Nem is gondolnád mennyit számít ez a triviálisnak tűnő művelet a füved szempontjából.

Kerti fűnyíró kerti játszótérrel

Ha elhanyagolod a fűnyírást, búcsút inthetsz a szép gyepről szőtt álmaidnak – fotó: Pixabay

Ezúttal is Gillich András, a szepzoldgyep.hu gyepápolási szakértője lesz segítségünkre, hogy végre egy egységes rendszerbe foglalt iránymutatásod legyen minden teendőről, ne pedig egymásnak ellentmondó, kiragadott információkra kelljen hagyatkoznod az év során. Munkára fel!

Milyen a helyes öntözés?

Bármilyen alapos is a tápanyagozás, ha az öntözést nem végzed megfelelően, az eredmény el fog maradni a várakozásaidtól. A legtöbb esetben a túlöntözés okoz problémát. A tavaszi és az őszi időszakban 3-4 naponta öntözz nagyobb mennyiségű vízzel, hogy a gyökereket rászoktasd, hogy esetenként mélyebbre kell nyúlniuk a vízért. Így az egész gyep ellenállóbb lesz és a mélyebben elérhető tápanyagokat is meg tudja kaparintani.

Fontos a megfelelő öntözés, ha szép gyepet szeretnél

Nagy melegben mindenképpen kerülendő az esti öntözés – fotó: Pixabay

Nyáron két naponta, a legnagyobb kánikulában pedig naponta öntözhetsz, attól függően, milyen mély a gyökérzete a gyepednek. Ez utóbbit könnyen ellenőrizheted, ha egy félreeső helyen megásod picit a gyepet. Ideális esetben 20-25cm mélyen is sűrű gyökeret találsz. Ha csak a felső 5-10cm-en van gyökér, szinte biztos lehetsz benne, hogy túlöntözöd a füvet. Ezzel nemcsak rengeteg vizet pazarolsz, de a drága tápanyagot is kimosod a talajból. Ha úgy döntesz, hogy a gyenge gyökérzetű gyepet át szeretnéd szoktatni, semmiképpen se a nyári kánikulában állj neki! Nagy melegben mindenképpen kerülendő az esti öntözés, hajnalban sokkal ideálisabbak a körülmények.

Ha az egyes időszakokban szükséges öntözési mennyiségekről is szeretnél tájékozódni, az alábbi linken találsz többek között egy táblázatot és sok további hasznos infót a témában:

Végül a legfontosabb: rendszeres fűnyírás

A fenti praktikák lépésről-lépésre közelebb visznek a szemet gyönyörködtető eredményhez. Azonban a legalaposabb tápanyagozás, a legprecízebb öntözés sem ér semmit, ha a gyönyörű gyep legfontosabb hozzávalóját elhanyagolod: a rendszeres fűnyírást.

A jól tápanyagozott gyepet minimum heti egyszer le kell nyírni. Bizony, nincs mese, ha szép füvet szeretnél, akkor folyamatosan friss levélzetet kell növeszteni, ha viszont növeszted, akkor le kell nyírni. Mert az égig érő fű csak a filmben menő, a kertedben viszont nem mutat jól. Azon kívül pedig, ha túl hosszúra nő és azt nyírod le, azt borzasztóan megsínyli a kultúrgyep, akár egész szezonra el is rondíthatod ezzel.

Fűnyíógép kertvárosi környezetben

Az égig érő fű csak a filmben menő, a valóságban heti többszöri nyírást igényel a gyeped – fotó: Pixabay

A fűnyírás legfontosabb szabályai

  • Egyszerre maximum a teljes hossz ⅓-át nyírd le
  • Tavasszal és nyár elején akár hetente kétszer is szükséges lehet a nyírás (ha nincs időd, inkább szerezz be egy robotfűnyírót, vagy kérj meg valakit, aki tud segíteni)
  • Mindig legyen éles a fűnyíró kése, sűrűbb gyep esetén akár havonta szükséges lehet élezni, más esetben is kéthavonta legalább foglalkozz a kérdéssel
  • Vékony szálú angol gyep vagy sportgyep 3-4 cm környékén érzi jól magát. Az erősebb szálú, vastagabb levelű szárazságtűrő keverékeknek, mediterrán gyepeknek 4-5 cm az ideális vágáshosszuk.
  • Figyeld a fűszálak végét, ha nem szép egyenes a vágás, hanem szálasan szakadt, akkor vagy életlen a géped, vagy nem elég erős a gyepedhez. A roncsolt végű gyep könnyen lebetegszik és a vágások mentén sárgul is, ami pár hét után nagyon csúnya.
  • Ha vizes a fű, akkor is nyírd le! Baja nem lesz tőle, te viszont szép zöld leszel. De még mindig jobb megcsinálni, mint esetleg hetekig növeszteni, aztán egy durva vágással visszaskalpolni az elszaladt gyepet. Valószínűleg nem úszod meg, hogy a vizes nyesedék maradékát egy lombseprűvel összegyűjtsd utána, de semmiképpen ne hagyd kezelhetetlen hosszúságúra nőni a gyepet!

Ahogy láthatod, a szép zöld gyep igényel odafigyelést és munkát is. Azonban, ha átlátod a tennivalók célját és sorrendjét, nem megoldhatatlan feladat.

Fűnyírás közelről

A fűnyírót tartsd mindig megfelelő állapotban! – fotó: Pixabay

Összefoglalva tehát a legfontosabbak:

  • Tápanyagozz évente minimum kétszer, de lehetőség szerint inkább négyszer.
  • Tavasszal és ősszel végezz gyepszellőztetést.
  • Öntözz pontosan, ne vidd túlzásba és lehetőleg szoktasd a gyepet ahhoz, hogy mély gyökeret növesszen.
  • A fűnyírást ne hanyagold el! A füved fajtájának megfelelő hossztól maximum 1-1,5 cm-rel legyen hosszabb, amikor nyírod. Ez tavasszal, nyár elején akár heti többszöri nyírást is jelent. A fűnyírót tartsd mindig megfelelő állapotban!

Gyönyörű gyepet és kellemes időtöltést kívánunk neked a kertben!