Habár azt gondolnánk, hogy februárban semmilyen teendőnk nincs a szamócával, ez egyáltalán nincs így. Sőt, ha most teszünk érte, akkor nagyon sok gyümölcsöt fog teremni nekünk. Akkor is oda kell rá figyelnünk, ha már van a kertünkben szamóca, és akkor is, ha szeretnénk hogy legyen. Úgyhogy munkára fel, a bőséges szamóca termés érdekében!

Ezt tedd most a szamócával, hogy bőséges legyen a termés

Itt az idő, hogy rendet tegyünk a szamócák körül. Habár még a palántákat nem szabad kiültetni, hiszen jöhetnek még fagyok, a talajt már elő lehet készíteni. Ehhez a kert legnaposabb részét válasszuk ki. Távolítsuk el a gyomokat, majd terítsünk szét érett komposztot, ássuk fel alaposan a talajt, majd gereblyézzük fel az ágyást.

Ha van már szamóca ágyásunk, akkor frissítsük fel. Távolítsuk el a régi szalmát, nézzük át a növényeket, vágjuk le az elszáradt indákat, leveleket, és gyomláljuk ki az ágyást. Ha túlságosan közel vannak egymáshoz, akkor nyugodtan ültessük szét a töveket. Ezután tegyünk friss szalmát a tövek közé és köré, majd várjuk a tavaszt.


A szamóca fajtái

A júniusban termő fajták ősszel hoznak bimbókat, a következő év júniusában pedig virágokat és gyümölcsöt. Bár júniusban termőnek hívjuk, ha melegebb az idő, már ennél hamarabb is szoktak teremni.

szamóca kert

Adj helyet a szamócának a kertedben, meg fogja hálálni. Fotó: Shutterstock

A folyton termő fajta már tavasszal hozza termését, és egészen az ősz közepéig ellát minket csodás gyümölcsével. Ezek a fajták nyáron és ősszel bimbóznak, ősszel virágoznak, és tavasszal porzódnak be. A napsemleges fajták is folyamatosan teremnek, egész nyáron át, az első fagyokig. Bár egy évet kell várni a termésre, a kiskertekben általában a júniusban termő szamócát szokták termeszteni.

Legyen a te kertedben is szamóca

Amint eljön a tavasz, és vele a fagymentes időszakok, eljön az idő a szamóca kiültetésére. Mivel a szamóca naponta legalább 6 órán át igényli a napfényt, a kert napos területét válasszuk ki számára. A szamóca indákat növeszt, amelyek gyökeret eresztenek és ezekből új szamóca növények növekednek majd, így akkora területet keressünk számára, ahol kedvére tud szaporodni.

A szamóca nem válogatós, de leginkább a jó vízelvezetésű, agyagos talajt kedveli. Jóval ültetés előtt érdemes komposztot vagy trágyát keverni a földbe. A magaságyás kiváló megoldás a szamóca számára, hiszen ott jóval egyszerűbb megoldani a vízelvezetést. Akár ősszel is kiültethetjük a magaságyba a szamócát, hiszen a palánták jól áttelelnek, majd tavasszal gyorsan fejlődésnek indulnak.

Fontos, hogy ha már volt szamóca a kertünkben, a palántákat ne azok mellé ültessük. Amúgy is érdemes a régi növényeket is minden évben áttelepíteni, mert úgy sokkal ízletesebb és gazdagabb lesz a termés. A szamóca szeret elterülni a talajon, így ehhez mérten kell számára területet biztosítanunk. A palántákat egymástól 45-60 centiméterre ültessük, így elegendő hely jut számukra a növekedéshez, és az indáik is el fognak férni. A sorok között is érdemes 60 cm-es távolságot hagyni, mert így jobban elfér a növény, ráadásul jóval egyszerűbbé válik az öntözés és a növény gondozása.

A palánta számára olyan mély ültetőgödröt készítsünk, amelyben kényelmesen elfér a gyökérzete. A levelei a föld felett maradjanak, nem kell túl mélyre ültetni. A szamóca szereti a vizet, így alaposan öntözzük meg az ültetést követően.

Érdemes szalmával takarni a tövek közötti területet, hogy meg tudjuk őrizni a talaj nedvességtartalmát, és csökkentsük a gyomok mennyiségét. Ez még abban is segít, hogy tiszta maradjon a termés, és könnyebben tudjunk közlekedni a tövek között. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és gyomtalanítsuk a szamócát. Ha kellően meleg az idő, és elegendő napfény jut a növénynek, akkor a virág megtermékenyítése után csak egy hónapot kell várnunk, hogy falatozhassunk belőle.

A szamóca évelő növény, és az enyhe teleket könnyedén átvészeli. Azonban, amikor a hőmérséklet tartósan -5 Celsius-fok körül alakul, fontos, hogy védjük a fagytól. Még tél előtt vágjuk vissza a lombját, majd takarjuk be a növényt szalmával, vagy más talajtakaróval. Ezt csak akkor távolítsuk el, amikor már elmúltak a fagyok. A szamócára a szürke penész, a poros lisztharmat, a japán bogarak, a pókatkák és a csigák jelentenek veszélyt. Ha azonban szorgalmasan gyomtalanítunk, akkor jóval kevesebb kártevő és betegség leselkedhet a gyümölcsünkre.

szamóca

A szamóca nagyon finom, és nagyon egészséges. Fotó: Shutterstock

Várjunk addig, míg pirossá válnak a szamócák, hiszen akkor a legfinomabbak. Ne tépjük, hanem vágjuk le a szamócát, mert így egészen biztosan nem teszünk kárt a növényben. A szamóca gyorsan romlik, így csak annyit szedjünk le, amennyit éppen elfogyasztunk, vagy készítsünk belőle lekvárt, szörpöt, vagy egyéb finomságot. Akár le is fagyaszthatjuk, és természetes jégkockaként tehetjük az italainkba.

Ezért fontos, hogy sok szamócát egyél

A szamóca segít megőrizni a szívünk egészségét, a memóriánk is jobb lesz tőle, és még egyes daganatos megbetegedések megelőzésében is segítségünkre van. Ha napi nyolc szemet eszünk belőle, több C-vitaminhoz jutunk, mintha egy egész narancsot befalnánk, ráadásul kevés cukrot és kalóriát, de annál több rostot tartalmaz.

A szamóca fogyasztása hozzájárul a különféle szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, csökkenti a magas vérnyomást, rengeteg folsav van benne, de bővelkedik emellett még káliumban és B6-vitaminban is. A benne található antocián segít megelőzni a szívinfarktust.

Ha rendszeresen eszünk szamócát, rengeteg teszünk az idős korral járó szellemi leépülés csökkentéséért. A benne lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és még a stresszt is segítenek kordában tartani. Fogyasztása segít a különféle gyulladások és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentésében, ráadásul erősíti az immunrendszert is.

Minden okunk megvan rá, hogy sok szamóca legyen a kertünkben és a tányérunkon is.