A napraforgó az egyik olyan növény, amelyiket gyerekként már szívesen rajzolunk, és valahogy egész életünkben különleges helyet tölt be a szívünkben. Ámulva nézzük, ahogy követi a napsütést, és valahogy mindig vidámabbak leszünk, amikor ránézünk. Habár korábban leginkább csak a csodálatosan sárga napraforgó mezőkön gyönyörködhettünk benne, manapság már dísznövényként is sok kertben kap helyet a napraforgó. Ez pedig nem csoda, hiszen hamar belopja a szívünkbe magát a maga szépségével, és azzal, ahogy a napsugarak nyomában jár.

A napraforgó magában hordozza a nyarat, a vidámságot, az elmúlást, és a gyerekkorunk gyönyörű emlékeit. A napraforgó mindenki számára kedves.  Tudjuk róla, hogy az olaja egészséges és finom, és a rántott hús is egészen más ízű, ha ebben kerül kisütésre.

napraforgó

A napraforgó igazi szerelmese a napsütésnek, nem véletlen, hogy folyton a nyomában jár. Fotó: Vida-Szűcs István

Imádjuk a szotyit, ami a legizgalmasabb meccseket is még élvezetesebbé tudja tenni. Megcsodáljuk, amikor az út mentén életre kelt egy szál napraforgó mellett autózunk el. Ha pedig minden nap szeretnénk látni, akkor adjunk helyet a dísznapraforgónak a kertünkben.

Így legyen dísznapraforgó a kertedben

A dísznapraforgó egynyári növény, mely a haszonnövényként ismert napraforgó díszváltozata. Többféle nemesített fajtája létezik, így sokféle magasságban, virágzatban és színben kerülhet a kertünkbe. Vannak olyan dísz változatai, amelyek nagyon hasonlítanak megjelenésükben a hagyományos napraforgókra, de akadnak közöttük olyanok is, amelyek inkább a krizantémra emlékeztetnek.


A virágok napsárga, narancssárga, bordó, vagy krémszínűek is lehetnek. Az alacsonyabb változatokat inkább előkertekben, cserepekben csodálhatjuk meg, de a magasabb fajták akár még térelválasztóként is megállják a helyüket.

A napraforgónak igen magas a fény- és a meleg igénye, így napos helyet keressünk neki. A talajok közül legjobban a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű talajokat kedveli. Vízigénye átlagos, azonban nyáron nagyon oda kell rá figyelni, mert akkor különösen igényli a vizet, de pangó vízben ne álljon. Ha szaporítani szeretnénk, magvetéssel tehetjük meg. Áprilistól már vethető szabadföldbe.

Ismerkedj meg a napraforgóval

A napraforgó az őszirózsafélék családjába tartozik. Szántóföldi növény, de kertünk ékessége is egyben. Olajtartalma miatt pedig gyógynövényként is számontartják. A napraforgó Magyarország legfontosabb, és legnagyobb területén termesztett olajnövénye.

Az indiánok a napraforgó termesztésében is élen jártak, hiszen ők fedezték fel először maguknak, 3000 évvel ezelőtt. Európába a spanyol hódítókon keresztül jutott el, de a paprikához hasonlóan a napraforgóról is hosszú ideig csak dísznövényként gondolkodtak. 1716-ban, Angliában szabadalmaztatták a napraforgóolaj sajtolásának módszerét. Manapság, bár leginkább haszonnövényként találkozhatunk vele, ez sem tudta elhalványítani szépségét, ezért külön dísznapraforgókat termesztenek, amelyek kertjeinket, virágcsokrainkat ékesítik.

A napraforgót nem nehéz észrevenni. Szépen kimagaslik, 1 és 3 méter közötti magasságával a tömegből. Lágyszárú növény, szára belül szivacsos, érés közben durva, érdes felületű kóróvá változik. Régebben többtányéros változatot is termesztettek belőle, de a nagyüzemi termesztésre az egytányéros változat a legalkalmasabb.

napraforgó

A napraforgó dísz változatban is helyet kaphat a kertünkben, de ha nem a dísz változat mellett döntünk, még szotyolát is készíthetünk belőle. Fotó: Vida-Szűcs István

Gyökérzete mélyre hatoló főgyökérből és dúsan fejlődő oldalgyökerekből áll. Ezeket esőgyökereknek is nevezik, mert csak akkor tudnak igazán kifejlődni, ha a napraforgó kellő mennyiségű esővízhez jutott. Levelei szív alakúak. Fészekvirágzatának peremén fészekpikkelyek találhatók, a tányér szélén pedig a rovarokat odavonzó, sárga, nyeles virágok vannak. A virágok szabályos körökbe rendeződnek a tányérban, amelyben a porzók előbb érnek, mint a bibe, így a napraforgót kölcsönös beporzással a rovarok termékenyítik meg.

A virágzási időszaka július és szeptember közé esik, virágzatának átmérője pedig akár a 40 cm-t is elérheti. Termése a kaszat.

Egyéves növény, amely nagyon igényli a napfényt és a meleget, ahogyan ezt a neve is jelzi számunkra. A csapadékhiány sajnos az olajtartalom csökkenésével jár együtt, ezért különösen fontos, hogy kellő mennyiségben legyen öntözve. Minden napraforgó ezernyi pici virágból áll. Minden egyes barna középpont és a köré gyűlt sárga szirmok egy virágot adnak ki.

Nem csak szép, az egészségünknek is jót tesz

A napraforgó magja nagyon egészséges. Megtalálható benne a B1-, B2 vitamin, fehérje, foszfor, vas, kálium és növényi zsírok. A magbél, vagyis a szotyola, pirítva sokak kedvence. A nyers mag kitűnő salátákban, de hámozott magja rengeteg péksüteményt tesz még finomabbá.

Az olajban található többszörösen telített zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és még a koleszterinszintet is képesek csökkenteni. A népi gyógyászatban a nehezen gyógyuló sebekre és a száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére is előszeretettel használták a napraforgó olaját.

A napraforgó titkai

1. A legmagasabb napraforgó 9 méterre nőtt. A hatalmas növény Németországban látta meg a napvilágot, és Hans-Peter Schiffer gazda a büszke tulajdonosa.

2. Kutatások szerint a napraforgó képes a nukleáris sugárzás csökkentésére. Japánban ezért a Fukushima atomerőmű környékén óriási napraforgó ültetvényekkel találkozhatunk.

3. Vincent van Gogh egyik kedvenc virága volt a napraforgó, emiatt rengeteg csodás festményt alkotott róla a világhírű holland festőművész.

napraforgó

A napraforgó szépségével bearanyozza a kertünket. Fotó: Vida-Szűcs István

4. Sokáig nem tudtuk, hogy miért szereti a napraforgó fejével követni a napsugárzás irányát. A kutatások szerint a kelet felé fordult napraforgók feje reggelente sokkal hamarabb felmelegedett, és így jóval több rovart volt képes magához vonzani, mint a nyugat felé fordult társai. Amelyik növény melegebb, azt sokkal többen fogják beporozni, így hát a napraforgó ezen szokása segítségével a szaporodása borítékolható.

6. De nem csak mi, hanem a madarak is nagyon szeretik. Jut is belőle nekik elég, hiszen egy napraforgó akár 2000 magot is hozhat.

7. A belőle nyert olajat nem csupán étkezési célokra használják fel. Sok gyógyszer és krém alapanyaga is egyben.

8. 2021-ben Magyarország tortája a Napraforgó torta lett. Az akkor 15. alkalommal megrendezésre került versenyen Fodor Sándor cukrász tortája nyert, mely nem csak gyönyörű kinézete miatt kapta a Napraforgó nevet, hanem azért is, mert alkotóelemei között a méz, a vilmoskörte és a csokoládé mellett pirított napraforgómag is szerepelt.

9. A napraforgó latin neve Helianthus, amely a görög „nap" ás „virág" szavakból származik.

Adjunk hát helyet a napraforgónak a kertükben, megéri.