A nyest, a nyuszt vagy a menyét, bár elsőre igazán kedves állatnak tűnnek, egyáltalán nem a barátaink. Sőt, nagyon sok kárt okozhatnak a házunk táján. Amíg mi nyugodtan alszunk, ők kisebb emlősökre, madarakra, vagy épp az udvarunkon élő baromfikra és azok tojásaira vadásznak. Ismerjük hát meg őket, és azt, hogy milyen módon tudunk védekezni ellenük.

Ismerd meg a nyestet, a nyusztot és a menyétet

A nyest a menyétfélék családjába tartozó kis ragadozó, amelyik mindössze 50 cm hosszú, és maximum 2 kg a testsúlya. Jellegzetessége a nagy fehér mellfolt, amely egyben a legfőbb megkülönböztető jegye a nyuszttól, aminek mellfoltja narancssárgás színű. Ahol egy területen mindkét faj él, ott általában kerülik egymást. Míg a nyuszt jobbára nappal és alkonyatkor, addig a nyest éjszaka vadászik. A nyuszt ügyesen mászik a fára, a nyest inkább földközelben tartózkodik.

nyest

A nyest kárt tehet az autóinkban. Fotó: Shutterstock

A nyest leginkább éjszaka éli életét, éppen ezért nagyon gyakran fogalmunk sincs róla, hogy új lakótársat kaptunk. Csupán akkor gondolunk rá, hogy nyest lehet a ház körül, amikor szembe találjuk magunkat az általa okozott károkkal.

A nyest ellophatja a tyúkokat az ólból, megdézsmálhatja a tojásokat, és még a különféle eszközeinkben is nagy károkat tud okozni. A nyest például valamiért előszeretettel rongálja meg az autóinkat. Egyrészt a körmeivel összekarmolja az autó fényezését, másrészt könnyen be tud jutni a motortérbe, ahol megrágja a kábeleket.


Gyakran a házunk szigetelésében érzi a legjobban magát, és a padlást is előszeretettel használja otthonaként. Éppen ezért intő jel lehet, ha az éjszaka csendjében a fejünk felett némi mozgást hallunk. Szerencsére azért haszna is van, hiszen mindent képes megenni, ami nála kisebb, így a különféle patkányokat, egereket, pockokat is elfogyasztja. De sajnos a nála kisebb macskák sincsenek tőle biztonságban.

A nyuszt hazánkban védett, eszmei értéke 50 ezer forint, ezért távoltartani lehet, de bántani nem. Testhossza hasonló, tömege valamivel nagyobb, mint a nyesté. Szőrzete barna, farka bozontos és hosszú, mellfoltja pöttyös lehet,  de nem ágazik el villásan, mint a nyestnél. Füle kiemelkedik, lába rövid, talpa szőrös, karmaival könnyedén mászik a fán, emellett kiváló ugró, és a szaglása és hallása is nagyon jó. A talpán található szőr megóvja a hidegben, és a havon is megkönnyíti a mozgását. Területét végbélmirigyeinek váladékával jelöli meg, tápláléka főleg mókusokból, madarakból, rovarokból és bogyókból áll.

A menyét is védett, eszmei értéke 25 ezer forint. A menyét kisebb az előző két állatnál, testhossza 15-26 cm, vállmagassága 3-4 cm, farokhossza 3-7 cm. Teste hullámosan ívelt, éles határvonal húzódik fehér hasa és vörhenyesbarna felső része között, és igazán karcsú teste miatt még a járatokban is képes megfogni a pockokat.

nyuszt

A nyuszt védett állat. Fotó: Shutterstock

Éjjel vadászik és általában magányos. Tápláléka főleg pockokból és egyéb egérfélékből áll, de a patkányok, a vakondok, a madarak, az üregi nyulak és sajnos a tojások sincsenek biztonságban tőle.

Így űzd messzire a károkozókat

Ha nyest, nyuszt vagy menyét van a közelünkben, ne pusztítsuk el, hanem az alábbi módszerek valamelyikét vessük be, és űzzük messzire.

1. Az ultrahangos riasztók igazán állatbarátnak számítanak, mivel nem tesznek kárt az állatban, és még csak káros anyagot sem kell használnunk annak elűzésére. Nincs méreg, így biztonságosan alkalmazhatjuk, hiszen nem veszélyezteti sem a gyermekeket, sem háziállatainkat. Azonban, a hatása igencsak kétséges.

2. A kutya közelsége általában elveszi a károkozók kedvét. Ezért érdemes a kutyákat éjszaka szabadon engedni. De az is remek megoldás, ha egy kutyaszőrrel, vagy emberi hajjal kitömött zoknit helyezünk ki az általuk kedvelt helyekre, mert ez vissza fogja őket tartani attól, hogy ott maradjanak.

3. Mivel nem kedvelik az erős szagokat, így mártsunk egy rongyot kátrányba, esetleg petróleumba, és dugjuk be azokba a nyílásokba, ahol közlekedni szoktak. Ez azonban nem egy egyszeri és örök megoldás, hiszen a szaghatás folyamatos fenntartása érdekében ezzel állandóan foglalkoznunk kell.

menyét

A menyét is védett állat, ezért távoltartani lehet, bántani nem szabad. Fotó: Shutterstock

4. Vannak már élve fogó csapdák is, melyek szintén biztonságos megoldást kínálnak. A csapdákba tegyünk olyan finomságokat, amelyek odacsalogatják őket. De arra legyünk felkészülve, hogy lehetséges, hogy a macskánk, vagy kisebb méretű kutyánk bámul ránk bambán a csapdából.

Kerüljük hát az olyan finomságokat, melyek illata odavonzza a környék macskáit, kutyáit. Ehelyett koncentráljunk a károkozók által kedvelt, ám mások számára nem annyira vonzó falatkákra, mint amilyen például a tojás, vagy a fürjtojás. Ez egyrészt nem vonzza a kutyákat, macskákat, ráadásul nem fog megbüdösödni, és napokig a csapdában maradhat.

Fontos, hogy mivel ezek az állatok nagyon okosak, nem fognak csak úgy belesétálni a csapdába, még a finomságok hatására sem. Ezért inkább rejtsük el a csapdát az útvonalon, ahol az állatok mozognak. Helyezzük egy bokor, vagy fa alá és álcázzuk szalmával, levelekkel, a lényeg, hogy ne a fém rácsot lássa meg az állat.

Fontos, hogy a csapda erős anyagból készüljön, mert a szorult helyzetben lévő állat egészen biztosan nem fogja kímélni azt, így ügyeljünk rá, hogy onnan ne tudjon a segítségünk nélkül kiszabadulni.

5. A befogás után szállítsuk el messzire a károkozókat. A territóriumuk akár 500 hektár is lehet, de a lakott területeken portyázó állatok ennél jóval kisebb területen garázdálkodnak, így nem kell többnapos kirándulásra indulni velük, elég, ha körülbelül 5 km-rel arrébb engedjük el a kis károkozót. Ha lehet, ne pont egy lakópark szomszédságában, hanem egy nyugodt erdő szélén.

6. Kifejezetten ellenük fejlesztett porral is el lehet űzni őket. Ekkor rossz illatú porral szórjuk be a főbb útvonalaikat és azokat a helyeket, ahol előszeretettel tartózkodnak az állatok. Mivel utálják a por szagát, és az még a bundájukra is rákerül, nem jönnek majd a közelünkbe. Az autónkat pedig érdemes kifejezetten a kártevők elleni aeroszol használatával megvédeni. Akár az autónk motorterében is alkalmazhatjuk, azonban, a szag hamar elpárolog, éppen ezért folyamatosan észben kell tartani, hogy meg kell ismételni a fújást.

Sok sikert kívánunk!