A mézeskalács sokak számára egyet jelent az ünnepekkel. Már a készítése során ünnepi hangulatba kerülünk, amikor bejárja a csodás illat az otthonunkat. Azonban sokan már hetekkel az ünnepek előtt megsütik, hogy legyen ideje a dobozokba zárva megpuhulni. Pedig van rá megoldás, hogy friss és puha is legyen a mézeskalács egyszerre.

A mézeskalács titkai

A mézeskalács készítésének hagyománya évezredes múltra tekint vissza. Mivel akkor még nem ismerték a cukrot, mézzel készítették el. Az első mézeskalács ezért mézből, lisztből, vízből kevert kása volt, amelyet forró kövön szárítottak. Sőt, már akkoriban is használtak agyagformákat, amelyekkel különféle alakokra formálták.

mézeskalács készítés

A mézeskalács készítés lehet családi program is. Fotó: Shutterstock

Az ókori görögök a vallási rituáléik során mézeskalácsot áldoztak, de az ókori rómaiak is szívesen fogyasztották ezt a finomságot. A 13. századtól vallási témájú mézeskalács figurákat készítettek, és a „mézesbábosság" tiszteletbeli szakmának számított, amelyből a mesterek idővel mézesbábos céhekbe tömörültek. Ekkor alakult ki a mézeskalács díszítésének és ajándékozásának hagyománya, amely Németországból indulva,  Anglián keresztül jutott el hazánkba.

Hazánk első mézeskalácsos céhei német és osztrák hatásra a 17. században alakultak ki, míg a ma is ismert, tükrös szíves mézeskalácsokat a 19. században kezdték el készíteni, melyet sokan vásárolnak még ma is szerelmi ajándékként búcsúkon és vásárokon.

Manapság már hozzátartozik az ünnepi készülődéshez a mézeskalács sütése, melynek összetevői azóta kiegészültek porcukorral és különféle fűszerekkel, mint amilyen a gyömbér, a fahéj, vagy a szegfűszeg.


Így készíts rögtön puha mézeskalácsot

A mézeskalácshoz szükség lesz 50 dkg lisztre, 15 dkg porcukorra, 15 dkg margarinra, 2 tojásra, 1 dl mézre, 1 púpozott teáskanál szódabikarbónára, 1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverékre és egy csipet sóra.

Először melegítsük elő a sütőt 175 Celsius-fokra. Keverjük össze a hozzávalókat, és dolgozzuk puha tésztává, majd nyújtsuk ki lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 1 centiméter vastagságúra. Szúrjuk ki különféle formájúra, majd süssük összesen 10 percig. Ekkor eléri a megfelelő állagot és nem lesz kemény. Amikor kihűlt, díszítsük ízlés szerint.

A méz segít nekünk télen

A mézet nem csak süteménybe tehetjük, de akár magában is fogyaszthatjuk, teában is kiváló, és vajas kenyérre kenve is laktató és egészséges finomság. A mai tudásunk szerint a méz közel 70-féle gyógyhatással bír. Nem véletlen tehát, hogy Micimackó is masszívan mézfüggővé vált.

A mézzel történő gyógyítás elnevezése az apiterápia. A méz rengeteg vitamint és a szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a vas, a kalcium, a mangán, a foszfor, a réz, a magnézium, a kálium, a nátrium és a cink.  A vitaminok közül kisebb mennyiségben a B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamin található meg a mézben. Minél sötétebb színű a méz, annál több ásványi elem van benne. Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már a háborúkban is kihasználták, mert mézzel fertőtlenítették a sebeket. Kiváló köptetőként is.

Ha a méz vízzel érintkezik, akkor hidrogén-peroxid szabadul fel, ami feloldja az elhalt szöveteket. Mivel azonban nagyon sok energiát ad a szervezetünknek, csínján kell bánni a fogyasztásával, ha nem szeretnénk növelni kilóink számát. Nátha esetén a mézes-citromos tea csodás orvosság, azonban a hőfokára ügyelni kell. A túl meleg teában ugyanis a méz is, és a citrom is elveszíti hatóanyagainak jelentős részét.

Nem mindegy, mikor melyik mézet fogyasztod

1. A hársméz nyugtató hatása miatt sokat segíthet, ha meghűltünk, de a hörghurut ellen is felveszi a harcot. Idegesség ellen is jó, Kolin tartalma pedig segít megelőzni az érelmeszesedést. Neki van a mézek közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatása.

mézeskalács

A mézeskalács hozzátartozik az ünnepekhez. Fotó: Shutterstock

2. A napraforgóméz aranysárga, íze kissé kesernyés-savanykás. Ez a méz a legjobb a mézeskalácsba. Mivel savas, nem ajánlott annak, akinek sok a gyomorsava. Viszont torokgyulladás esetén nagyon hatásos.

3. Az akácméz világos színű, akácvirág illatú. Mivel nagy a gyümölcscukor-tartalma, lassabban kristályosodik. Robinin és akacin tartalma miatt kitűnő fertőtlenítő, méregtelenítő és köhögéscsillapító, sőt, a sok gyomorsav ellen is segítséget nyújt. Kitűnő társunk lehet a nátha és a köhögés enyhítésében.

4. A selyemfűméz vanília ízű méz, amely igazán kiválóan kenhető, hiszen csak évek múltán kezd el kristályosodni. Ez a méz hungarikum. Mivel a méhek nem gyűjtik a virágporát, a pollentartalma alacsony.  Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályzó hatású, és segít az immunrendszer megerősítésében.

5. A repceméz nagyon gyorsan kristályosodik, amikor is fehérré válik. Ez az egyetlen enyhén lúgos kémhatású méz. Emiatt nagyon jó hatással van a gyomorsav túltermelésre. Nagyon magas a vastartalma, így finom segítség a vérszegénységben szenvedőknek.

6. A vegyes virágméz gyorsan kristályosodik. Mivel többféle méz hatásait is egyesíti, a szakemberek szerint a virágméz a legértékesebb mézek egyike. Erősíti az immunrendszert és segíti a gyomor működését.

Finom mézeskalácsban gazdag ünnepet kívánunk!