Szereted a növényeidet és mindent szeretnél megadni nekik, amire csak szükségük lehet, hogy legjobb formájukban ragyoghassanak? Akkor egészen biztosan tudod, hogy néha ehhez nem elég a kellő napfény, a megfelelő talaj és a gondos öntözés, hanem kell egy kis plusz. Természetesen az irántuk érzett szereted is nagyon sokat számít, és az is, ha beszélsz hozzájuk. De azért nem árt még valami hozzá. Mint ahogyan te is szedsz néha vitamint, amellett, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz.

Ez a kis plusz pedig nem más, mint a tápanyagok pótlása. Különösen nyáron van szükség a tápanyag pótlására, amikor a növényeid virágba borulnak, sőt, egyesek még termést is hoznak. Azonban amennyire jót teszel nekik a tápanyagok adásával, olyan nagy bajt is okozhatsz, ha nem megfelelő tápanyagot adsz nekik, vagy nem jó mennyiségben.

Éppen ezért állunk sokszor tanácstalanul a sokféle tápoldat előtt, hogy vajon melyik lenne a lehető legjobb választás. A legfontosabb, hogy mindig az adott növény igényeit vedd figyelembe, így egyetlen, örök érvényű tápoldat sajnos nem létezik, amely a kaktusztól a leanderig minden növényednek jól fog esni. De kis odafigyeléssel egészen biztosan meg tudod találni azt, amelyikre az adott növényednek szüksége van. Ha pedig a kellő minőségű és mennyiségű tápoldatot adod a növényeidnek, hosszú éveken át meg fognak örvendeztetni téged szépségükkel.

Tápoldat kisokos

A növényeknek ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek, virágot és termést tudjanak hozni, különféle tápanyagokra van szükségük.  A növények a talajból a víz segítségével szervetlen anyagokat vesznek fel, és azokból fotoszintézis segítségével építik fel a számukra szükséges szerves anyagokat.

A növényi tápanyagokat makro- és mikroelemekre osztjuk. A makroelemek azok az anyagok, amelyekre a növényeknek nagy mennyiségben van szükségük. Ha nem jutnak hozzájuk, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek a növények fejlődésére vonatkozóan.

tápoldalt tápanyag

A növények tápoldatozása hasznos, ha jól végezzük. Fotó: Shutterstock

A mikroelemek olyan kiegészítő tápanyagok, amelyek a növények egyes életfolyamataihoz ugyancsak nélkülözhetetlenek, de jóval kevesebbre van szükségük belőlük, mint a makroelemekből. Azt, hogy egy tápoldatban mi található meg, azt a csomagoláson olvashatod el. Itt a tápanyagok vegyjelét tüntetik fel.

Makroelemek a nitrogén (N), a foszfor (P), a kálium (K), a kalcium (Ca), a magnézium (Mg) és a kén (S).  Mikroelemek a vas (Fe), a bór (B), a cink (Zn), a mangán (Mn), a réz (Cu) és a molibdén (Mo). Ezeket nevezzük nyomelemeknek.


Így használd a tápoldatokat

A növények attól függően, hogy életük és fejlődésük éppen melyik szakaszát élik, különböző tápanyagot igényelnek. A növény az élete kezdetén a szárát és a lombtömegét fejleszti, amit növekedési vagy vegetatív szakasznak nevezünk. Ezt követi a generatív fázis, amikor virágot és termést hoznak.

Míg a növekedéshez sok nitrogén kell, addig a virágzáshoz nagyon sok foszforra és káliumra van szüksége a növénynek. A raktározó szervek kifejlődését a kálium segíti elő, ezért fontos például a fák és a kaktuszok számára káliumban gazdag tápoldatot adni.

A levél dísznövények, mint amilyenek a pálmák és a fikuszok, magas nitrogénarányú, míg a virágukkal díszítő szobanövények, mint amilyen a ciklámen, és a virágzó balkonnövények, mint amilyen a muskátli vagy a petúnia, magas foszfor- és káliumarányú tápoldatot igényelnek.

Amennyiben befolyásolni szeretnénk az adott növény életciklusát, azt megtehetjük a tápanyagok megfelelő adagolásával. Ha nagy lombot szeretnénk a növénynek, akkor adjunk neki sokáig nitrogént, ha viszont több virágot szeretnénk a balkonnövényünkön, adjunk neki bőven foszfor- és kálium tartalmú tápoldatot. Azonban, ha beleavatkozunk a növény életciklusaiba, akár rosszul is sülhet el a dolog, hiszen ha túlságosan erősítjük a lomb növekedését, azzal visszaszorítjuk a virágzást.

Nem csupán a növények életciklusát kell figyelembe venni a tápoldatozásnál, hanem az évszakokat is. A télre káliumadagolással készíthetjük fel a növényeket, hiszen ez elősegíti a hajtások beérését. Az is alapszabály, hogy amíg a tavaszi és a nyári időszakokban a növényeknek több tápanyagra van szükségük, addig az őszi és téli időszakban sok esetben teljesen el kell hagyni a tápoldatozást. Ugyanis ebben az esetben is nagyon igaz, hogy a jóból is megárt a sok. A túlzott tápoldatozás akár a növény életébe is kerülhet.

A növények pedig folyamatosan visszajeleznek, és tájékoztatnak minket arról, hogy vajon a megfelelő minőségben és mennyiségben kapták-e a tápoldatot, hiszen ha szépek, jól érzik magukat, akkor egészen biztosan jól jártunk el. A szabadföldbe ültetett növények a talajból fel tudják venni a hiányzó tápanyagot, ezért azokat az esetek döntő többségében nem szükséges tápoldatozni.

tápoldat tápanyag

Vannak speciális tápoldatok is a növények számára. Fotó: Shutterstock

Vannak olyan tápoldatok, amelyek kifejezetten egy bizonyos növény igényeihez lettek kifejlesztve, így vásárolhatunk muskátli-, orchidea-, bonsai-, gyógy-és fűszernövény-, pázsit- vagy akár rózsa és díszcserje tápoldatot is.

Természetes megoldások

Akár az otthonodban is találhatsz olyan csodaszereket, amelyeket jól fognak fogadni a növényeid, de ezek használatakor legyél körültekintő, és alaposan nézz utána, hogy az otthonodban tartott növényeknek valóban rájuk van szükségük.

1. Ricinusolaj

A ricinus növény magjából kinyert olajat hashajtóként és bőrápolóként is ismerjük és használjuk, azonban ez a szer a növények számára is nagyon hasznos, hiszen elősegíti a bimbók és rügyek fejlődését. Ehhez egy liter vízhez egy teáskanál olajat kell keverni.

2. Cukor

A cukor energiával láthatja el a növényeket. Egy teáskanállal tegyünk az öntözővízbe, és a kaktuszok szinte ki fognak ugrani örömükben a bőrükből és a tüskéikből.

Öntözzük, vagy permetezzük

A tápoldatokat öntözve, vagy permetezve is a növény rendelkezésére tudjuk bocsátani. Amíg az öntözés a gyökérzónába juttatja a tápanyagokat, addig a levélre permetezve az lombtrágyaként jut el hozzájuk.

Az öntözéses módszer előnye, hogy két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen az öntözés alkalmával, a vízben feloldva rögtön a tápanyagokhoz is hozzájut a növény. Amikor permetezzük, azaz lombtrágyaként juttatjuk a növény részére, akkor az leginkább tünetkezelésre szolgál, például tápanyaghiány felmerülésekor.

Ez azért hasznos, mert permetezve sokkal hamarabb fog felszívódni a tápanyag, hiszen közvetlenül jut el a levelekig, nem kell megtennie a gyökértől a lombig tartó hosszú utat. Érdemes azonban ilyenkor egyidejűleg öntözéssel is tápanyagot juttatni a növény részére. A lombtrágyázás alkalmával a permetbe növényvédő szereket is keverhetünk.