A nyár megint nagyon gyorsan elillant, a füvünk pedig nem biztos, hogy túlságosan szemet gyönyörködtető állapotban van. Ennek az oka a nagy szárazságon túl a fokozott igénybevétel is, hiszen a gyakori fűnyírás és a kerti bulik sem kímélik a gyepet.

Így hát, azon túl, hogy még párszor, amíg az idő engedi, lenyírod a füvet, érdemes átgondolni, mire is van szükség ahhoz, hogy jövőre csodálatos pázsitban gyönyörködhess. Ehhez pedig a füvednek gondoskodásra van szüksége. De most jön el az ideális időszak a gyep telepítésére is.

fűmag vetése

Kora ősszel ideális az idő a fű telepítésére. Fotó: 123rf.com

Így lesz gyönyörű a fű kertedben jövőre

1. Szeptember első heteiben el kell kezdeni felkészíteni a gyepet a téli, nyugalmi időszakra. Ehhez pedig nem szabad megfeledkezni a gyepszellőztetésről. Ideális esetben erre kétszer is sort kell keríteni az év során, tavasszal és ősszel. A fű pedig nagyon hálás lesz ezért, hiszen azon kívül, hogy jóval több levegő jut majd a talajba, a szükséges vízmennyiséget is jóval könnyebben fel tudják majd szívni a gyökerek.

2. A nyár, a medence súlya, a sok futkosás, sütögetés, fűnyírás, mind a füved ellenségei. Nem csoda hát, ha a nyár végére már nem a legszebb állapotában láthatod a pázsitodat. Ráadásul most már csökken a hőmérséklet és gyengül a napsütés, ami szintén nem tesz jót neki. Ezért nem árt, ha pótlod a fű számára szükséges vitaminokat, tápanyagokat. Ehhez speciálisan gyepre kifejlesztett, hosszú hatású műtrágyát érdemes használnod. Mindenképp gyepszellőztetés, talajlazítás után kerüljön ki, különben nem fog tudni annyit hasznosítani belőle a fű, mint szükséges.

Az őszi műtrágyák nitrogéntartalma alacsony, míg káliumtartalma magas. Ez azért fontos, mert így képesek a sejtfalak megerősödni, és sótartalmuk is meg tud nőni ezáltal. A kálium ráadásul képes csökkenteni a sejtnedvek fagyáspontját, így a füvet kevésbé fogják megviselni a fagyok.

3. Ha pedig ősz, akkor itt az ideje a gyep felülvetésének, vagyis a kiégett foltok eltüntetésének. Azért érdemes ekkorra időzíteni, mert ilyenkor már sokkal több a csapadék, és kevésbé égető a napsütés. A magas nedvességtartalom pedig segíti a magok gyorsabb csírázását. Azonban nem szabad túlságosan késlekedni ezzel a feladattal, hogy a friss gyep ne találkozzon az első októberi fagyokkal. A felülvetés előtt mindenképp végezz gyomirtást, és távolítsd el a gyepre hulló leveleket is, hiszen ezek hátráltatják a hajtásokat a növekedésben.

5. Az ősz beköszöntével mindig állítsd mélyebbre a fűnyíró magasságát. Így majd ritkábban kell füvet nyírnod, és a fűszálaknak is segítesz abban, hogy a hó alatt jobban át tudjanak telelni, hiszen nem lesznek túl hosszúak, nem lógnak ki a hótakaró alól.

Fontos, hogy ilyenkor már semmi esetre se hagyd a lenyírt füvet a gyepen, hiszen így még kevesebb levegő és napfény éri majd a pázsitot, ráadásul könnyen rothadásnak indulhat. Csak az első fagyok megjelenéséig szabad füvet nyírni, amikor a füvet már megcsípte a dér, nem szabad tovább nyírni.

6. De a kora ősz a legmegfelelőbb a gyep telepítésére is. Ezt a munkát nem érdemes elkapkodni. Mivel tartós eredményt szeretnénk elérni, ezért érdemes körültekintően, akár szakember bevonásával végezni, hogy a sok munkának valóban meglegyen a látható eredménye.

Először is fontos, hogy gyep vetésre kiválasztott terület lehetőleg összefüggő legyen, és legyen lehetőség az öntözésére. Először elő kell készíteni a talajt. El kell egyengetni, hogy sík, vagy kissé lejtős felszínt kapjunk, amelyet könnyű lesz gondozni, és amelyen nem áll meg a csapadék, vagy az öntözővíz. Minél egyenletesebb  a talaj, annál dúsabb lesz a füvünk.

fűnyíró

Ősszel már nem kell olyan gyakran nyírni a füvet. Fotó: 123rf.com

De nem elég előkészíteni, tápanyaggal is fel kell tölteni a kiszemelt területet. Ehhez a legjobb az érett istállótrágya, az érett komposzt, amelyeket kiegészíthetünk műtrágyával. A kiszórt trágyát, műtrágyát ásással vagy kultivátorozással keverjük bele a talajba, majd alaposan dolgozzuk el a talaj felszínét.

Nem árt, ha a gyomokat minél jobban megpróbáljuk eltüntetni a telepítés előtt, így érdemes gyomirtó szerrel kiirtani azokat. Miután megszabadultunk a gyomtól, ismét dolgozzuk át a talajt, és porhanyítsuk a felső rétegét, ahová majd a fűmag kerül.

Ezután kerül sor a fűmag vetésére. Ahány ház, annyiféle igény, így gondoljuk át, mire is fogjuk majd használni a füvet, és annak megfelelően válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelő fűmagot. Egy négyzetméternyi területre általában harminc-harmincöt gramm fűmagot szükséges vetni. Ügyeljünk rá, hogy a vetést követően a magokat rögtön dolgozzuk be a talajba, különben a madarak ki fogják csipegetni azokat.

Ezután következik a talaj tömörítése, melyet hengerezéssel vagy lapogatással végezhetünk el, elősegítve így a fűmag gyorsabb csírázását. Öntözzük meg alaposan, de ügyeljünk rá, hogy ne mossuk ki a magokat a talajból. Rendszeresen öntözzük a területet, azonban ügyeljünk rá, hogy ne keletkezzenek rajta tócsák.

A fűmag vetése után körülbelül tíz nappal már előbújnak az első fűszálak. Az első nyíráshoz várjuk meg, amíg a fű megerősödik, különben sajnos akár ki is téphetjük a fiatal fűszálakat. A fűnyírót legalább négy-öt cm magasságra állítsuk be, és éles késekkel végezzük, hogy minél kevésbé viselje meg a frissen vetett füvet a folyamat.

Jó munkát és gyönyörű gyepet kívánunk!