Ha van kertünk, akkor felmerül bennünk az igény, hogy legyen saját veteményesünk. De ha kevés is az időnk és a helyünk, általában a paprika és a paradicsom akkor is helyet kap a kertünkben. Ha pedig nem vásárolni szeretnénk a palántát, hanem nevelni, akkor ha ismerünk néhány titkot, egészen biztosan sikerrel fogunk járni.

Persze egyszerűbb, ha kész palántát veszünk, főleg, mivel a palántaként kapható paprikák leginkább a bőventermő fajták közül valók. Azonban megvan annak a maga izgalma, amikor mi magunk vetjük el a paprika magjait és nevelgetjük a palántákat.

Így palántázd a paprikát

Fontos, hogy a paprika magjait meleg és világos helyre kell tennünk, hiszen minimum 20 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükségük, így mielőtt belevágunk, gondoljuk át, hogy hol találunk megfelelő helyet a paprika palántái számára.

paprika

A paprika melegigényes növény, így csak a fagyok elmúltával kerülhet ki a kertbe. Fotó: Shutterstock

A paprika melegigényes növény, így hát nem érdemes túl korán elkezdeni a palántanevelést.  A legjobb, ha márciusban látunk neki. Azonban célszerű már most beszerezni a magokat és a palántázáshoz szükséges tálcákat, edényeket.

Cserepenként 2 magot tegyünk a földbe, amelyre az ideális választás a tápanyagban szegény palántázóföld. A magvakat körülbelül 1 cm mélyen nyomjuk a talajba, majd vékonyan fedjük be földdel. Ezután langyos vízezl öntözzük meg. Mivel a paprika számára nagyon fontos a nedves és meleg környezet, állítsuk a cserepeket szobai üvegházba vagy tegyünk egy átlátszó, kilyukasztott műanyag zacskót a cserepek tetejére.

Az elkövetkező hetekben tartsuk a földjét nedvesen, a fedelet pedig rendszeresen vegyük le, és szellőztessük a palánta földjét, hogy ne rothadjon el, és ne penészedjen.

A paprika magjai már 2-3 héttel a vetést követően elkezdenek csírázni, majd amikor megjelenik az első levélpár, ültessük a növénykéket valamivel mélyebbre, kis cserepekbe és továbbra is tartsuk 20-22 Celsius-fokos hőmérsékleten őket.

Nagyjából 2 héttel az átültetés után, amikor a palánták már elég erősek, kezdjük meg a tápoldatozást. Ezt úgy a legcélszerűbb elvégezni, hogy az öntözővízhez szerves zöldségtápot keverünk. A paprika május végétől kerülhet ki a kertbe, amikor már egészen biztosan nem jönnek fagyok.

Így gondozd a paprikát

A paprika imádja a napot, így a kert napos részére ültessük a palántákat. A palántákat májusban, a fagyosszentek után ültessük ki a kertbe, 30x30 cm távolságra egymástól. Mélységük egyezzen meg azzal a mélységgel, ahogyan palántaként az ültetőedényben voltak.

Sok tápanyagot igényel, de nem tolerálja az egyszeri nagy műtrágyaadagokat. A legjobb számára a mély, humuszos, középkötött talaj, amelyet az ültetés előtt komposzttal gazdagítunk. A terméskötéskor további trágyázás szükséges, például szerves zöldségtrágyával vagy csalánlével.

A palánták ágyása köré húzzunk bakhátat, vagyis készítsünk egy árkot a kapával. Az árkokban meg tud maradni az eső- és az öntözővíz, így érdemes azt kéthetente alaposan feltölteni, hogy a növény kellő mennyiségű vízhez juthasson. A paprika ugyanis nagyon igényli a rendszeres öntözést, különösen akkor, amikor a bogyók érnek.

Ha a terméskötés után a paprika nem kap elegendő vizet, akkor előfordulhat, hogy az aszálystressz miatt több kapszaicint termel, és az enyhe ízű paprika is csípős lesz. Érdemes a paprika tövét mulcsozni, hiszen így jobban megőrzi a talaj a nedvességet.

Akár több éven át is termeszthetjük ugyanabban a talajban a paprikát. Ültethetjük a bab, a borsó, a hagyma, vagy akár a sárgarépa szomszédságába is. A paprika leginkább a nitrogént igényli, mely sokban segíti a növény fejlődését. A paprika kalciumigényes, de a hazai talajok többsége meszes, kalciumban gazdag. A paprika nagyon kényes a gyomokra, így rendszeresen meg kell tőlük szabadítani, különben nem fog szépen fejlődni.

paprikák

A paprika lehet édes, vagy erős, nagyon sok finom étel készülhet belőle. Fotó: Shutterstock

Amint eléri a megfelelő érettségi szintet, le kell szedni a termését. Ha a szedéskor pattanó hangot hallat a kocsány, akkor tökéletes érettségi fokában szedtük le a paprikát. Egy paprika tövén körülbelül 8-10 paprika terem.

Ezért lehet, hogy még nem is tudtad a paprikáról

1. A paprika népszerűségét igazán az hozta meg, amikor Szent-Györgyi Albert elsőként a paprikából vonta ki a C-vitamint. A legenda szerint a biokémikus egyáltalán nem volt oda a paprikáért. A felesége mindig csomagolt neki egyet az uzsonnája mellé, de mivel nem kedvelte, nem ette meg, hanem inkább elkezdte vizsgálni. Így fedezte fel a C-vitamin tartalmát. Azonban van egy másik verziója is a történetnek, miszerint kutatásai során egy ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, és olyan növényt keresett, amelyből ezt az anyagot ki lehet vonni. Így találta meg Szegeden a paprikát, és így talált rá a C-vitaminra, amit aszkorbinsavnak nevezett el, a skorbutra utalva, melynek ellenszere lett.

2.A paprika a kapszaicin miatt csíp. Első harapásra sokszor nem is érezzük mennyire, csupán a második falatnál. Ennek az oka, hogy a paprika húsának szár közeli része erősebb, mint a hegye, mert itt tartalmaz a legnagyobb mennyiségben kapszaicint.

3. A paprika csípősségét a Scoville-egységgel határozzák meg. Ez a paprika kapszaicin tartalmát mutatja meg. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100-150 Scoville-egység. A világ legerősebb paprikáját kizárólag kesztyűben lehet megérinteni, különben nagyon hosszú ideig okoz égő érzetet az őt megérintő kezén. Ez a paprika Ausztráliában található, egy gilisztatenyésztő telep közelében.

3. A paprika olyannyira közel áll a magyarok szívéhez, hogy még a kalocsai népművészeti motívumok közé is bekerült.

4. A 20. századig csakis csípős paprika volt a szegedi paprika, ám ekkor találtak egy nem csípős palántát, és ez lett az édes paprika palánták első tagja.

5. A paprika igazi fegyver. Indiában a paprikagránátot használják könnygázgránátként, de hazánkban is kapható paprikaspray, ami kitűnő önvédelmi fegyver.

6. A paprika nem csak finom, de nagyon egészséges is. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, cinket, és még réz is van benne. Ezért is érdemes termeszteni, és fogyasztani.