Akinek van kertje, és olyan szerencsés, hogy bőven van benne hely, annak valószínűleg vannak gyümölcsfái is. A legtöbb kertben alma, meggy, cseresznye, esetleg körte és barackfa is található.

De mi van akkor, ha a hagyományos gyümölcsök mellett valami igazán különlegesre is vágyunk? Van rá megoldás! A vadcitrom és az indián banán azon túl, hogy gyönyörű, még termést is hoz. A gondozásuk pedig nem igényel különösebb szakmai előképzettséget, csupán néhány apróságra kell odafigyelni, és büszkén mutogathatjuk a nálunk termett citromot és banánt.

1. Vadcitrom

A vadcitrom egy különleges megjelenésű, 2-3 méter magasra megnövő díszcserje, melynek egyediségét méretes tüskéi adják. Éppen ezért távol tudja tartani a kerítésnél bámészkodókat, és a kártevők nagy részét is. Kiválóan alkalmas rá, hogy sövényt alakítsunk ki belőle metszés segítségével. Egzotikus megjelenése ellenére ritkán találkozhatunk vele a kertekben, így akinek van, az nagy érdeklődésre tarthat számot.

citrom vadcitrom

A vadcitrom igazán különleges megjelenése mellett finom gyümölcsével is megörvendeztet minket. Fotó: Shutterstock

A vadcitrom a kert napos, meleg fekvésű területére kerüljön, de legfeljebb félárnyékos részre, mert az árnyékot nem jól viseli. A tüskék miatt legyünk óvatosak, ha gyermekek is vannak a családban, ezért inkább kerítsük el tőlük.

A télálló citrom, vagyis a vadcitrom igazán különleges növény, amelyik ráadásul még a telet is remekül viseli, hiszen -30 Celsius-fokig fagyálló. Ez a csodás növény tehát nyugodtan kint maradhat egész évben a kertben, nem kell a teleltetéséről gondoskodnunk. Kivéve az első évben, mert ekkor még takarással kell óvni a téli hidegektől.

Tavasszal csodálatos, hófehér virágaiban gyönyörködhetünk, míg a termése, a gyönyörű sárga citrom ehető. A vadcitrom ráadásul nagyon könnyen megteremhet a kertünkben. A talajjal szemben igénytelen, akár a homokosabb talajon is megél. Igazi álomnövény, hiszen igényei alacsonyak, tűrőképessége viszont igen nagy.

A vadcitrom vízigénye közepes, de ha pár napra magára hagyjuk nyáron, azt is túl fogja élni öntözés nélkül. Természetesen azért kiszáradni ne hagyjuk. Betegségei, kártevői alig ismertek, így hát ezért is bátran bevállalhatják kezdő kertészek is.


A vadcitrom ősszel beérő termése ehető, kivéve a héját. A hagyományos citrom ízénél a vadcitrom íze jóval savanyúbb. A leszedett vadcitromokat érdemes két hétig utóérlelni, ezáltal a citrom sokkal lédúsabb lesz. Kiváló limonádét készíthetünk belőle, és egyéb italok ízesítésére is alkalmas.

A vadcitrom megvásárolható konténeres kiszerelésben, de a nyár folyamán szaporítható magvetéssel vagy dugványozással. A konténeres vadcitrom csemeték tavasztól késő őszig ültethetők a kertbe. Akár dézsában is nevelhetjük őket, így ha nincs kertünk, egy terasz vagy egy erkély is alkalmas rá, hogy vadcitromunk legyen.

Az ültetéskor a konténer méreténél másfélszer-kétszer nagyobb ültetőgödröt ássunk ki, melynek aljára földdel kevert szervestrágyát vagy komposztot helyezzünk el, 20-30 cm vastagon. Erre kerüljön egy vékony földréteg, hogy a vadcitrom gyökerei ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyaggal.

A földlabdás gyökérzetet helyezzük be a gödörbe, a magasságot pedig állítsuk be úgy, hogy a földlabda teteje a talaj szintjében legyen. Halmozzuk vissza a földet a gödörbe, majd tömörítsük, és alaposan öntözzük be.

Sövénycélú ültetés esetén a töveket egymástól 40-60 centiméteres távolsággal ültessük egy hosszanti ültetőárokba.

2. Indián banán

Ha banánt szeretnénk termeszteni a kertünkben, kiváló választást nyújthat az indián banán. A termését persze ne úgy képzeljük el, mint a boltokban kapható banánt. Ez a gyümölcs ugyanis inkább emlékeztethet bennünket a mangóra, mint a banánra. Azonban az íze nagyon hasonlít a banán ízére.

Az első években az indián banánt árnyékosabb helyen neveljük, azonban pár év múlva, amikor már megnőtt és begyökeresedett, több napfényre van szüksége. Kedveli a napos, meleg fekvésű, szélvédett helyeket. A talaj szempontjából a kissé savanyú kémhatású lesz számára az igazi, mely kellően nedves, azonban soha ne álljon pangó vízben.

Az indián banán igazán egyszerűen nevelhető, így kezdő kertészek is bátran belevághatnak. Habár fiatal korában érzékeny a fényre, idősebb korában több napfényt igényel. Hosszú, lelógó levelei érzékenyek az erős szélre, így érdemes meleg fekvésű, szélvédett helyet keresni a számára.

Az indián banán azonban rendszeres öntözést igényel. Nedves, nyirkos talajon érzi magát jól, de a pangó vizet nem kedveli. A legjobb, ha hordóban gyűjtünk számára esővizet, és ügyelünk rá, hogy a földjét soha ne hagyjuk kiszáradni.

indián banán

Az indián banán gyümölcse inkább ízében, mint megjelenésében emlékeztet a banánra. Fotó: Shutterstock

Az indián banán a mélyrétegű, tápanyagban gazdag, jó vizgazdálkodású, nyirkos talajokat szereti. Az indián banán számára fontos, hogy évente két alkalommal magas káliumtartalmú műtrágyát kapjon. Konténeres neveléskor oldható nitrogén, foszfor és kálium tartalmú műtrágya kijuttatása javasolt egyenlő arányban, ezen kívül pedig a növekedési időszakban nyomelemek adagolása ajánlott, tudjuk meg Megyeri Szabolcstól.

A konténeres csemetéket tavasztól őszig ültessük el. A gödör legyen kétszer olyan mély és széles, mint a növény földlabdája. Ügyeljünk rá, hogy a beültetéskor ne sérüljön meg a növény gyökérzete, majd az ültetést követően alaposan öntözzük be.

Az indián banán virága hímnős, de nem képes az önbeporzásra. Először fejlődik ki a bibe, és a termékenyüléshez szükséges egy másik, nem rokon fa beporzása. Érdemes az érett polleneket összegyűjteni, és puha ecsettel a bibére juttatni. Mivel a pollenszemcsék bézs színűek, könnyen észre fogjuk venni őket az ecseten. Akkor végezzük el a folyamatot, amikor a bibe vége fényes, zöld színű, és ragadós.

Az indián banánt időnként érdemes megmetszeni, hogy el tudjuk távolítani a rossz irányba növekedő ágakat, és szép formát adjunk a növénynek. A metszéssel ráadásul új hajtások hozatalára ösztönözzük az indián banánt, amelyekről már a következő évben termés várható.

Az indián banánnak kevés kórokozója és kártevője ismert. Gyümölcse négy hét alatt érik be és augusztust közepétől szedhető. Az indián banán termése puha és jellegzetes illata van. Kívül világoszöld színű, a gyümölcs húsa pedig sárga. Az érett gyümölcs gyorsan romlik, de hűtőben akár két hétig is el tudjuk tárolni.

Mindenkinek csodaszép kertet és sok finom termést kívánunk!