Szeretnéd, hogy ősszel is varázslatosan szép legyen a kerted? Ezek a díszcserjék akkor varázsolják a legszebbé, amikor a virágágyások nagy része üresen tátong. Ráadásul, ha nem túl szép a kerítés, vagy csak fel akarod dobni a telekhatárt, rájuk ebben is számíthatsz, hiszen a kerítés mellett is kiválóan fogják érezni magukat.

A gondozásuk sem igényel túl sok időráfordítást, ellenben a látványuk egészen biztosan magával fog ragadni. És nem csak téged, hanem mindenkit, aki csak rájuk pillant!

1. Kínai lilabogyó

A lombhullató kínai lilabogyó egyre népszerűbb, ami nem is csoda, elnézve, hogy milyen ámulatba ejtően néz ki ősszel. Lombja arany és lilás színbe fordul, mielőtt lehullana, nyár végén hozott bogyói pedig csodálatos lila színükkel varázsolják igazi őszi csodaországgá a kertet.

A kínai lilabogyó hazája a nevéhez méltón Kína. Lombhullató, télálló cserje, amely az egész világon elterjedt. Európában az 1800-as évek végén jelent meg először. Ágrendszere felfelé törő, bokros növekedésű cserje. Kiválóan alkalmazkodik szinte mindenféle időjárási körülményhez, és nagyon kevés törődést igényel.

kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó az őszi kert egyik fénypontja lehet. Fotó: Pixabay

Virágai kicsik és rózsaszínűek, melyeket nyáron hoz, azonban az igazi szépségét ősszel csodálhatjuk meg, amikor a virágokból gyöngyhöz hasonlító lila bogyók lesznek, amelyek fürtökben helyezkednek el az ágakon. A bogyók 3-5 mm átmérőjűek, a lilabogyó levelei pedig hosszúkásak, és eleinte zöldes-barnás, majd ősszel a hideg hatására aranyló rózsaszínes árnyalatban tündökölnek.

A bogyók nem mérgezők, de nagyon keserűek, így nem érdemes a fogyasztásukkal próbálkozni. Még a madarak is csak akkor esznek belőle, ha nagyon szűkében vannak az eleségnek. A kínai lilabogyó tavasszal és nyáron megbújik a kertünkben, átadva a rivaldafényt az éppen aktuálisan virágzó társainak. Ám, amikor eljön az ősz, és az összes többi növény veszít a fényéből és a szépségéből, a kínai lilabogyó ideje is elérkezik, és a láthatatlanságból kertünk középpontjává válik ellenállhatatlan színeivel.

Van egy olyan változata is, amelynek édes bogyói vannak, és amelyekből kitűnő lekvárt lehet készíteni, de ez leginkább Amerikában fordul elő. A kínai lilabogyó kifejlett magassága 1,5-2 méter. Mivel gyönyörűek az ágai, kiváló dekorációs elemek lehetnek otthonunkban.


A kínai lilabogyó nem igényel túl sok gondozást. Kedveli a laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt, és nagyon szereti a napfényt, ezért a kert napos részét válasszuk ki számára. Ha nem jut elengedő mennyiségű napfényhez, akkor jóval kevesebb bogyót tud hozni.

Közepes vízigényű növény, amelyik a pangó vizet nem viseli el, de a rendszeres öntözést meghálálja. Azért, hogy biztosan át tudjon telelni, a fiatalabb cserjék tövét fedjük be falevéllel vagy mulccsal.  Bár kevés törődést igényel, metszeni fontos. A metszése a tél végén vagy kora tavasszal aktuális, később nem szabad metszeni, hiszen akkor nem lesznek virágai és így termése sem. A korai metszéssel azonban dúsabbá válik, és jóval több termést is fog hozni.

Akkor nyújt igazán lélegzetelállító látványt, ha többet is ültetünk belőle a kertünkbe. Ilyenkor tartsuk be a 1,2-1,5 méteres tőtávolságot. Így a beporzás és a keresztbeporzás is sokkal sikeresebb lesz, ezért sokkal több bogyó lesz rajta.

A kínai lilabogyó ráadásul nem a kártevők kedvence és a betegségek sem szokták megtámadni, így valóban ideális választás lehet a kertünkbe. A kínai lilabogyót nyáron szaporíthatjuk zölddugvánnyal vagy félfás dugvánnyal.

2. Húsos som

A húsos som a somfélék családjába tartozik. Egész Európában, így a Kárpát-medencében is elterjedt ez a 3–7 méter magasra növő cserje. Csodálatosan mutat tavasszal, amikor kinyílnak sárga virágai. Gyümölcsei 1,5 – 3 centiméter nagyságúak, és a szilvára emlékeztetnek. A húsos som gyümölcse élénkpiros és savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk.

Németül Kornelkirsche vagy Dirndl a neve. Elnevezésének első fele a „szarv" szóra, míg második fele a cseresznyére utal. A húsos som a középhegységek vadon élő növénye. Gyakran találkozhatunk vele az erdőszéleken, hiszen szüksége van a napfényre. Gyümölcse éretten kellemes ízű és ráadásul még szépen díszíti is a kertet. A som gyümölcseinek formája és színvilága is igen változatos, így lehetnek kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér és csíkos gyümölcsök is rajta.

húsos som

A húsos som nem csak szép, de finom lekvár is készíthető belőle. Fotó: Pixabay

A som fája tősarjairól bárhova telepíthető, és még a téli hideget is jól tűri. De nem csupán a gyümölcse miatt érdemes tartani, hanem azért is, mert ősszel igazi dísze lehet a kertünknek.

Virágait tavasszal a méhek látogatják, míg termését ősszel a madarak. De nem csak ők szeretik, hanem mi is szívesen fogyasztjuk, akár aszalva, lekvárként, befőttként, borként, sőt még pálinkaként is. Nyersen azonban nem annyira kívánatos, hiszen nagyon kemény a húsa, és magas C-vitamin tartalma miatt nagyon savanyú is. Azonban igazi vitaminbomba a belőle készült lekvár, amely igazán ízletes.

Mivel elég magasra nő, át kell gondolni, hol kapjon helyet a kertben. Éppen ezért ne ültessük a ház ablakainak közelébe, hiszen később zavarhatja a kilátást. Ha nem kap elegendő mennyiségű napfényt, nem hoz majd termést. Ha konténeres formában vásároljuk, az első fagyokig bármikor el lehet ültetni. Fontos, hogy a konténer méretének legalább kétszerese legyen az ültetőgödör nagysága. A gödröt töltsük fel szerves trágyával, hogy a som kellő mennyiségű tápanyaghoz tudjon jutni. A fiatal cserjét lombbal vagy szalmával takarjuk be, 30-40 cm-es magasságig, így nem fog megfagyni télen. Beültetés után alaposan öntözzük meg a bokrot, a gyökérképződés elősegítése érdekében.

Habár igénytelen növény, a metszését ne felejtsük el, melyet késő télen vagy kora tavasszal kell elvégezni. A somot erőteljesen vissza kell metszeni, egészen a föld színéig visszavágva a vesszőket. A metszések helyén rengeteg új vessző fog kihajtani.

Csodás őszi kertet kívánunk!