Szereted a szamócát? Nem is csoda, hiszen igazán nagyon finom. De még finomabb, ha otthon, a saját kertedben szüretelheted. Ráadásul annyira könnyű belevágni, hogy csak azt fogod bánni, hogy miért nem kezdted el már jóval hamarabb!

Ha pedig egyszer betette a lábát a szamóca a kertedbe, akkor hosszú éveken át ellát majd téged finom gyümölccsel, és ehhez csak néhány feladatot kell ellátnod a szamóca körül.

A szamóca fajtái

A júniusban termő fajták ősszel hoznak bimbókat, a következő év júniusában pedig virágokat és gyümölcsöt. Bár júniusban termőnek hívjuk, ha melegebb az idő, már ennél hamarabb is szoktak teremni.

szamóca

A szamóca termesztése igazán egyszerű. Fotó: Pixabay

Ezzel szemben a folyton termő fajta már tavasszal hozza termését, és egészen az ősz közepéig ellát minket csodás gyümölcsével. Ezek a fajták nyáron és ősszel bimbóznak, ősszel virágoznak, és tavasszal porzódnak be. A napsemleges fajták is folyamatosan teremnek, egész nyáron át, az első fagyokig. Bár egy évet kell várni a termésre, a kiskertekben általában a júniusban termő szamócát szokták termeszteni.

Így legyen a te kertedben is szamóca

Amint eljön a tavasz, és vele a fagymentes időszakok, eljön az idő a szamóca kiültetésére. Mivel a szamóca naponta legalább 6 órán át igényli a napfényt, a kert napos területét válasszuk ki számára. A szamóca indákat növeszt, amelyek gyökeret eresztenek és ezekből új szamóca növények növekednek majd, így akkora területet keressünk számára, ahol kedvére tud szaporodni.

A szamóca nem válogatós, ha talajról van szó, azonban leginkább a jó vízelvezetésű, agyagos talajt kedveli. Jóval ültetés előtt érdemes komposztot vagy trágyát keverni a földbe. A magaságyás kiváló megoldás a szamóca számára, hiszen ott jóval egyszerűbb megoldani a vízelvezetést. Akár ősszel is kiültethetjük a magaságyba a szamócát, hiszen a palánták jól áttelelnek, majd tavasszal gyorsan fejlődésnek indulnak. Csodás látvány, ahogy a magaságy oldalán lógnak az indáik, és előbb a virágokban, később a gyümölcsökben lelhetjük örömünket.


Fontos, hogy ha már volt szamóca a kertünkben, a palántákat ne azok mellé ültessük. Amúgy is érdemes a régi növényeket is minden évben áttelepíteni, mert úgy sokkal ízletesebb és gazdagabb lesz a termés. A szamóca szeret elterülni a talajon, így ehhez mérten kell számára területet biztosítanunk. A palántákat egymástól 45-60 centiméterre ültessük, így elegendő hely jut számukra a növekedéshez, és az indáik is el fognak férni. A sorok között is érdemes 60 cm-es távolságot hagyni, mert így jóval egyszerűbbé válik az öntözés és a növény gondozása.

A palánta számára olyan mély lyukat készítsünk, amelyben kényelmesen elfér a gyökérzete. A levelei a föld felett maradjanak, nem kell túl mélyre ültetni. A szamóca szereti a vizet, így alaposan öntözzük meg az ültetést követően.

Érdemes mulcsozni az ágyást, hogy meg tudjuk őrizni a talaj nedvességtartalmát, és csökkentsük a gyomok mennyiségét. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és gyomtalanítsuk a szamócát. Ha kellően meleg az idő, és elegendő napfény jut a növénynek, akkor a virág megtermékenyítése után csak egy hónapot kell várnunk, hogy falatozhassunk belőle.

A szamóca évelő növény, és az enyhe teleket könnyedén átvészeli. Azonban, amikor a hőmérséklet tartósan -5 Celsius-fok körül alakul, fontos, hogy védjük a fagytól. Még tél előtt vágjuk vissza a lombját, majd takarjuk be a növényt szalmával, vagy más talajtakaróval. Ezt csak akkor távolítsuk el, amikor már elmúltak a fagyok. A szamócára a szürke penész, a poros lisztharmat, a japán bogarak, a pókatkák és a csigák jelentenek veszélyt. Ha azonban szorgalmasan gyomtalanítunk, akkor jóval kevesebb kártevő és betegség leselkedhet a gyümölcsünkre.

eprek

Az szamócából rengeteg finomságot készíthetünk. Fotó: Pixabay

A csodás betakarítás

Habár nagyon nehéz türelemmel kivárni, amíg a szemek tökéletesen pirossá válnak, érdemes, mert ekkor a legfinomabbak. Ne tépjük, hanem vágjuk le a szamócát, mert így egészen biztosan nem teszünk kárt a növényben. A szamóca gyorsan romlik, így csak annyit szedjünk le, amennyit éppen elfogyasztunk, vagy készítsünk belőle lekvárt, szörpöt, vagy egyéb finomságot. Akár le is fagyaszthatjuk, és természetes jégkockaként tehetjük az italainkba.

Ezért egyél szamócát

A szamóca nem csak finom, nagyon egészséges is. Segít megőrizni a szívünk egészségét, a memóriánk is jobb lesz tőle, és még egyes daganatos megbetegedések megelőzésében is segítségünkre van. Már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha egy egész narancsot befalnánk, ráadásul kevés cukrot és kalóriát, de annál több rostot tartalmaz.

A szamóca fogyasztása hozzájárul a különféle szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, és csökkenti a magas vérnyomást is. Rengeteg folsav van benne, de bővelkedik emellett még káliumban és B6-vitaminban is. A benne található antocián segít megelőzni a szívinfarktust.

Ha rendszeresen eszünk szamócát, rengeteg teszünk az idős korral járó szellemi leépülés csökkentéséért. A benne lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és még a stresszt is segítenek kordában tartani. Fogyasztása segít a különféle gyulladások és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentésében, ráadásul erősíti az immunrendszert is.

Tehát minden okunk megvan rá, hogy ne csak fogyasszuk, de termesszük is a kertünkben, hiszen a gondozása és a szüretelése nem csak a testmozgás miatt tesz jót szervezetünknek, de rengeteg örömet is okoz.