A kövér porcsin (Portulaca oleracea) egészen fantasztikus módon éli túl a szárazságot, erről bővebben nem is olyan régen írtunk. Most igazán van lehetőség arra, hogy ez a gyomnövény tesztelje a tudását, hiszen hatalmas a szárazság országszerte. A kövér porcsin egyébként valószínűleg szinte mindenhol ismert, talán ezért is van neki rengeteg féle neve. Hogy csak néhányat említsünk: poncsér, kövérke, zsírosparéj, disznóporcsin.

kövér porcsin

A kövér porcsin ha esik, ha fúj, ha aszály van, jól érzi magát – Fotó: Agroinform

Pozsgás növény, fényes levelei sötétzöldek és tojásdad alakúak. Amint megjelenik a kertben, onnantól kezdve megállíthatatlanul terjeszkedik, szinte a talajfelszínnel egy szinten. Leginkább gyomként tartjuk számon, pedig kiváló gyógynövény is, sőt salátaként fogyasztva is kitűnő.


A növénynek magas a C- és E-vitamintartalma, gazdag omega-3 zsírsavakban, és olyan anyagokat is tartalmaz, mint az oxálsav, kumarinok, flavonoidok, glikozidok. Gyógyhatásai között rengeteg féle javallatot találhatunk, a szakirodalom szerint vértisztító és vérzéscsillapító hatása van, reumás megbetegedések kezelésére is alkalmas. Gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti. Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is ajánlott.

Állítólag finom is

A porcsin egyike azon gyomnövényeknek, amely konyhai felhasználásra is alkalmas, levelei kellemesen sós ízűek. Leveleit és fiatal hajtásait érdemes gyűjteni (lehetőleg még virágzás előtt), a gyökérzet nélkül. Pozsgás hajtásait párolva főzelékként lehet fogyasztani, de azt fontos tudni, hogy oxálsav- és nitráttartalma miatt mértékkel fogyasztható.

Felhasználható salátaként, de mutatunk egy másik tippet is: készítsd el úgy, mint a kovászos uborkát! Azaz tedd a leveleket és a szárat egy tiszta befőttes üvegbe, 1-2 gerezd fokhagymával és kaporral, majd öntsd fel sós vízzel. Néhány nap alatt fermentálódik, és már fogyasztható is.