Habár azt gondolnánk, hogy a kaktuszok Magyarországon csak lakásokban és üvegházakban fordulhatnak elő, ez már egyáltalán nem így van. Egyes kaktuszok eredeti élőhelyei ugyanis olyan területeken vannak, ahol a huzamosabb ideig tartó, hideg periódusokhoz is alkalmazkodniuk kellett - tudjuk meg Kelemen András írásából, a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Ezek a fajok a szabadban könnyen túlélik a telet, sőt, néhány faj még azt is elviseli, ha a hőmérséklet huzamosabb ideig -20 °C alá csökken, főleg akkor, ha laza szerkezetű, száraz talajban gyökereznek. Emiatt Magyarország számos pontján természetes és természetközeli élőhelyeken is megjelenhetnek a kaktuszok.

Már hazánkban is élnek kaktuszok

Jelenleg az országban már több, mint hatvan a kaktuszok ismert előfordulásainak száma, melyek mintegy fele a Duna-Tisza közén található, ezért a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak kiemelt szerepe van a kaktuszinváziók megelőzésében és az ellenük való védekezésben. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának illetékességi területén a heverő medvetalpkaktusszal (Opuntia humifusa) találkozhatunk leggyakrabban, de a kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaecantha) és a kötélkaktusz (Cylindropuntia imbricata) több állománya is ismertté vált.

kaktuszok

Heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) virágzás a Duna-Tisza közi homokhátságon. Fotó: Kelemen András

Ha a kaktuszok a számukra optimális klimatikus- és talajviszonyokkal rendelkező élőhelyeken terjedni kezdenek, veszélyeztetik az őshonos növény- és állatvilágot, illetve a terület mezőgazdasági és rekreációs célú hasznosítását is. A mediterrán országok sziklagyepeit sok helyen már úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak az őshonos állat- és növényfajok, de már a birkanyájak és a kirándulni vágyók is kiszorultak róluk.

A legtöbb esetben szándékos kiültetés révén, vagy zöld hulladékkal óvatlanul kidobva jelennek meg a kaktuszok a természetben. Az idegenhonos inváziós növények természeti értékekre gyakorolt károkozását leghatékonyabban úgy akadályozhatjuk meg, ha megelőzzük intenzív terjedésüket. Ehhez információra van szükség arról, hogy hol vannak kaktusz-megtelepedések.

Mi is segíthetünk a kaktuszok felderítésében

Mi is segíthetjük a természetvédelmi szakemberek és invázióbiológiával foglalkozó ökológusok munkáját, ha jelezzük, amikor kaktuszokat látunk a természetben. Ezt többféleképpen is meg lehet tenni, például a „Kaktuszok a természetben" Facebook oldalon, vagy az illetékes nemzetipark-igazgatóság szakembereit megkeresve. Az észlelés rögzítéséhez szükséges a helyszín pontos (lehetőleg koordinátákkal történő) megadása és nem árt ha készül fotó is a kaktuszról. Sok kaktuszfaj éppen most virágzik, úgyhogy indulhat a felfedezés!