Az anyósnyelvet sajnos sokan még növény formájában sem szeretnék az otthonuk közelébe engedni, tekintettel a nevére. Pedig aki bizalmat szavaz neki, az akkor jár a legjobban, ha még a hálószobájába is beengedi ezt a különleges növényt.

Nem csak hogy kevés törődést igényel, de nagyon különleges kinézete van a levelei miatt, és még a levegő tisztántartásában is számíthatunk rá. Nyáron a kertet is ékesíti, télen pedig szinte semmi teendőnk nincs vele, mégis otthonunkba lopja a természet csodáját. Ismerkedjünk hát meg vele, és engedjük be az otthonunkba.

Ismerd meg az anyósnyelvet

1. Az anyósnyelv, vagy más néven a szanzavéra minden hobbikertész álma. Mivel nem igazán igényel túl sok törődést, így az is bátran tarthatja, aki híres arról, hogy a szobanövények csakis műanyagból készülve bírják ki nála.

anyósnyelv szobában

Az anyósnyelv nagyon szép szobanövény, és még a levegő megtisztítja. Fotó: Shutterstock

2. Ráadásul az anyósnyelvet még a hálószobába is érdemes beengedni, mivel segít csökkenteni a fejfájást és a magas vérnyomást, és képes oxigént termelni az éjszaka folyamán, ráadásul emellett a szén-dioxidot is eltávolítja a szobából.

3. Igazi túlélő. Egyes vélemények szerint, ha begurítod az ágy alá, és egy hónap múlva kiveszed, ugyanolyan szép lesz, mint előtte. Ezt azért senkinek sem javasolnánk, de az biztos, hogy nagyon magas az anyósnyelv tűrőképessége. Agyonüthetetlen, ahogyan a neve is sejteti.

Azonban mégsem bír ki mindent. Egészen biztosan nem fogja meghálálni, ha túlöntözzük, de azt sem, hogyha túlságosan sok tápoldatot adunk neki. Ezt leszámítva szint mindent kibír ez a gyönyörű szobanövény.

4. Az anyósnyelv leveleinek nincs színe és fonáka, körkörösen nőnek. Ez egyrészt igazán széppé varázsolja, másrészt ilyen módon alkalmazkodott a növény a száraz körülményekhez. Gyöktörzséről vagy orgonasíp szerűen, vagy legyező formában nőnek a hengeres levelek, és általában 70-80 cm magasra tud megnőni, így, mivel kis helyen is elfér, szinte minden otthonban helyet kaphat, egészen biztosan nem fogja azt kinőni.

5. Sok helyen lézergravírozással különböző állatképekkel díszítik az anyósnyelvet. Persze ízlések és pofonok, de azért természetes állapotában a legszebb.

6. Az anyósnyelvnek legalább 15 Celsius-fokos helyiségben kell lennie, hogy igazán jól érezze magát. Szukkulens növény lévén nyáron is kevés vizet párologtat el, télen pedig alig kell öntözni.

7. Az anyósnyelv nem igényes a talajra, de mészkedvelő növény és legjobban a kötött, tápdús talajban érzi jól magát. Kiváló lehet számára a muskátlik részére vásárolható föld.

8. Az anyósnyelv szaporítása nagyon könnyű. A feldarabolt leveleket ültessük egy cserépbe, ahol gyorsan meggyökeresednek és új leveleket hajtanak. Azonban a mutatósabb, sárga csíkkal szegélyezett levelű változata csak tőosztással szaporítható.

9. Az anyósnyelv eredeti előfordulási területe Nyugat-Afrika trópusai, Nigériától délkeletre egészen a Kongó-medencéig. Az eredeti elterjedési területén a bennszülöttek az erős rostjaiból íjhúrt készítettek.

10. A sárgás árnyalatú fehér virágai egy magas száron helyezkednek el. Termései vörös bogyók.

11. A NASA az egyik leghatásosabb légtisztító növénynek tekinti az anyósnyelvet, hiszen megköti a szén-dioxidot és oxigént termel, továbbá jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tud kiszűrni a levegőből.

anyósnyelv levele

Az anyósnyelv levele igazán csodás látványban részesít minket. Fotó: Shutterstock

12. Az anyósnyelv szaponint tartalmaz, amely mérgezést okozhat a kutyáknál és a macskáknál, ezért tartsuk tőle távol házikedvenceinket.

Az anyósnyelv sem bír ki mindent

1. Az anyósnyelvet csak akkor öntözzük meg, amikor már kellően száraznak ítéljük meg a földjét. Ekkor se árasszuk el vízzel, hanem kisebb adagokban öntözzük. Természetesen vízre szüksége van, így nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon.

2. Az alacsony hőmérsékletet és a hideg vizes öntözést nem szereti, de az erős napsütést sem, mert az a levelei kifakulását okozza. Ha a növény töve elrothad, és tőből kidől, akkor az anyósnyelv sajnos megfázott, illetve lehetséges, hogy túl magas páratartalmú helyiségben tartjuk.

3. Ha foltos a levele, akkor túlöntöztük. Nagyon fontos, hogy többször, kisebb mennyiségekkel öntözzük, ha lehetséges, állott, szobahőmérsékletű vízzel és semmi esetre se álljon a vízben.

4. Két-három évente érdemes átültetni, nyáron pedig nyugodtan küldjük ki egy kicsit nyaralni a kert egyik félárnyékos területére, nagyon fog neki örülni.

Az anyósnyelv tehát, nevével ellentétben, igazán hálás, kedves növény, melynek megéri helyet adni az otthonunkban.