A torma, bár igazi hungarikum, és habár már évezredek óta az emberiség szolgálatában áll, általában csak húsvét környékén jut eszünkbe. Pedig ez a remek gyógy- és fűszernövény kiváló akár még a nátha esetén is, ízével pedig nagyban hozzájárul a sonka mellett, nagyon sok egyéb sülthús finomabbá tételéhez. Akár csípős, akár csemege változatban is fogyasztható, így akár a gyermekek is megfűszerezhetik vele az ételeket.

A legjobb pedig, ha mi magunk termesztjük a kertben, és magunk készítjük el a friss tormát a húsvéti sonkához és egyéb finomságokhoz. Ehhez pedig igazán nincs sok dolgunk, hiszen a torma nem támaszt túl sok igényt a kertész felé. Éppen ezért, ha eddig még nem tettük, adjunk a tormának helyet a konyhában. És persze a kertben.

Így termessz tormát

A torma termesztése igazán egyszerű. Nagyon igénytelen, és ha egyszer teret adtál neki, akkor utána már folyamatosan gyökeret ver a kertedben. Mivel a levelei igen terebélyesek, keress neki olyan helyet, ahol nem zavar téged, még évek múlva sem.

torma levél

A torma terebélyes növény, így ezt vedd figyelembe, amikor helyet választasz neki a kertben. Fotó: Pixabay

A torma gyökere nagyon hosszú, ezért az ültetésére a legelterjedtebb módszer a bakhátas termesztés. A bakhát egy hosszanti földhalom. Egy nagyjából harminc centiméter magas töltést kell építeni, amelynek a tetején van egy körülbelül húsz centi széles sík felület. Így a gyökér el fog férni, és szép, egyenesen fog tudni növekedni. Mivel a gyökér a talajszint alá is terjeszkedni fog, így a földgerinc kialakítása előtt egy mélyre hatoló, átforgató ásást is meg kell ejteni. Fontos az alapos trágyázás is, hiszen a tormának magas a tápanyagigénye.

A torma nagyon érzékeny a talaj minőségére, így a legjobb megoldás a humuszos, laza talaj. Ha nem megfelelő számára a talaj, hanem kötött és nyirkos, akkor hamar fás lesz és túlságosan csípőssé válik. A napsütötte helyeket kedveli, de félárnyékban is megél. Nagyon kedveli a vizet, így folyamatosan gondoskodni kell az öntözéséről.

A tormát nem magról, hanem dugványról szaporíthatjuk. A bakhátba 20-25 centiméterenként kell egy lyukat fúrni, majd ebbe kell behelyezni a gyökereket, ezután pedig jól be kell öntözni azokat. Soha ne ültess puha, rothadó dugványokat. Ültetéskor a sarjrügyeket le kell vágni, hogy ne az oldalhajtások növekedjenek.


A torma évelő növény, így minden tavasszal újra növekedésnek indul. Ha nem akarod, hogy elszaporodjon, érdemes magaságyásba ültetni. Ha nincs kerted, akkor sem kell lemondanod a házi tormáról, hiszen a torma balkonládában is termeszthető. Azonban ehhez nagyon mély ültetőládára és gyakori öntözésre lesz szükség.

Ezért egyél sok tormát

A torma amellett, hogy gyógynövény, fantasztikus, csípős ízt ad az ételekhez. Feldobja a húsvéti sonkát, de kiváló kolbászok és egyéb sültek mellé is. Sonkatekercs is készíthető belőle, azok számára, akik nem szeretik a csípőset, egy kis majonézzel megbolondítva.

Ha meg szeretnéd szerettetni gyermekeddel, akkor kezd az almás, vagy a tejszínes, enyhébb ízű változattal. A tormát hosszú cikkekre vágva a savanyúságokba is bele szokták tenni. Nem véletlenül tartják gyógynövénynek, hiszen kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint is tartalmaz. A torma kiváló étvágygerjesztő, segíti az emésztést és még a vérkeringést is javítja.

Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont rostokban gazdag. Ezen kívül cink és mangán tartalma is igen jelentős. A benne lévő tápanyagok segítenek a vérnyomás optimális szinten tartásában és az agyvérzés, a szívroham és az érszűkület megelőzésében. A megfázásos időszakokban is számíthatunk rá, hiszen a felső légúti megbetegedések esetén is segítséget Irritálja a nyálkahártyát, így fokozva a váladéktermelődést, ezért segítségével sokkal könnyebben szakad fel a letapadt váladék.

Összetevői bizonyos baktériumok ellen is hatásosak, így segít megelőzni és legyőzni nem csupán a légúti, de a húgyúti és a hasi fertőzéseket is. De nem csak nekünk van tormánk. A vaszabi az a zöld, krémszerű fűszer, amit japán éttermekben szolgálnak fel a szusihoz. Íze a tormához hasonlít, de annál jóval erősebb. Ősidők óta használják gyógyító, különösen antibakteriális hatásai miatt. Japán vízitormának, vagy zöld tormának nevezik.

torma

A torma nem csak egészséges, de nagyon finom is! Fotó: Shutterstock

A torma igazi hungarikum

A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom. Olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

A hajdúsági torma hungarikum. Úgynevezett bakhátas termelési technológiával termesztik. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagokkal feltöltött talajt 50-60 cm mélyen forgatják, majd ennek rögösségétől függően talajmaró vagy sima bakhátoló ekével, 90-100 cm-es sortávolságra, 30-40 cm magas bakhátat készítenek, melyeket speciális hengerrel tömörítenek.

A bakhátakba függőlegesen helyezik el a dugványt. Így a morzsalékos talajban az nem ütközik semmilyen akadályba, ezért a főgyökere egyenes lesz. Ezt a tipikusan magyar ültetési technikát csak ott lehet megvalósítani, ahol mind a klíma, mind a talajviszonyok adottak. A Hajdúsági torma íze nagyon kellemesen csípős, és soha nem túl erős.