A karós bab már azelőtt trendi volt, hogy a világ felkészült volna a vertikális kertészkedés befogadására, sőt, egyáltalán tudtuk volna, hogy mi is az. Mivel nagyon szeret futni, ezért az egyik legegyszerűbben és leginkább helytakarékosan termeszthető növény. Mindössze egy négyzetméternyi területre van szüksége, néhány karóra és egy kis fantáziára, hogy ne csupán ehető finomság, hanem a kerted egyik látványos és hasznos pontja is legyen egyben.

bab

A kerti lugas duplán hasznos, ha babból készül. Fotó: 123rf.com

Sok-sok évvel ezelőtt a kukorica mellé mindig vetettek karós babot is, mert a karót kitűnően helyettesítette a kukorica erős szára. És már akkor is tudták, hogy milyen csodás kuckót lehet így készíteni a gyerekeknek, négy karó és a bab segítségével. Mivel a bab legalább 2-3 méter magasba szeret futni, így érdemes jó nagy karókat választani és befuttatni őket babbal. Így nem csak egy árnyékos menedéket kapnak a gyerekek, ahol kint tudnak lenni még a legmelegebb nyári napon is, hanem a család éves babellátása is meg lesz oldva.

A legegyszerűbb lugasépítési mód, ha veszel négy darab körülbelül 2-3 méter magas karót, és azok végét leásod jó mélyre úgy, hogy egy 70-80 cm hosszúságú négyzetet alkosson a négy leásott karó sarka. Ezután kösd össze a tetejüket úgy, hogy gúlát alkossanak. Máris kész az indiánsátor. A rudak külső részére ültesd a babszemeket.

A bab nagyon szereti a vizet, így fontos, hogy folyamatosan öntöznöd kell, ha zölden szeretnéd tartani a kerti lugast, és jó sok bablevest szeretnél enni. Az enyhén lúgos talaj a kedvence, de az átlagos kerti föld is tökéletesen megfelelő lesz a számára. Az érett komposztot pedig biztosan meg fogja hálálni.

Sajnos nem csak mi szeretjük, hanem a babzsizsik is odavan érte. Mivel vele általában akkor fogsz már csak szembesülni, amikor rátalálsz a betakarított termésben, fontos, hogy megelőzd a bajt. A csávázott vetőmag használta segít ebben, illetve ha látod, hogy a hüvelyek viaszosodnak, akkor használj irtószert. Sajnos a takácsatka és a levéltetvek is kedvelik, így nagyon fontos a permetezés, és hogy egymást követő évben ne ültesd a babodat ugyanarra a helyre.

A babból számtalan finomságot készíthetsz. Fotó: 123rf.com

Ez a növény meghálálja a törődést, amiből nem is kíván olyan sokat. Ráadásul a száraz hüvelyeket elég csak október környékén leszedned, és ha száraz helyen tárolod, a hosszú, téli estéken összeülhet a család és nagy beszélgetések vagy TV nézések közepette együtt lehet kifejteni a szemeket. A száraz babból rengeteg finomságot lehet készíteni, ami azon túl, hogy tápláló, nagyon egészséges is. A szárazbab ugyanis kitűnő A, B1, B2 és C vitamin forrás, de megtalálható benne vas, foszfor és kálcium is.