A gyermekláncfű mindenhol feltűnik egészen nyár végéig, másodvirágzása pedig őszre esik. Jellegzetes, fehér bóbitája izgalmas játék a gyermekek számára.

Az általában gyomnak tartott pitypang gyökere 15-20 centiméterre is lenyúlhat a földbe, ezért elég nehéz kiirtani, amikor valahol már megtelepedett. Vegyszerrel irtható, de ez esetben minden más is kipusztul, ami körülötte nőtt; kapálással, talajlazítással inkább csak kordában lehet tartani szaporodását. Fekete nejlonnal való letakarása esetén is elpusztul, de ezzel szintén tönkremennek a körülötte lévő növények is, ráadásul nem is túl szép látvány. De biztosan ki kell irtani?


A pitypang egészségügyi előnyei

A hagyományos népi gyógyászatban a vese- és májgondokon kívül húgyúti megbetegedések gyógyszere volt a gyermekláncfű, amelyet vízhajtóként is rendszeresen ittak. Ismert epehajtó, emésztésserkentő és étvágyjavító hatása is, és használták a vércukorszint csökkentésére is.

Antioxidánsként, gyulladáscsökkentőként és a bélflórát ápoló prebiotikumként fogyasztották  a pitypangból készített italokat, tinktúrákat. Szárított és tisztított gyökerét mint kávét főzték meg, zsenge levelét pedig salátának készítették el. A friss virágzatból szirupot készítettek – amit pitypangméznek hívtak –,  leveleit pedig megszárították, és teát főztek belőle. A friss levelek alkoholba áztatásával nyert tinktúrát érfaltisztító hatású, vércukrot és gyulladást csökkentő készítményként fogyasztották, legfeljebb 20 cseppet naponta.

pitypang

A pitypangot gyógyhatása miatt évezredek óta használják a népi gyógyászatban – fotó: Pixabay

De mit mond erről a tudomány?

A kutatások a következő előnyöket bizonyították:

• gyulladáscsökkentő: a taraxaszterol révén megvalósuló hatás segít a fehérvérsejtek működését kordában tartani, megelőzve a szükségtelen gyulladásos folyamatokat;
vérnyomáscsökkentő: káliumforrásként segít a vese működésének optimalizálásában, illetve a vérkeringést is serkenti;
• májvédő: a benne található poliszaharidok segítik a májműködést;
• immunvédő: C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja szervezeted védekezőrendszerének működését.

Mikor ajánlott kerülni a pitypang fogyasztását?

Bizonyos állapotok és betegségek kizárják a pitypang fogyasztását. Állapotos nőknek nem ajánlják a fogyasztását, és annak sem, aki allergiás valamely keresztesvirágú növényre. Szív- és vesebetegségben szenvedőknek szintén nem javasolják a pitypang fogyasztását. Epegyulladás, fekély, májbetegség vagy bélelzáródás esetén is kerülni kell az alkalmazását, illetve azok se fogyasszák, akik vérhígító készítményeket szednek. Akik rendszeresen gyógyszert szednek, azoknak is ajánlott egyeztetniük kezelőorvosukkal a pitypang alkalmazásával kapcsolatban.

Forrás: divany.hu