Amikor végre egyre hosszabbak, és egyre melegebbek a nappalok, türelmünket vesztve rohannánk ki a kertbe, hogy minél előbb elvégezzük az ilyenkor szokásos feladatokat. Azonban az első fűnyírással meg kell várni azt az időszakot, amikor már éjszaka sem várható fagy. Hiába érezzük úgy, hogy szinte nyári meleg van napközben, nem szabad kapkodnunk. A türelem ugyanis szép gyepet terem.

Ha nem vagyunk kellően türelmesek, azzal sajnos többet árthatunk, mint amennyit használunk. A füvünk ilyenkor még nagyon érzékeny, hiszen át kellett vészelni a téli hidegeket, így türelemre és odafigyelésre van szüksége. Szerencsére van éppen elég egyéb feladat a kertben és a gyep körül, amit ilyenkor elvégezhetünk. Vegyük hát sorra, mire mikor van szüksége a gyepünknek ahhoz, hogy jó legyen rajta lenni, és ránézni, egész nyáron keresztül. Ha pedig most odafigyelünk rá, sokkal könnyebb lesz gondozni, és megtartani a szépségét. Így a szomszéd füve sem lehet zöldebb a miénknél!

Az első tavaszi teendőink a gyepünk körül

Az első feladatunk átnézni, hogy milyen állapotba került a gyepünk a hideg téli hónapok után. Ha megfelelően gondoskodtunk róla ősszel, akkor most még nem lehet túl magas, hiszen az ősz végén még megejtettük az utolsó fűnyírást. Ha valóban fontos a gyepünk, akkor legalább az utolsó fűnyírás alkalmával eltávolítottuk róla a nyiradékot, és ősszel összegyűjtöttük a ráhullott faleveleket is. Így a lehető legoptimálisabb körülmények között várhatta a tavaszt. Ha a gyepen levelek maradtak, azok alatt nagyon sok gombás fertőzés alakulhat ki, melyek helyén a gyep elpusztulhat. Ha úgy látjuk, a gyep nem egészséges, kérjük szakértő segítségét, és juttassuk hozzá a gyepet a szükséges tápanyagokhoz, gyógymódokhoz. Ha a füvünk beteg, akkor semmiképp se kerüljön a nyiradék a komposztba.

fűnyíró nagy fűben

Az első fűnyírással várjuk meg a fagymentes éjszakákat. Fotó: Pixabay

Az első nyírással mindenképp várjuk meg a fagymentes éjszakákat, hiszen ha ezt nem tesszük meg, a gyepünk sárgulásnak fog indulni. Az első nyírás mindig száraz időszakban történjen, és csak keveset vágjunk a fű hosszából. Ha hirtelen akarjuk rövidre nyírni, az nagyon meg fogja viselni. Egyszerre a fű hosszának legfeljebb egyharmadát nyírjuk csak le.


A gyepszellőztetés

Ha igazán szép, dús gyepre vágyunk, nem elég rendszeres időközönként öntözni és nyírni. Ha lehet, egy évben kétszer, tavasszal és ősszel, végezzünk gyepszellőztetést is. Ne ijedjünk meg, mert közvetlenül gyepszellőztetés után nagyon nem lesz szívderítő látvány a gyepre nézni. De 4-6 hét múlva csodájára fognak járni.

A gyepszellőztetés folyamata arra szolgál, hogy az elhalt, elsárgult növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül, és hogy meglazítsuk a talaj felszínét. Ez azért fontos, mert így semmilyen akadály nem állhat útjába a gyepet érő víznek és levegőnek, hogy szabadon átjárja azt. A gyökérzet így több levegőhöz jut, a talajnak pedig sokkal jobb lesz a vízáteresztő képessége.

A tavaszi gyepszellőztetésnek csak akkor szabad nekikezdeni, ha már egészen biztosan nem fenyegetnek talaj menti fagyok, és a hőmérséklet tartósan 10 Celsius-fok felett marad. Fontos döntés, hogy milyen típusú gyepszellőztetőt választunk. Van karmos és késes változat. A karmos változatot akkor válasszuk, ha inkább ki szeretnénk fésülni a fűszálak közöl az elhalt növényi részeket.

A késes verzió amellett, hogy eltávolítja a gyepről a filcként összeállt réteget, még a talajt is meglazítja. Akad ritkább és sűrűbb késes megoldás. A ritkább késes szellőztetővel többször is végig kell menni az adott területen, hogy minden kis centiméter átdolgozásra kerüljön, így edzésnek sem utolsó. A kert méretétől függően dönthetünk benzines, vagy villanymotoros verzió mellett. Nagyobb kertészeti szakáruházakban bérelhetünk is készüléket.

fű fűnyíró

A szép gyep nem álom. Ha megfelelően ápoljuk, valósággá válhat. Fotó: Pixabay

Ahogy a fűnyírón, úgy a gyepszellőztetőn is be kell állítani a magasságot. Ha először használjuk a gépet, érdemes a kert egy eldugottabb területén kipróbálni azt. Elsőre azért semmiképp se a legdurvább fokozattal kezdjünk, inkább induljunk középen, és a következő alkalommal már fogunk tudni mihez viszonyítani.

Nagyon fontos, hogy munka közben ne álljunk meg a működő géppel egy helyen, mert ott le fogja gyalulni a talajt. Szintén nagyon óvatosnak kell lenni a különféle szűk kanyarulatokkal és fordulókkal, mert az szintén teljesen le tudja borotválni a talaj felszínét.

Amikor összeszorul a szívünk a látványtól és attól, hogy mit tettünk a gyeppel, akkor végeztünk tökéletes munkát. A különbség 4-6 hét múlva szemmel látható, és talppal érezhető lesz. Nem árt a szellőztetés után végigmenni a területen a fűnyíróval, hogy teljesen egyenletes felszínt kapjunk, és nyugodtan szórjunk el pár maroknyi fűmagot azokon a részeken, ahol úgy ítéljük meg, nem egyenletes a felszín. Ezután pótoljuk a fű tápanyagveszteségét, és öntözzük is meg.

A nagy munka után hagyjuk regenerálódni a gyepet, és növekedni az újonnan vetett fűmagokat. Ilyenkor ne lépjünk a gyepre és a következő fűnyírással is várjunk addig, míg a régi fűszálak elérik a 8 cm-t. Ekkor vágjuk vissza körülbelül 4-5 cm magasságúra a füvet. Ahogy dúsul és regenerálódik a gyep, úgy mehetünk lejjebb a centiméterekkel. Jó munkát és szép gyepet kívánunk!