Gyerekkorunkban számtalanszor hallottuk, hogy mossunk kezet étkezés előtt. És azt is, hogy mindig mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt elfogyasztjuk azokat. Később azonban, felnőttként, sokszor megfeledkezünk ezekről az intelmekről, pedig ezek nagy hatással lehetnek az egészségünkre.

A mosatlan zöldség és gyümölcs, különösen, ha nyersen fogyasztjuk, óriási kockázatot jelenthet egészségünk számára. Azonban sok esetben egy sima öblítés egyáltalán nem véd meg minket a különféle baktériumoktól. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk, és azokat milyen módon tesszük valóban fogyasztásra késszé.

A legjobb természetesen, ha otthon terem meg a sok egészséges zöldség és gyümölcs, de még a saját kertünkből sem lehet minden esetben úgy elfogyasztani, hogy előtte nem tisztítottuk meg.

Így mosd meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket

A talajból számos olyan anyag kerülhet a zöldségek és a gyümölcsök felszínére, amelyek komoly betegségeket tudnak okozni. Akár a termesztés során is rákerülhetnek ezek, de úgy is, hogy az előttünk lévő vásárló megfogdosta azokat. Mivel minden terménynek más az előélete és a felülete, nem lehet azonos módon biztonságossá tenni a fogyasztásukat.

gyümölcs zöldség mosás

A gyümölcsöket és zöldségeket alaposan meg kell tisztítani fogyasztás előtt. Fotó: Shutterstock

Egy almát például érdemes a folyóvíz alatt alaposan átdörzsölni és leöblíteni. Fontos, hogy az öblítést tisztára törlés is kövesse, amit a legjobb tiszta papírtörlővel megtenni, hiszen a konyharuha felületén is maradhattak olyan baktériumok, amelyek az ételre kerülve betegségeket okozhatnak.

Azonban vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeket nem lehet alaposan átdörzsölni. Ilyenek például a különféle bogyós gyümölcsök. A málna, vagy az eper esetében is fontos, hogy tisztán kerüljenek a tányérunkra, ehhez pedig a legjobb módszer, ha közvetlenül az étkezés előtt, nagyon alaposan átöblítjük őket.

Azért fontos, hogy ez rögtön az étkezés előtt történjen, mert a nedvesség elősegítheti a baktériumok szaporodását, így fontos, hogy ne álljon sokáig a vizes gyümölcs.

Nem csak a zöldség és a gyümölcs tisztasága fontos

Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy minden, ami érintkezett a gyümölccsel, vagy zöldséggel, kellően tiszta legyen. Ide tartozik a vízcsap fogója, a tányér, az esetleg használt szűrőedény, a kezünk és az evőeszköz is. Ha a koszos zöldség után megfogjuk a tányért, amibe majd a tiszta zöldség kerül, a baktériumok a kezünkön át könnyen átjuthatnak arra, így a zöldség a mosás után fertőzött tányérra kerülhet.


Éppen ezért fontos, hogy a tiszta étel tiszta edényre kerüljön, és hogy kezünk tisztaságára is legyünk folyamatosan figyelemmel. A gyerekeket is arra kell tanítani, hogy gyakran mossák meg a kezüket, az étkezések előtt pedig minden esetben oda kell figyelni a helyes kézmosásra.

A csomagolt termékek sem jelentenek megoldást

Habár az előrecsomagolt termékeket valószínűleg jóval kevesebben fogdossák meg, mint szabadon elérhető társaikat, akkor sem nevezhetjük azokat tisztának. Egyrészt a csomagolásuk is szennyezett, másrészt a benne lévő zöldségeket és gyümölcsöket és megfogták már, mielőtt becsomagolták volna azokat.

Ugyanígy ügyelni kell rá, hogy a frissen szedett gyümölcs és zöldség is mindig meg legyen mosva fogyasztás előtt. Ha ellenőrzött helyről származik, elégséges az alapos mosás és kézzel történő dörzsölés, majd a szárítás. Az alapos mosás nem csak a földdel szennyezett vagy kézzel terjedő kórokozók ellen adhat védelmet, de a növényvédő-, gombaölő- és felületkezelő szerek maradékát is el tudjuk vele távolítani.

Tippek a tiszta élelmiszerekhez

A salátafélékről távolítsunk el pár külső levelet, hiszen ezek vannak legjobban kitéve a szennyeződéseknek. A legtöbb föld is ezeken a leveleken található, és a különböző kártevők is itt találhatók meg legnagyobb számban. Távolítsuk el a vizet a salátáról, ha tehetjük salátacentrifuga segítségével, vagy itassuk le tiszta konyharuhával, vagy papírtörlővel.

citrom víz

A déligyümölcsöket gyakran viaszréteggel vonják be, ezért fontos megmosni fogyasztás előtt. Fotó: Shutterstock

Akkor is mossuk meg a gyökérzöldségeket és a burgonyát, ha mosottan vásároltuk meg, hiszen ezeknek a külső felületén ugyanúgy megtalálhatók a baktériumok. Fontos, hogy a banánt is mossuk és szárítsuk meg, hiszen a héján rengeteg felületkezelő anyag és baktérium lehet, amely a kezünkre kerül a hámozás során, és óhatatlanul rá tud kerülni a gyümölcsre is, amit el fogunk fogyasztani.

A távolról érkező zöldségek és főleg a déligyümölcsök esetében fontos tudni, hogy ahhoz, hogy a hosszú szállítási idő miatt ne romoljanak meg, mire ideérnek, számos felületkezelő anyag lehet a héjukon. A külső felületkezelést engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerekkel és viaszbevonással végzik. Az, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel, vagy növényvédő-szerrel is kezelték, megtalálható a rajta lévő címkén, így azt minden esetben érdemes megnézni. Ebben az esetben a gyümölcs és zöldség héját nem érdemes elfogyasztani.

Éppen ezért fontos, hogy a süteményekbe például mindig bio narancs- és citromhéj kerüljön. A bio gyümölcsök és zöldségek jóval egészségesebbek, de attól, hogy bio minősítésük van, még ugyanúgy szükség van rá, hogy alaposan megmossuk őket a fogyasztás előtt.

A hámozás sem véd meg mindentől

Sőt, némelyik zöldség és gyümölcs esetében jobb, ha nem hámozzuk meg azokat, hiszen így rengeteg vitamint és ásványi anyagot veszíthetünk el. De akár hámozzuk, akár nem, a hámozás egészen biztosan nem helyettesíti az alapos tisztítást.

Vannak olyan zöldségek, amelyeket semmiképp sem fogyaszthatunk hámozás nélkül, mint amilyen a zellergumó, a karalábé vagy a viaszos héjú karórépa. De a a sárgarépa, az uborka, a batáta, az újkrumpli, vagy például a cékla héjastul is főzhető, süthető. Természetesen a bio élelmiszerek fogyasztása a legegészségesebb.

alma mosás

Akár hámozzuk, akár nem, a gyümölcsöket és zöldségeket minden esetben meg kell mosni. Fotó: Shutterstock

Az almát sem érdemes meghámozni, mert bár a C-vitamin tartalmának nagy része még így is megmarad, viszont sok pektint vesztegetünk el. A pektin nevű rost segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és a vércukrot. A sárgarépát sem érdemes megfosztani a külső rétegétől, hiszen itt található a legtöbb poliacetilén, amely bizonyos kutatások szerint segíthet a rákos sejtek elpusztításában, ezen kívül pedig gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van. Mivel ez az anyag közvetlenül a répa héja alatt található, ne hámozzuk meg, vagy csak nagyon vékonyan húzzuk le a külső réteget.

Bár az uborka fajtájától függően akár kesernyés is lehet, ha rajta marad a héja, a legtöbb esetben érdemes nem megfosztani tőle, hiszen így sok kalcium, magnézium, foszfor,  A- és K-vitamin veszik kárba. Ráadásul a rosttartalmának nagy része is a héjában van, hiszen a húsa leginkább vízből áll. Így, ha tehetjük, héjastól faljuk fel.

Szerencsére keveseknek jut eszébe meghámozni a szőlőt, bár láthattunk rá példát. A piros szőlő héjában található reszveratol nevű fitokemikália hozzájárul a szív és az agy egészségéhez, és a rákos sejtburjánzást is képes lelassítani. Az édesburgonyát sem kell meghámozni, hiszen a héjában található a legtöbb tápanyag, C-vitamin, kálium és a béta-karotin is.

Akár hámozva, akár héjastól, de igyekezzünk minél több helyesen tisztított zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen segítségükkel immunrendszerünk jóval hatékonyabban képes fellépni a különféle fertőzésekkel és vírusokkal szemben.