Az azálea nagy kedvenc a szobanövények között. Nem is csoda, hiszen télen is elkápráztat bennünket a virágával. Bár sokan úgy gondolják, hogy a boltban megvásárolt növényben csak rövid ideig lehet gyönyörködni, és ha megint virágzó azáleát szeretnénk látni, akkor újat kell vásárolni belőle, ez nem így van. Gondozása nem egyszerű, de néhány szabály betartásával sokáig megörvendeztet minket a csodálatos virágaival.

Ilyenkor ősszel pedig különösen fontos, hogy gondoskodjunk a teleltetéséről, hiszen csak így képes megélni a következő tavaszt. Ráadásul, ha igazán ügyesen tesszük a dolgunkat, még akár decemberre is teljes pompájában fog tudni virágozni. Így akár saját örömünkre, akár karácsonyi ajándékként is kitűnő megoldás, ha azáleát tartunk otthonunkba.

Eláruljuk, melyek azok a fogások, amelyek segítségével az azáleád jól érzi magát, te pedig a lehető legtovább gyönyörködhetsz a virágzó növény látványában. Ha pedig ajándékozol azáleát, akkor feltétlenül add tovább a megajándékozottnak, melyek azok az apró titkok, amelyek segítségével sokáig virágzik majd ez a gyönyörű virág nála is.

Az azálea titkai

Az azálea a rododendron nemzetségbe tartozik. Az egyik leggazdagabban virágzó szobanövényeink egyike, így érdemes a lakásban tartani. Virágai élénk színűek, azonban nem illatosak. A Kínából származó növény eredetileg piros színű virágait ma már nagyon sok árnyalatban megvásárolhatjuk, így akár fehér azáleában is gyönyörködhetünk otthonunkban. Az azáleáknak közel kétszázezer fajtája létezik.

Az azálea gyönyörű virágai miatt Kínában a nőiesség szimbóluma. Kínai nevének jelentése kakukkvirág, mely egy legendából származik, amely szerint az azálea az örökké síró kakukk vércseppjeiből sarjadt. Másik kínai neve yanzhichu, azaz „juhkergető", mivel ha a juhok megeszik, elpusztulnak tőle.

azalea

Tavasszal és nyáron a kertben is tarthatjuk az azáleát. Fotó: Shutterstock

Az azálea gondozása

Hol tartsuk?

Az azáleák a Távol-Keletről és Észak-Amerikából származnak, és amíg a keleti fajták örökzöldek, addig az amerikai típusok általában lombhullatók. Ezért nagyon fontos, hogy amikor a kertünkbe azáleát vásárolunk, melyiket választjuk. Ha csak tavasszal és ősszel szeretnénk a kertet igazán látványossá tenni, akkor döntsünk a lombhullató változat mellett, azonban, ha egész évben zöldnek látnánk a kertünket, az örökzöld fajtát válasszuk ki. Ez sem fog egész évben virágozni, de látványa virág nélkül is élővé varázsolja a kertünket.

Az azáleát nyáron nyugodtan tarthatjuk a kertben, vagy az erkélyen, de csakis félárnyékos helyen, mert a tűző napfényt nem tolerálja. Az ideális időjárás azonban számára inkább az őszi és a kora téli időszak, hiszen 8 és 15 Celsius-fok között érzi magát a legjobban.

Mivel nem fagytűrő, ősszel mindenképpen költöztessük be a szobába, azonban ezt fokozatosan tegyük meg, hogy ne érje hirtelen a hideg utáni meleg levegő. Először kerüljön be egy kevésbé fűtött helyiségbe, majd pár nap múlva kerüljön át egy melegebbe.

Az azálea nem szereti a meszet, ezért kerüljük el a meszes talajt, de még a csapvízben található mész is súlyosan képes károsítani. Így hát inkább esővízzel locsoljuk és ültessük savanyú kémhatású virágföldbe.

Mivel nem lépik át a 2 méteres magasságot, így kisebb kertekben és a teraszon is kitűnően tarthatók. Sőt, léteznek belőlük kifejezetten alacsony, törpe változatokat is, amelyek kiválóan alkalmasak talajtakarásra. Segítségükkel egységes, feltűnően díszes előkerti takarás is kialakítható, így egyrészt nagyon látványos lesz a kertünk, másrészt segítenek, hogy ne tudjon elgyomosodni a terület.

Az azálea káros lehet a háziállataidra, így vigyázz, hogy nehogy egyenek belőle.

azálea

Az azálea nem viseli jól a meleget és a tűző napot. Fotó: Shutterstock

Hogy bánjunk vele?

Ha azt szeretnénk, hogy sok virága legyen, mindenképp távolítsuk el az elhervadtakat a bokorról, hiszen így minden energiájával az új virágok hajtására fog tudni koncentrálni.

Az azálea nagyon szereti a párás környezetet, így a virágzása alatt naponta permetezzük. Azonban itt is fontos a mértékletesség, hiszen a túl sok nedvesség hatására könnyen rothadásnak indulhat.

Mivel igényli a nedvességet, a legjobb módszer, ha hetente egyszer teljesen vízbe merítjük a cserepet. Azonban ügyeljünk rá, hogy pangó víz ne maradjon a cserépben.

A virágzás idejét azzal hosszabbíthatjuk meg, hogy nem tartjuk túlfűtött, száraz levegőjű szobában. Nagyon kedveli a fűtetlen, fagymentes helyeket.

Ha szeptemberben elkezdjük tápoldatozni, annak hatására új lombozatot fog fejleszteni és kialakulnak a virágbimbói, amelyekből decemberre újra virágba borulhat.

Az azáleát úgy lehet a legegyszerűbben szaporítani, ha levágjuk a nem fás szárú hajtásokat. Ezeket vagy tegyük vízbe, és úgy gyökereztessük, vagy egyszerűen dugjuk be a földbe, és várjuk meg, amíg a kis növény kifejlődik.

Amikor azt látjuk, hogy az azálea levelei sárgulni kezdenek, akkor vagy túl meleg a levegő számára, vagy túl sok tápoldatot adtunk neki. Ilyenkor tegyük hűvösebb helyre, és ne adjunk neki egy ideig tápoldatot. Segít az is, ha átültetjük, savanyú kémhatású földbe.

Ha a kertben szeretnénk tartani a nyári időszakra, de nem megfelelő a kerti talaj a számára, arra is van megoldás. Ültessük egy nagyobb dézsába, amelyben az azálea részére megfelelő minőségű talaj van, majd a dézsát ássuk le a talajba. Így kívülről nem látszik, hogy nem közvetlenül a talajba került a növény, viszont megkapja az igényeinek megfelelő minőségű termőföldet. Így ősszel egyszerűen kiemelhető a növény, és átteleltethető. Készíthetünk ültetőgödröt is, melyet geotextíliával bélelünk ki, melyben elhelyezhetjük a számára szükséges, savanyú talajt. A gödör kibéleléséhez feltétlenül olyan anyagot használjunk, amelyik átengedi a vizet, különben a gyökerek könnyen berothadnak.

Ha szobanövényként tartjuk az azáleát és pár napra el kell utaznunk, készítsünk neki házi locsolórendszert. Vegyünk elő egy literes műanyag palackot és egy-másfél méternyi spárgát. A palackot töltsük meg vízzel, a madzag felét tegyük a palackba, a másik felét pedig tegyük a növény földjének a felszínére, majd nyomjuk bele pár milliméter mélyen a földbe. Így a víz be fog jutni a növény talajába és így az azálea el fogja tudni viselni, ha pár napig nem tudunk személyesen jelen lenni az életében.

Mindenkinek virágokban gazdag azáleát kívánunk!