Fokhagymát egész évben vásárolhatunk, de a hosszas tárolás nem tesz túl jót neki. Mostanában kapható a zsenge és friss fokhagyma, amely azonban több tulajdonságában is eltér az öregtől. Melyek ezek?

Nehezebb pucolni a gerezdeket: az új fokhagyma külseje még nem olyan száraz, lemezes, a gerezdek csak később, a száradás során alakítják majd ki jól ismert héjukat, ebben a stádiumban még sokkal nehezebb őket elválasztani burkuktól. A gerezdek külső burkai ilyenkor hasonlatosak egy hagymáéhoz, ezért csak azokat távolítsuk el, amelyek esetleg sérültek, ráncosak.

A zsenge fokhagyma íze csípősebb: az új fokhagyma esetében számítsunk arra, hogy a belőle kinyerhető aroma sokkal pikánsabb, szinte csípős lehet, ezt tartsuk szem előtt a felhasználáskor.

Mégsem annyira „fokhagymás" az aromája: az előzőekben írtak ellenére a zsenge fokhagyma kevesebb fokhagymás aromát produkál. Ez ugyanis később, a nedvességtartalom fokozatos csökkenésével alakul ki, ahogy a gerezdek belsejében koncentrálódik a pikáns aroma.

A friss fokhagymának magasabb a nedvességtartalma: ezzel elsősorban akkor kell számolnunk, amikor hőkezeljük a fokhagymát, ugyanis kicsivel több idő kell majd a teljes megpárolásához, több víznek kell távoznia, és karamellizálása is nehezebb lesz. Új fokhagymát nem érdemes ilyen – a karamellizált ízre építő – receptekben használni; ha például egészben sütjük, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a friss fokhagyma nem fogja azt az édeskés sültfokhagyma-ízt produkálni, amit a régi.


Tippek a fokhagyma frissen tartásához

A gerezdeket nehéz frissen tartani, illetve idővel sokat veszítenek erőteljes aromájukból, ezért érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

• A fej szétszedése során ne sérüljön a gerezdek külső héja. Ha ez megtörténne, tegyük őket egy kis dobozba, és a csupasz darabokat főzzük meg előbb.

• A hagymafélék előszeretettel csírázni kezdenek, amiről elsősorban a hőmérséklet tehet: ha langyos helyre tesszük őket, rövid időn belül apró zöld csírát növesztenek majd. Biztosítsunk tehát hűvös helyet nekik, és óvjuk a fénytől. Előnyösebb tehát a kamrába, az alsó polcok egyikére helyezni a hagymaféléket.

• A tárolás során figyeljünk oda a megfelelő szellőzésre, hogy elkerüljük a penészedést. Sose tegyük a fokhagymát zárt dobozba vagy fedeles tárolóba, mindig kosarakat, rekeszeket használjunk a tároláshoz.

fokhagyma

A gerezdeket nehéz frissen tartani – fotó: Shutterstock

A fokhagyma nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fűszernövény, hiszen amellett, hogy sok ételnek nélkülözhetetlen összetevője, számtalan jótékony hatással is rendelkezik.

Érdekességek a fokhagymával kapcsolatban

A fokhagyma az egyik legrégebben termesztett növény. Ázsiából származik, de Egyiptomban is ismert volt. Állítólag ezzel etették a piramisok építőit, mert meg voltak róla győződve, hogy a fokhagymától erősebbek lesznek. Az értéke is nagy volt, feljegyzések szerint Tutanhamon uralkodása alatt 7 kilogramm fokhagymáért már rabszolgát lehetett vásárolni.

A fokhagymához számos babona kapcsolódik, mondván, távol tartja a vámpírokat, az ártó szellemeket és a pestist is. Újszülött gyermekek védelmezéseképp a bölcsőbe is rendszeresen tettek fokhagymát, de szokás volt az ágyak szélét is bekenni vele, az ártó szellemek távol tartása érdekében. Ugyanebből a célból raktak fokhagymafüzéreket a házak és az istállók ajtajára is.

• A fokhagymát afrodiziákumként is alkalmazták.

A fokhagyma számos jótékony tulajdonságának köszönhetően támogatja az egészséget: fertőtlenítő és tisztító hatása a benne lévő allicinnek köszönhető, ami több mint 20-féle baktériummal hatékonyan végez. Kéntartalmú vegyületeinek köszönhetően képes szabályozni a vércukor szintjét, serkenti az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, valamint a magas vérnyomást, használható gombás fertőzések ellen, méregteleníti a májat. Egészségünk megőrzése érdekében napi 1-2 gerezd nyers fokhagyma fogyasztását ajánlják.

fokhagyma

Egészségünk megőrzése érdekében napi 1-2 gerezd nyers fokhagyma fogyasztását ajánlják – fotó: Pixabay

Mire figyeljünk vásárláskor?

Amikor fokhagymát vásárolunk, kemény darabokat vegyünk. Héja csillogó és feszes legyen. Ha tehetjük, válasszunk hazai fokhagymát, mert annak intenzívebb az íze, és frissebb is, mint az import áru.

Trükkök a szag ellen

A fokhagymaszag ellen érdemes néhány szál petrezselymet, 2-3 szem kávébabot, esetleg egy kávéskanálnyi ánizst vagy édesköményt elrágcsálni. Ha pedig a kezünkről szeretnénk eltávolítani a kellemetlen fokhagymaszagot, dörzsöljük át citrommal.

Forrás: nosalty.hu, nosalty.hu 2, mindmegette.hu