A fokhagyma sokunk kedvence, habár az illata miatt sokszor inkább lemondunk róla. De amikor éppen tehetjük, akkor szívesen gondolunk rá a pirítósra vagy a lángosra kenve, de akár még levesként is. Az orchidea pedig egy gyönyörű növény, amelyik a legtöbbünknek ott van az otthonában.

Az orchideát és a fokhagymát azonban ritkán említjük egy mondatban, pedig több közük van egymáshoz, mint gondolnánk. Azt tudjuk, hogy az orchidea szép, a fokhagyma pedig nagyon egészséges és finom, de ezen kívül a fokhagymának vannak még olyan titkai, amelyeket érdemes megismerni, hiszen nem csak az ételeinkre és az egészségünkre vigyáz. Éppen ezért amikor tehetjük, fogyasszuk a fokhagymát. De az sem árt, ha máskor is eszünkbe jut, hiszen rengeteg mindenre használhatjuk.

Az orchidea is szereti a fokhagymát

Így hát nem is csoda, hogy nem csak mi vagyunk oda a fokhagymáért, de még az orchidea is virágba borul tőle. Ehhez nincs is másra szükség, mint 1 liter vízre, 3 gerezd fokhagymára és 1 borostyánkősav tablettára.

Először is forraljuk fel a vizet, majd oldjuk fel benne a borostyánkősav tablettát. Várjuk meg, amíg kihűl. Amíg várunk, tisztítsuk meg, szeleteljük fel és zúzzuk össze a fokhagymát, majd öntsük rá a kihűlt levet. A keveréket öntsük egy üvegbe, és hagyjuk állni 24 órán át.

orchidea

A fokhagyma segítségével az orchidea több virágot hoz. Fotó: Pixabay

Másnap szűrjük le az oldatot, és öntözzük meg vele az orchideát. A legjobb, ha egy nagy tálba töltjük, és pár órára beleállítjuk az orchideát, így annyit tud felszívni belőle, amennyire szüksége van. Az eredmény pedig rengeteg virág, amellyel az orchidea meghálálja a fokhagymának, és persze nekünk is, a törődést.

Az orchideának erre is szüksége van

Azonban az orchideának nem elég a fokhagyma által nyújtott gyorssegély ahhoz, hogy folyamatosan jól nézzen ki, és persze remekül érezze magát. Néhány apróságra oda kell figyelnünk, hogy sokáig örvendeztessen meg bennünket virágaival.

1. Az orchidea a táplálékot nem a földből veszik fel, hanem léggyökereket növeszt, melyeket nem szabad eltávolítani. Az orchideát nem szabad virágföldbe ültetni, mert úgy megfullad. Az átlátszó cserép azért különösen hasznos számára, mert úgy a gyökerei is képesek a fotoszintézisre.

2. Eredeti környezetében az orchidea nincs kitéve tűző napfénynek, hanem szűrt fény éri, így próbáljuk meg ezt megadni neki. Azonban, ha nem éri elég fény, nem fog virágokat hozni, így világos, de a tűző naptól védett helyet keressünk neki.


3. Az orchideát leggyakrabban mohában vagy fakéregben árusítják. Mindkettő különböző gondozást igényel. A moha sokkal ritkábban szárad ki, a fakéreg rövidebb ideig tartja meg a vizet, viszont így sokkal kevesebb az esély a túlöntözésre. Mindig a talaj kiszáradása előtt egy nappal öntözzük meg az orchideát, így elkerüljük, hogy kiszáradjon, de azt is, hogy túlöntözzük.

4. A nem megfelelő hőmérséklet hatására is elmarad a virágzás. Nagyon fontos számára, hogy a virágzás előtt 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 fok különbség legyen.

5. Figyeljünk rá, hogy ha kinőtte a cserepét, ültessük át nagyobba.

6. Az átlátszó cserépben jól látszanak az orchidea gyökerei. Ha ezek zöldek, akkor ne öntözzük, azonban ha a színük inkább szürkés, akkor eljött az öntözés ideje. Úgy is le tudjuk ellenőrizni, hogy mikor kell öntözni, hogy megpróbáljuk megemelni a cserepével együtt, és ha nagyon könnyű, akkor meg kell öntözni. Hogy elkerüljük a kiszáradást és a túlöntözést, merítsük az orchideát heti egyszer vízbe, majd lecsepegtetve kerüljön vissza a helyére. Nagyon fontos, hogy pangó vízben soha ne álljon.

7. Ha kevés vizet kapott, azt azzal is jelezni fogja, hogy lógnak a levelei. Ellenben, ha túlságosan is sokat öntöztük, a levelei lankadtak lesznek, a gyökerei megpuhulnak. Ha túl sok tápoldattal öntöztük, akkor az gyökérrothadáshoz és a levelek sárgulásához vezethet. Nem szükséges túl gyakran tápoldatozni, így a kifejezetten orchideák számára vásárolható tápoldattal a virágzási időszakban 3 hetente, télen 2 havonta öntözzük meg.

8. Az orchidea szereti a párás környezetet. Ehhez lespriccelhetjük időnként vízzel, ügyelve arra, hogy ez kora délután történjen, és estére a levelei meg tudjanak száradni.

9. A növényen maradt virágszárat vágjuk le, így serkentjük újabb virág meghozatalára.

A fokhagymát még ennyi mindenre használhatod!

A fokhagyma nem csak az orchideának és az egészségünknek tesz jót. Nem véletlen, hogy az ókorban varázserővel ruházták fel, míg a középkorban bíztak gyógyító és tisztító erejében. Azonban nem csak ezért szeretjük.

1. Napi egy gerezd fokhagyma rengeteget tesz az egészségünkért. Erős antibakteriális és gombaellenes hatása van, a benne lévő allicin nevű vegyülete pedig ráksejtellenes tulajdonsággal bír. Van benne szénhidrát, fehérje és nagyon sok ásványi anyag. Emellett tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint. Erős antioxidáns hatása van, mely segítségével erősíti az immunrendszert. A fokhagyma csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztést, bélféregűző hatása van, és segíti az epe- és a máj működését.

fokhagyma

A fokhagyma segít a kertben és az egészségünknek is jót tesz. Fotó: Pixabay

2. A fokhagyma kiváló gomba- és rovarölő hatása révén a kertünkben is nagyon hatásos, hiszen kiváltható általa sok, a környezetre káros növényvédő és gombaölő szer. Ehhez elég, ha elültetjük a megvédeni kívánt növény mellé, vagy ha a belőle készített főzettel megpermetezzük azt.

3. Ha meg akarjuk védeni a rózsát a különféle kártevőkkel és betegségekkel szemben, sőt, azt szeretnénk, hogy még szebben illatozzon, ültessünk fokhagymát a töve köré.

4. De a fokhagyma még a lisztharmat ellen is hatásos, ha lepermetezzük a fertőzött növényt a belőle készült főzettel. Ehhez aprítsunk fel 5 gerezd fokhagymát és öntsük le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán keresztül, majd szűrjük le, és hígítsuk fel 3 liter vízzel. Ezután a lehűtött főzetet öntsük szórófejes palackba, és permetezzük le vele a beteg növényeket.

5. A gyümölcsfákat is segíti, hiszen ha a gyümölcsfa mellé fokhagymát ültetünk, az segít csökkenti a kártevők és betegségek kockázatát.

6. Habár mi szeretjük, a vakond nem osztozik az ízlésünkben, így ha a járataiba fokhagymát teszünk, rövid időn belül elhagyja a kertet.

Így legyen a kertedben fokhagyma

Ha mindezek figyelembevételével úgy döntenél, hogy szeretnéd, ha a te kertedben is lenne fokhagyma, akkor nagyon is jó időben vagy ehhez. A fokhagymát ugyanis tavasszal lehet duggatni. A tavaszi fokhagyma ültetési mélysége 5-6 cm. A fokhagyma nem túl igényes a földjét illetően, öntözni is csak száraz idő esetén kell.

A fokhagymát gerezdekre szedve lehet ültetni. Mindig a szár résszel lefelé ültessük gerezdeket. Arra is ügyelni kell, hogy mindig egészséges gerezdek kerüljenek elültetésre. A gerezdek között hagyjunk 10 centiméter tőtávolságot, a sorok között pedig 30 cm sortávolságot. Folyamatosan gondoskodjunk a gyomok eltávolításáról.

Virágokban gazdag orchideát és sok finom fokhagymát kívánunk!