Még javában tart a tél, de a gondos kerttulajdonos ilyenkor már nem dőlhet olyan nyugodtan hátra. Különösen, ha vannak gyümölcsfái. Ugyanis néhány gyümölcs esetében elengedhetetlen a tél végi metszés és az azt követő lemosó permetezés, ha igazán minőségi és bőséges termést szeretnénk.

Azonban mielőtt gyorsan kapnánk a metszőollót és belevágnánk a munkába, na meg a gyümölcsfa ágába, érdemes alaposan utánanézni, mely növények igénylik a tél végi metszést, ugyanis vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten ártunk vele. Így hát meleg ruhát fel, metszőollót és fűrészt a kézbe, és irány a kert! Persze, csak miután minden megtudtál a cikkből a metszésről és a lemosó permetezésről!

A téli metszés fontossága

A tél végi metszés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Amennyiben kellő időben és mértékben végezzük, megalapozzuk a bőséges termést, és még a betegségek nagy részétől is meg tudjuk védeni a növényeinket.

téli metszés

A téli metszés nagyon fontos a bőséges termés érdekében. Fotó: Shutterstock

A téli metszés elősegíti a virágképződést, a terméshozást, növekedésre ösztönzi a növényt, segít távol tartani bizonyos megbetegedéseket, és lomb nélkül még az adott növény alakját is jobban tudjuk formázni.

1. Szőlő

Télen a szőlő metszésekor az oldalirányú hajtásokat kell visszavágni. Ezt a növény nyugalmi időszakában végezzük, mert így elkerülhető, hogy a metszés helyén nedvképződés induljon meg.

2. Lilaakác

A lilaakác metszését is érdemes télre időzíteni, hogy megfékezzük féktelen növekedési igényét. Az oldalhajtásokat ilyenkor érdemes 4 rügyre visszametszeni.

3. Füge

A fügét is a mély, nyugalmi állapotában kell metszeni ilyenkor télen. A fügefa esetében a metszés célja nem a termés hozamának növelése, hanem hogy a törzsből szétágazó ágak egymástól egyenlő távolságban és egyenletesen tudjanak fejlődni. Fontos, hogy a metszés alkalmával távolítsuk el a rosszul fejlődött ágakat is.

4. Almafa és körtefa

Az almafa téli metszése is nagyon fontos,  feladat ebben az időszakban, de az almán kívül a körtefa metszése is most aktuális. Erre azért van szükség, hogy minél több termést tudjanak majd hozni. A metszést úgy kell végezni, hogy a korona ágai azonos távolságra legyenek egymástól. Ekkor kell eltávolítani a vízhajtásokat, és a beteg, vagy elszáradt ágakat is.


5. Bokrok metszése

A gyümölcsfák mellett a gyümölcsöt termő bokrokat is télen kell megmetszeni. A kék áfonyát, az egrest és a ribiszkét is ekkor fiatalítjuk meg, vagyis ekkor kerül sor az öreg vesszők eltávolítására. Ezzel szép formát tudunk kialakítani és hozzájárulunk a növény egészséges fejlődéséhez.

6. Rózsa

A rózsák közül is sokakat kell megmetszeni télen. Ilyenek a teahibrid rózsák, a bokorrózsák, illetve a kúszó- és futórózsák. Fontos, hogy a vékony, gyenge vesszőket kell a legjobban visszametszeni. A metszés végén a növény magassága 15-45 cm között kell, hogy legyen.

7. Lombhullató cserjék

A lombhullató cserjéket, mint amilyen a cserszömörce vagy a magnólia, szintén ilyenkor érdemes megmetszeni. Ekkor tehetünk ellene, hogy ne legyenek túl magasak és terebélyesek.

A tél végi metszést kövesse téli lemosó permetezés

Tél végén bő lével, lemosás szerűen kell a permetlével öntözni a növényeket, hogy az minden rejtett zugba bejusson és végezzen a nem kívánatos jelenlévőkkel. Ez különösen fontos a metszés után, hogy a keletkezett sebek ne jelentsenek könnyű utat a betegségeknek és a kártevőknek.

A legjobb, ha a lemosó permetezéshez réz, kén, illetve olajtartalmú szert választunk. A legismertebbek ezek közül a bordói lé, amely már készen is megvásárolható a kertészek számára. Ha precízen elvégezzük az időszakonkénti permetezést, akkor azt a növényeink is meg fogják hálálni, és sokkal kevesebb károkozóval és betegséggel kell megküzdenünk az év folyamán.

Nagyon fontos, hogy permetezéskor ne legyen fagyos a levegő és hogy a  permetszernek legyen ideje megszáradni. Ez átlagosan 4 órát vesz igénybe. Ha fagyban permetezünk, vagy késő délután, amikor este már lehűl az idő, könnyen a növényre fagyhat a permetlé, ami nagy károkat tud benne tenni. Vigyázzunk rá, hogy a permetezés során minél több permetszer jusson a növényre, és minél kevesebb a talajra.

téli lemosó permetezés

A téli metszést mindig kövesse tél végi lemosó permetezés. Fotó: Shutterstock

Az is fontos, hogy ne legyen köd és eső, hiszen ezek felhígítják a permetet, így jóval kevésbé hatásos a permetezés, mint száraz időben. Az eső ráadásul egyből le is mossa a permetet az ágakról. A leggyakoribb betegségek, amelyek ellen mindenképpen érdemes védekezni, a monília, az almás termésűek varasodása, a lisztharmatgombák, a levélfodrosodás, a pajzstetvek, levélbolhák és atkák. Az olajos permetezőszerek a hatásukat csak akkor tudják maradéktalanul kifejteni, ha egyenletesen vonják be a fa minden részét. A filmszerű réteg, amit képeznek a növényen, azért nagyon fontos, mert alatta a kártevők levegő hiányában megfulladnak.

Bár a rézszulfát, a rézoxiklorid és a rézhidroxid hatóanyagú gombaölő szerek mindegyike hatásos, az igazi nagyágyú a rézszulfát hatóanyag. A lisztharmatgombák ellen a leghatásosabbak az elemikén tartalmú,  vagy a kalcium-poliszulfid hatóanyagú szerek.

A lemosó permetezésre használható növényvédő szerek akkor is használhatóak, amikor már lombosak a fáink. Ekkor azonban ügyeljünk rá, hogy jóval alacsonyabb töménységben juttassuk azokat a fákra. Így, ha kicsit megcsúsztunk a téli lemosópermetezéssel, és már kezdenek lombosodni a fák, nagyon ügyeljünk a töménység csökkentésére. Nagyon fontos, hogy minden esetben kérjük ki szakember tanácsát, és olvassuk el a peremezőszer csomagolásán található leírást. Szintén nagyon fontos, hogy a permetezést mindig védőfelszerelésben végezzük.

A rezet tartalmazó készítményekkel az almatermésűekben a zöld bimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül az őszibarackban rügyfakadásig, a kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig be kell fejezni a permetezést.

Jó munkát és bőséges termést kívánunk!