Jó dolog a befőzés, hiszen így télen is fogyaszthatóvá válnak nyári gyümölcseink. De hogyan tudjuk megőrizni a gyümölcsök vitamintartalmát a tartósítás során?

A vitamin kímélő befőzés folyamán a gyümölcsöt nem érheti hőhatás. Így a vitaminok mellett az aromaanyagok is jobban megőrizhetőek. A módszerek egyik hátránya, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű cukrot kell felhasználnunk az eltevéskor, illetve igen munkaigényes a folyamat.

cseresznye

Cseresznyéből is készíthetünk vegyes befőttet, főzés nélkül – fotó: Pixabay

Nyers eltevés

Ezzel a technikával készíthetünk szamóca, kajszibarack, ribizli és málnadzsemet is. 1 kg gyümölcsöt keverjünk össze 1 kg porcukorral és egy órán át kevergessük. Ezután töltsük üvegekbe és szükség esetén tegyünk a tetejére némi tartósítószert. Kössük le a tetejét, és mehet is a kamrába. Amennyiben valaki érzékeny a tartósítószerre, fogyasztás előtt szedjük le azt a tetejéről, és úgy fogyasszuk a dzsemet.

Szódavizes eltevés

A szódavizes eljárás során a megmosott és szártalanított meggyet kilónként 10 dkg cukorral rétegezzük az üvegekbe, majd nyomjunk rá szódavizet és zárjuk le. Ezt cukor nélkül is el lehet készíteni, azonban ez a fajta meggybefőtt csak hűvös kamrában tárolható, és maximum karácsonyig áll el.

Alkoholos eltevés

Az alkohol tartalmú befőttek tartósításához sem szükséges hőkezelés, azonban kis mennyiségű alkohol is elég a cél eléréséhez. Jó módszer ez a szilva eltevéséhez. 5 kg mosott, kimagozott szilvát 1,2 kg kristálycukorral és 5 g 2,5 dl rumban feloldott szalicillal, nagy edényben összekeverünk. Ezt követően párszor összerázzuk. 24 óra elteltével üvegekbe töltjük és lezárjuk celofánnal vagy csavaros fémtetővel.

szilva

Az alkoholos tartósítás jó módszer a szilva eltevéséhez – fotó: Pixabay

Ehhez hasonlóan rumos meggyet is készíthetünk. A hibátlan, leszárazott, megmosott meggyet 3-5 dl-es üvegekbe töltjük. Üvegenként 10-15 dkg cukrot és fél dl rumot teszünk hozzá. A megybefőttet lekötjük celofánnal, és mehet a helyére. Másik módszerrel is készíthetünk rumos meggyet, ekkor egész vagy kimagozott gyümölcsöket cukorral 1-2 literes üvegbe rétegezzük. Enyhén lenyomkodjuk, hogy minél kevesebb levegő maradjon az üvegben és a tetejére vastagon cukrot rétegezünk, és még egy evőkanál rumot öntünk rá. Ha készen van, kistányérral lefedve 10 napon át napos helyen tartjuk, és csak ezután kötjük le és tesszük hűvös helyre.

meggybefőtt

A rumos meggy készítése is egyszerű. Fotó: 123rf.com

Rétegezés nyáron át

Az éppen érő gyümölcsökből is készíthetünk vegyes befőttet. Úgy, hogy egy 5 literes üveg aljára egy réteg kristálycukrot teszünk, majd egy réteg megtisztított gyümölcsöt, egy újabb sor cukrot, majd arra rumban oldott kevés tartósítószert rétegezünk és így tovább, amíg az üveg meg nem telik. A legfelső gyümölcsréteget lefedjük cukorral és pár kanál rummal. Az üveget lezárjuk, ügyelve arra, hogy a gyümölcsöket mindig lé fedje. A rétegezést több napon át végezzük, egy nap csak egy réteget készítsünk és várjuk meg, míg a gyümölcsök levet eresztenek, csak ezután tegyük rá a következő adag gyümölcsöt. Ennél az eljárásnál a meggyet és a cseresznyét ne magozzuk ki és a barnulásra hajlamos gyümölcsöket, mit az alma, körte, őszibarack előtte áztassuk ecetes vízbe pár órán át.

Forrás: Dobray Endréné (1988): Házikerti kézikönyv, Mezőgazdasági kiadó