Mostanában a nyarak sokunk képzeletét felülmúlják, mind a forróság, mind a szárazság tekintetében. És ahogy halljuk, sajnos erre a jövőben is fel kell készülnünk. De hogy tudunk felkészülni valamire, ami felett nincs befolyásunk?

Az aszályt és a kánikulát nem tudjuk megakadályozni, de kis odafigyeléssel megpróbálhatjuk a legtöbbet kihozni abból, amink van, és a nehéz körülmények között is életteli oázissá varázsolni a most inkább egy sivataghoz hasonlatos kertünket. Kialakíthatunk például egy szép sziklakertet, de egyéb módokon is alkalmazkodhatunk a megváltozott körülményekhez. A lényeg, hogy ne hagyjuk magára a kertet, mert ha időben odafigyelünk rá, élettel teli lehet a legnagyobb szárazságban is. Nézzük is, milyen lehetőségeink vannak.

1. Nem csak mi szomjazunk meg a kánikulában

Ahogyan mi is jóval többet iszunk, amikor odakint 30 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a növényeink is több vízre vágynak. A különbség csupán az, hogy mi az esetek nagy többségében képesek vagyunk saját magunkat kiszolgálni, míg a növények sajnos teljes mértékben ránk vannak utalva. És persze arra, hogy tudjuk, mikor és mivel érdemes őket megöntözni.

sziklakert

A fák és bokrok sokat segíthetnek az árnyékolásban. Fotó: Shutterstock

Így, ha korábban bele is fért, hogy elutazzunk úgy pár napra, hogy nem bízunk meg senkit a locsolással, a mostani hőségben egészen biztosan ki fognak száradni a növényeink, ha nem gondoskodunk róluk. Így a megoldás vagy egy öntözőrendszer, vagy meg kell kérni valakit, hogy járjon át öntözni.

De az sem mindegy, mikor és hogyan öntözünk, hiszen ha a legnagyobb forróságban a növényeink nyakába zúdítunk egy adag öntözővizet, azzal többet ártunk nekik, mint használunk. A legjobb tehát, ha az öntözést a kora reggeli órákra időzítjük, hiszen ekkor van a legkisebb párolgás, így ekkor tudják a növények a legtöbb vizet hasznosítani. A korai öntözéssel felkészülten várják a napsütést, és nem fognak tudni túlságosan kiszáradni még a legnagyobb melegben sem.


Természetesen minden növény más, így folyamatosan éljünk együtt a kertünkkel, és vegyük észre a jeleket, ha egyes növényeinknek nem elég a napi egyszeri öntözés. Ilyenkor kora estére időzítsünk számukra még egy locsolást.

Azonban a füvet semmiképp se öntözzük este a kánikula alatt, hiszen egész nap felmelegedett, így az esti öntözés után jóval nagyobb esélye lesz a különféle gombás megbetegedésekre, mintha reggel öntöznénk meg, amikor még nincs felmelegedve a talaj.

Akkor se öntözzük meg a növényeinket nap közben, ha megfeledkeztünk a reggeli öntözésről, hiszen nagy károkat okozhatunk, ha a tűző napon locsoljuk meg őket.  Arra is ügyeljünk, hogy az arra érzékeny növényeket ne jéghideg vízzel öntözzük, hanem ha tudunk, használjunk a levegő hőmérsékleténél valamivel hidegebb vizet. Éppen ezért nagyon hasznos, ha összegyűjtjük az esővizet. És persze azért is, mert igazán takarékos megoldás, már ha van eső, amit össze tudunk gyűjteni.

2. A tápanyag pótlását minden növény meghálálja

Habár a trágyázásra a legjobb időpont kora tavasszal és ősszel jön el, a nagy melegben akadnak olyan növények, amelyeknek nyáron is szükségük van a tápanyag pótlásra. Ilyenek például a gyümölcsfáink, amelyek rengeteg energiát fordítanak a terméshozásra, így egészen biztosan nagyon hálásak lesznek, ha nyáron is besegítünk nekik egy kicsit.

Mind a műtrágya, mind az istállótrágya remek megoldást nyújthat. De ne csak a kinti növényeinkre gondoljunk, hanem a szobanövényeinkre is, hiszen számukra is szükséges a tápanyag pótlása. Attól, hogy nem odakint élnek, ugyanis még őket is megviseli a meleg.

3. Ez most nem a vízi növények kora

Sajnos az egyre növekvő hőmérséklet és a csökkenő csapadékmennyiség nagyon megviselte azokat a növényeket, amelyek nem ehhez az időjáráshoz voltak szokva. Ha odafigyelünk rájuk, egészen biztosan könnyebben viselik el a hőséget, azonban amikor új növény beszerzésén gondokodunk, érdemes figyelembe venni az időjárás alakulását, és nagy tűrőképességgel, jobb alkalmazkodóképességgel rendelkező növényeket választani.

Sokan cserélik le a gyepet, és állítanak sziklakertet, de aki nem szeretne ilyen drasztikus változásokat, annak is érdemes átgondolni, milyen növények bírják jobban a meleget, hiszen azok sokkal szebbé fogják varázsolni a kertet, mint a hőségben kiszáradó társaik.

sziklakert

A sziklakert növényei jól tűrik a szárazságot. Fotó: Shutterstock

4. Védjük a talajt

Mivel nagy a szárazság, nem elég öntözni, minél jobban meg kell tudni őrizni a nedvességet a növények számára. Így érdemes a talaj párolgását takarással csökkenteni. Ezt akár csodás növényekkel is elérhetjük, de a mulcsozás is tökéletes megoldás lehet arra, hogy minél tovább bent tartsuk a talajban a nedvességet.

Akár a virágágyásban, akár a veteményesben, vagy a gyümölcsfák körül, rengeteg megoldás kínálkozik, így levágott füvet, nyesedéket, szalmát vagy faháncsot is teríthetünk a növényeink köré. Ezzel ráadásul nem csupán a nedvességet őrizzük meg tovább, de még a gyomok számát is jelentősen csökkenteni tudjuk. Ráadásul dekorációnak sem utolsó a mulcsozás.

Azonban ügyeljünk rá, hogy ha például köveket használunk talajtakarásra, legyen közöttük annyi rés, hogy a levegőzést és a felesleges víz távozását ne gátoljuk meg.

5. Az enyhet adó árnyék

Ugye milyen jó érzés, amikor a legnagyobb melegben menedéket találunk egy fa árnyékában? A növényeink is vágynának erre, csak sajnos nem képesek a helyváltoztatásra. Így hát gondoljunk rá, hogy fákat, bokrokat, sövényeket telepítünk a kertbe, amelyek szintén segíteni fognak a nagy hőség idején, hogy a növényeink, és persze mi is, kissé komfortosabban érezzük magunkat.

Figyeljünk hát oda a kertünkre, hogy mindig elvarázsolhasson minket szépségével.