A sörkedvelők valószínűleg álmodoztak már róla, hogy milyen lehet házilag sört készíteni. Többféle módszer is létezik az álom megvalósítására, azonban a legtöbb igen bonyolult és hosszadalmas. Arra is van lehetőség, hogy megvásároljuk a kész alapanyagot, és csak az erjesztést és az ízesítést végezzük házilag. Ez egy igen egyszerű, mégis nagyszerű módszer, hiszen nem lehet elrontani, és megkapjuk a saját kezünkkel készített sör semmivel sem összehasonlítható érzését.

Készíts sört kész alapanyagból

Bár ez a módszer jóval egyszerűbb, mint amikor az egész folyamatot mi végezzük, szimplán a konyhai eszközök segítségével nem fogjuk tudni megvalósítani. Szükségünk lesz ugyanis hozzá egy erjesztő edényre, ami egy kotyogóval van felszerelve, egy folyadék sűrűségmérőre és egy koronadugózóra. Ezeket azonban akár csomagban is megvásárolhatjuk, az alapanyaggal együtt.

csapolt sör

Otthon is készíthetsz magadnak sört. Fotó: 123rf.com

Az alapanyag pedig nem más, mint az alap, a cukor, a komlókészítmény és a sörélesztő. A sör alapja már meg van főzve, így egy méz állagú anyagot kapunk kiindulásként. A sűrítményt fel kell hígítani az erjesztő hordóban, ezután lehet hozzáadni a cukrot és a komlókészítményeket.

A következő lépés, hogy belekerüljön az élesztő, majd légmentesen lezárva, két héten keresztül kell erjeszteni, 20 Celsius-fokos hőmérsékleten. Ha jól végeztük a munkánkat, akkor két hét után a kotyogón kevésbé jönnek ki gázok, és a folyadék kezd sűrűsödni. Ezután palackozhatjuk a sörünket, melyet koronadugóval zárunk le. Ahhoz, hogy a sör szénsavas legyen, cukrot kell adni hozzá és még másfél hétig kell érlelődnie az üvegben.

Fontos, hogy a sörkészítés során minden eszközt tartsunk folyamatosan tisztán, különben olyan  mikroorganizmusok kerülhetnek a sörbe, amelyek tönkretehetik azt. A tisztaság mellett a precizitás is alapkövetelmény, amennyiben a házi sörkészítésre adtuk a fejünket.

Van egy jó receptünk

Ha nem kész alapanyagból szeretnél sört készíteni, próbáld ki a következő receptet.

Szükséges hozzá 10 liter víz, 30 dkg sörgabona, ami lehet árpa, vagy búza, 15 g komlóvirág, 30 dkg cukor, 1 zacskó porélesztő.

Konyhai eszközökre is szükséged lesz, így mindenképp szerezz be hozzá egy 10-15 literes edényt, egy serpenyőt, egy vágódeszkát, egy szűrőt, egy üvegtálat, fakanlat, merőkanalat, textilpelenkát, madzagot, tömlőt és tölcsért. És persze sok időre és türelemre is szükséged lesz.

Forralj fel 10 liter vizet. Mérj ki 30 dkg gabonát, majd rostáld át, hogy minden szennyeződéstől megszabaduljon.Tedd serpenyőbe, és gyújts alá. Ne lepődj meg, a szemek, mint a pattogatott kukorica, elkezdenek majd táncot lejteni a serpenyőben. Keverd őket folyamatosan, és pirítsd meg mindegyiket.

habos sör

A sör kis mennyiségben egészséges. Fotó: 123rf.com

Vedd elő a pelenkát és tedd rá a 15 gramm komlóvirágot, majd öntsd rá a meleg, pirított gabonaszemeket. Ezután hajtsd fel a pelenka sarkait, és köss belőle egy zsákot. Ezt helyezd főzővízbe, és várd meg, míg felforr a víz. 2 órán át főzd, de közben a víz felszíne folyamatosan gyöngyözzön. Az elforrt vizet folyamatosan pótold.

Ha letelt a két óra, mérj ki 30 dkg cukrot, és tedd a serpenyőbe. A cukrot karamellizáld, majd tegyél bele 2-3 evőkanállal a sörléből. Vigyázz, mert habos lesz, és kifolyhat. Keverd simára, és öntsd vissza az edénybe. Pótold az elforrt vizet, majd főzd a cukorral együtt 15 percen keresztül. Ekkor már nagyon szép színe lesz a gabonalének.

Fogd meg a zsákot és tedd egy vágódeszkára. Az összes levet folyasd belőle vissza az edénybe. Az edényt fedd le és hagyd a konyhában. 12 óra múlva szűrd le, majd kerüljön bele egy edénybe úgy, hogy a pelenkán keresztül öntöd bele. Mosd el a főzőedényt, majd öntsd vissza bele a levet.

Tegyél egy üvegtálba egy keveset a sörléből, és oldj fel benne egy zacskó élesztőt. Keverd simára, és öntsd vissza a lébe. Harmadik napon már csak a palackozásra kell időt szánni. A tölcsérbe, amin keresztül az üvegekbe töltöd a sört, tegyél egy négyfelé hajtott pelenkát, hogy az üledék ne kerüljön bele az üvegekbe. Tedd hűvös helyre, és egy hétig ne zaklasd az üvegeket. Majd az igen hosszúnak tűnő egy hét letelte után kóstold meg életed első házi készítésű sörét, és a téged megillető büszkeséggel töltekezve dőlj hátra, és élvezz minden egyes kortyot.

A sör csak mértékkel fogyasztva egészséges

A mérték pedig ne a 10 literes hordó legyen. Az erjesztett italok mértékkel történő fogyasztása ugyanis nagyon jó hatással van az egészségünkre. A sör szénhidrátokban, aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban igencsak gazdag. A benne található polifenol antioxidáns, ezért  daganatellenes, gyulladáscsökkentő, ösztrogénszerű és vírusellenes tulajdonságai vannak.

Egy kis pohár sör fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, azonban, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, pontosan az ellenkezőjét érhetjük el, és megemeli azt. A sörben lévő xantohumol az egyik legtöbbet tanulmányozott rákellenes anyag, amely korai stádiumban gátolja a tumornövekedést. A sörivás azonban csak kis mennyiségben javasolt, és semmilyen mennyiségben nem ajánlott gyermekek és várandósok számára.

koccintás sörrel

Sokáig Magyarországon nem koccintottunk sörrel. Fotó: 123rf.com

A sör rövid története

Az első, sörfogyasztással kapcsolatos lelet körülbelül 7000 éves. Szudánban találták ezt a sörmaradványokat tartalmazó edényt. Bár konkrét információnk nincs róla, valószínűleg egy nedves kenyérdarab kezdett el a napsütés hatására erjedni, és ezáltal alakult ki később a sörkészítés folyamata. Azonban az egészen biztos, hogy a sör minőségét már akkor sem vették félvállról.

Hammurapi törvényoszlopán is találtak ugyanis a sör minőségének biztosítására vonatkozó szabályokat, melyek megszegői súlyos büntetéseket kaptak. Szintén egy kőoszlopba vésett törvényéből tudjuk, hogy a sört folyékony kenyérnek nevezték, míg  a kovászt anyasörnek, a kenyeret pedig szilárd sörnek.

A sör Egyiptomban nem csak a gazdagok kiváltsága volt, hanem még a rabszolgák is fogyasztották. Gyakran ízesítették datolyával, és kőkorsókból, szalmaszál segítségével itták. A görögök és a rómaiak inkább bort fogyasztottak, azonban ott, ahol nem tudtak szőlőt termeszteni, nagyon hamar elterjedt a sör fogyasztásának szokása.

A sörfőzés hagyománya kapcsolódik a kolostorokhoz is. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben fizették meg, a szerzetesek pedig saját maguk főzték a sört. Olyannyira szakértői voltak a sörfőzésnek, hogy ők terjesztették el Nyugat-Európában a komlót a sör ízesítéséhez. A komló megjelenése hozta a legnagyobb fejlődést a sörfőzésben. Előtte a sör ízesítéséhez mézet, gyömbért és különféle fűszereket használtak, ám a komló adta meg az ital ikonikus, kesernyés ízét.

Hazánkban él egy hagyomány, miszerint az 13 aradi vértanú kivégzése után az osztrák tisztek sörrel koccintottak, így 150 évig nem volt szokás ezzel az itallal koccintani. Sokan azonban még mindig tartják ezt a hagyományt.

A tudomány fejlődésével a sörfőzés is megváltozott. Pasteur az erjedést okozó baktériumokkal, Linde pedig a hűtőgépével járult hozzá, hogy a sör manapság is az egyik legkedveltebb alkoholos itallá váljon világszerte.