gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés – fotó: Lawnmaster TV/Youtube

Tervezés az egész szezonra

Pár hét még, és a napsugarak kicsalogatnak a kertbe téged is. Az első enyhébb napokon örömünkben hajlamosak vagyunk nekiesni a gyepnek, de hogy az idén végre ne csak ötletszerű műveletek sora legyen a gyepápolás, segítünk megtervezni az egész éves teendőket. Hogy neked is ragyogó szép gyeped lehessen. Az alapok lefektetésében Gillich Andrást, a szepzoldgyep.hu gyepápolási szakértőjét hívtuk segítségül. András évente több száz kert tápanyagozási programját végzi, így széleskörű gyakorlata van a témában.

Első teendő, hogy a fagyok elmúltával takarítsd le a gyepről a télen összegyűlt leveleket, növényi hulladékokat. Március második felében, ha már nincsenek tartós fagyok, csinálhatsz egy finom, a levélhosszból csak keveset eltávolító, indító fűnyírást. Ezzel felébreszted a gyepet, jelzed neki, hogy itt az idő, tessék elkezdeni növekedni.

A növekedéshez tápanyag kell

Az egészséges pázsit alapja a jó tápanyagozás. Jól tápanyagozni sokféleképpen lehet, de legfontosabb, hogy eleget és az évszaknak megfelelően tápanyagozz!

Gyep tápanyag kijuttatása szórókocsival

Tápanyag kijuttatása szórókocsival – fotó: Lawnmaster TV/Youtube

A minimum, hogy tavasszal és ősszel szórj ki megfelelő mennyiségű granulátumot. A hosszú hatástartamú gyeptrágyák több hónapos feltáródási időt ígérnek, így a minimum elvárások teljesítéséhez akár elég is lehet ennyi. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ahhoz, hogy folyamatosan legyen friss, üde levélzetünk, szükséges a nyár eleji és a tél előtti felkészítő tápanyagozásokat is beiktatni. Tehát a szakértő szerint a minimum a szezononként négy alkalommal végzett granulált tápanyagozás.

Ha nem így teszünk, a gyepünk jó eséllyel nyár elején visszahúzódik, lelassul a növekedés és a színe is elveszti üdeségét. A téli felkészítő elhagyásával pedig nemcsak a téli gyepbetegségeknek nagyobb az esélye, hanem tavasszal is több hetes késéssel indul a füved megújulása.

Mikor és milyen tápanyagot használjunk?

A tavaszi indító tápanyagok, vagy más néven starterek magas nitrogéntartalmúak és támogatják a téli pihenő után az ébredő gyep megújulását. Amennyiben végzel gyepszellőztetést tavasszal, akkor érdemes közvetlenül azután kiszórni a granulátumot. Ez egyrészt segít a gyepnek a szellőztetés okozta stresszhatásból felépülni. Másrészt ha szellőztetés előtt szórod ki, jó eséllyel a granulátumok el nem olvadt részét a gyepszellőztetővel el fogod távolítani, így az nem fog hasznosulni.

gyepszellőztető közelről

Érdemes tavasszal és ősszel is szellőztetni a gyepet – fotó: Lawnmaster TV/Youtube

A tavaszi tápanyagozás ideje enyhébb időjárás esetén március utolsó hete, más esetben április.
A nyár eleji tápanyagozást június első heteiben végezzük és két dolog a célunk vele. Serkentjük a levélnövekedést, nem hagyjuk a gyepet visszahúzódni a meleg elől, illetve megvédjük a levélzetet a hőség okozta stressztől.

Az őszi gyepszellőztetéshez igazítva következik szeptemberben a őszi tápanyagozás. Az ilyenkor használatos őszi gyeptrágya a gyökérzet megerősítését, a növekedés lassúbbá tételét és a szép zöld szín megőrzését szolgálja novemberig.

November első felében a téli felkészítő tápanyagozással zárjuk a szezont

A magas káliumtartalmú téli tápanyagok vastagítják a sejtfalakat, ezzel segítenek a levél belsejében megtartani a vizet. Így elkerülhető a téli kiszáradás, ami levélsárguláshoz vezet. Ha szeretnél szép zöld gyepet télen is, semmiképpen se hagyd ki a novemberi granulátumozást.

Igazi profi tipp: A komplexebb téli felkészítők hosszú feltáródású nitrogént is tartalmaznak. Ez akkor válik elérhetővé a gyep számára, amikor az első tavaszi napsugarak megérkeznek. Így a gyepszellőztetésig hátralévő 3-4 hétben, már március elejétől rendelkezésre áll az üzemanyag a növekedéshez. Az igazi sűrű zöld gyep így készül. Amíg a szomszédban csak éledezik a fű, nálad már szép tavaszi formában pompázhat áprilisban is.

Minden granulált tápanyagot a kijuttatást követően be kell öntözni, hogy a szemcsék feloldódjanak és a talajba jussanak. Legalább háromszor öntözd meg alaposan, mielőtt mondjuk füvet nyírnál, hogy a tápanyag oda kerüljön, ahova szánod, ne pedig a fűgyűjtő zsákba.

Ez is egy gyepszellőztető

Addig ne kezdj neki, amíg a talajhőmérséklet el nem éri a 12 °C fokot tavasszal – fotó: Lawnmaster TV/Youtube

Szellőztetni vagy nem szellőztetni?

A profik tavasszal és ősszel is szellőztetnek. Ha teheted, neked is ezt javasoljuk. A szellőztetés két dolgot szolgál: eltávolítja az elhalt fűszálakat a felületről, így az több levegőhöz jut és a tápanyagok is könnyeben érnek célba. A másik előnye, hogy picit megvágva a gyökérzóna tetejét, új hajtások nőnek majd, így frissen, fiatalon tartja a gyepedet. Ha nincs géped, vagy nem érzed magadban a bátorságot ahhoz, hogy a késes géppel nekiess a füvednek, akkor érdemes megbíznod egy ezzel foglalkozó vállalkozást!

A gyepszellőztetésnek április és szeptember a klasszikus időszaka, de a legfontosabb szabály, hogy addig ne kezdj neki, amíg a talajhőmérséklet el nem éri a minimum 12 °C fokot tavasszal. Ősszel pedig várd meg a kánikula elvonálását, 25 °C alatt ideálisak már a körülmények a munkához.

Hogyan tovább?

Ahogy láthatod, érdemes a gyepen végzett munkákra felkészülni, a szükséges tápanyagokat beszerezni és gondoskodni a gyepszellőztetésről.

A fentieken kívül kulcsfontosságú és rengeteg tévhittel átszőtt téma az öntözés. A fűnyírás pedig nem is hinnéd, mennyire meghatározó a füved minősége szempontjából.

Ezzel a két témával folytatjuk cikkünk következő részében. Addig is gondold át, pontosan milyen tápanyagokat fogsz használni!