Vegyem és egyem?

Itt az ősz és hamarosan az október végéhez is elérkezünk, amikor belevethetjük magunkat a tökfaragásba. A sütőtökről pedig köztudott az is, hogy nem csak szép, hanem hogy mennyire finom. De vajon mindegyik fajtája ehető?

Sajnos nem. Vannak kifejezetten dekorációs célokra termesztett tökök, amelyeket nem szabad elfogyasztani. Ilyen például a halloween-tökként ismert változat is, melyből kiváló töklámpásokat készíthetünk, azonban emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Sütőtöknek a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, így a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Ellenben az a tök, amelyet halloween-tök néven árulnak, biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Ezeket a tököket zsengén szedik le, a termésük éretten viszont már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-töknek ez a dísz típusa terjedt el, így az nem ehető.

halloween tök

Ha ilyet látsz, csak a csokit edd meg, ne a tököt! Fotó: 123rf.com

De nem is ezért szeretjük. Szép, gömbölyű és csodásan narancssárga. Ráadásul mindenféle méretben kapható, az egészen kicsitől egészen a hatalmas, 20 kilós példányokig. Vannak egészen apró méretűek is, melyek keserű ízűek és ráadásul még mérgezőek is lehetnek, elfogyasztásuk esetén. Azonban dekorálhatjuk vele a kertünket, a teraszunkat és az otthonukat is.

De ha nem csupán dekorálni szeretnénk vele, válasszunk ehető fajtát is, a faragható halloween-tök mellé. Nem lesz nehéz dolgunk, hiszen a piacok bővelkednek a különféle, ehető sütőtökökben. Hazánkban is egyre több helyen termelik. Közel 1800 hektáron termesztenek ehető sütőtököt, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be.

Ezért válassz ehető sütőtököt is a faragható mellé

A sütőtök egészséges, finom és olcsó is. Magas kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsavtartalma van. Ráadásul segít a nátha leküzdésében is.

Magas karotintartalmának köszönhetően javítja a látást, alacsony kalóriatartalma miatt pedig még a fogyókúrázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják. Különösen azért, mert antioxidánsai védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Vértisztító hatása miatt a köszvény ellenszere, segít a koleszterin szint csökkentésében, enyhíti az émelygést, továbbá még a reflux és fekélyes betegségek esetén is ajánlják. A belőle készült olaj antioxidánsokban gazdag, és kitűnő salátákhoz.

A sütőbe téve csodálatos finomság, amelyet fahéjjal vagy mézzel is megbolondíthatunk, de készülhet belőle leves, sütemény, főzelék, köret, lekvár, ivólé és még pálinka is.

sütőtök ősz

Nem minden sütőtök ehető. Fotó: 123rf.com

Így lehet sütőtök a kertedben

Ha szeretnéd, nyugodtan megtermelheted a kertedben is a sütőtököt. Ahhoz, hogy szeptemberben megkezdhesd a betakarítást, tavasszal már el kell kezdened a talaj előkészítést. Márciusban lazítsd fel a talajt, és keverd bele a komposztot. Április végén vetheted el a tökmagokat, de a legjobb, ha inkább palántázol. Mivel a tök gyökere nagyon érzékeny, használj a palántázáshoz tőzegcserepet. Egy edénykébe egy magot tegyél, 2 cm mélyen. Nagyon fontos, hogy alaposan öntözd be, majd tedd meleg, napos helyre.Ezután már ne öntözd, csak akkor, amikor kikel a mag. Május végén ültesd át nagyobb edénybe a palántákat. Mivel a tök nagyon érzékeny a fagyokra, május közepe, vége felé ültesd csak ki őket, amikor már nem mondanak fagyot. Ha igazán biztosra akarsz menni, inkább várd meg vele a júniust.

A tök szereti a laza, napos talajt. Ültetéskor készíts kis fészket, ebbe kerüljön a mag, de a palánta is. Ezt úgy takard be földdel, hogy maradjon egy kis mélyedés, ahol összegyűlik az esővíz. A sütőtöknek nagy hely kell, így az ágyás szélétől 40 cm-re, egymástól pedig legalább 1 méterre ültesd el a palántákat, vagy vesd el a magokat. Ekkor viszont már a növény folyamatos öntözést igényel.

A tök ideális szomszédja lehet a kukoricának, hiszen ez árnyékot ad számára, és megfogja a szelet, amit a tök nem kedvel. Hasonlóan jól jön ki a napraforgóval is. De ültetheted retek, saláta és vöröshagyma közelébe is. A tök könnyen gyomosodik, amely ellen talajtakarással tudsz a leginkább védekezni. Kártevői száraz időben az atkák, nedves időben a levéltetvek.

Júliusban kezd el virágozni. Augusztusban ered futásnak a tök. Ilyenkor az ágyásból kifutó szárakat forgasd vissza az ágyásba. Ne vágd le, mert úgy nem jut kellő mennyiségű tápanyag a fejlődő tök számára. Augusztus közepe után szedd le a bekötött terméseket, mert ezek csak a tápanyagot vonják el az érő tököktől. Ezekből már nem lesz termés.

Szeptemberben szedd le a virágokat, hogy több tápanyag jusson a termésnek. Sokan szeretik a palacsintatésztában kirántott tökvirágot, így nem vész kárba, ha leszeded. Még a fagyok előtt takarítsd be a termést. A teljes éréshez körülbelül 100 nap szükséges. A betakarítás optimális ideje szeptember közepe, de ügyelj rá, hogy ezt száraz időben tedd meg. Jó tökfaragást és lakmározást kívánunk, az adott célra megfelelő sütőtökökből!