Sem Közép-Amerikában, sem Ausztráliában nem fogadják el a népszerű déli gyümölcs agonizálását - írta meg az Economx.

A génmódosítás nem ismer határokat

Nagyon úgy tűnik, hogy a Costa Rica-i kutatók még ebben az évben előállnak az ország első génmódosított, valamint betegségeknek ellenálló banánfajtájával. Februárban Ausztrália már bejelentette, hogy tervezik a világ első génmódosított banánjának a kereskedelmi forgalomba hozását.

"A QCAV-4 banán ellenáll a Panama-kórnak, amely világszerte veszélyezteti az úgynevezett Canvendish banán termelését"

- írta meg az EastFruit.com.


Melyik a legelterjedtebb fajta?

A Cavendish a világon a legismertebb és legnépszerűbb banán, ami eredetileg a Fülöp-szigetekről származik. Ez a fajta a trópusi és a szubtrópusi klímát szereti a legjobban, itt hozza a legtöbb termést. Ezeken a területeken meleg és nedves az időjárás, ami kedvez a növény fejlődésének.

Ma már számtalan országban termesztik, ennek köszönhetően eljutott többek között Délkelet-Ázsiába, Ausztráliába, valamint Észak- és Dél-Amerikába, illetve persze Afrikába is. A legjelentősebb termelő a mai napi a dél-amerikai Ecuador, de a fajtát sújtó Panama-kór hatalmas károkat okoz az itteni növényállományban.

Már megtették a kezdeti lépéseket

Costa Rica mezőgazdasági minisztériuma bejelentette, hogy már meg is tették az első lépéseket a kutatási erőfeszítések élénkítése kapcsán. Közölték, hogy a kutatási kérelmet a génmódosításon dolgozó egyik helyi állami cégnek is be kell jelentenie. Reményeik szerint az új szabályozás megkönnyíti majd a géntechnológiával módosított termékek kereskedelmi forgalomba hozatalát.

A Panama-kór egyre nagyobb pusztítást végez a gyümölcs termesztésében - fotó: pexels.com

A legrosszabb azonban, hogy a szakértők szerint a banán kiskereskedelmi árának további emelkedése hatással lesz a fogyasztási kedvre is. Több tényező utal arra, hogy a globális felmelegedés miatt terjedő fertőzések megtizedelhetik az állományokat.