Aki azt szeretné, hogy  a kertje igazán szép legyen, és bőséges termést hozzon, annak bizony sok időt és munkát kell rászánnia. Azonban sajnos időből mindenkinek nagyon kevés van, így felmerül a kérdés, mit tehet az, akinek van egy kertje, de kevés a ráfordítandó ideje?

Bár azt nem ígérhetjük, hogy mindenféle gondozás nélkül ugyanolyan szép lesz a kert, mint azoknál a kertészeknél, akik időt és energiát nem sajnálva folyton dolgoznak érte, de vannak olyan apró fortélyok, amelyek egészen biztosan sok terhet vesznek le a vállunkról, és sokat tehetünk általuk azért, hogy kevés időráfordítással is szép lehessen a kertünk.

Tehát ne adjuk fel, és varázsoljunk igazi pihentető oázist a kertünkből akkor is, ha nincs túl sok időnk a gondozására! Ehhez nem árt, ha készítünk egy tervet, és folyamatosan változtatjuk meg a kertet a kevesebb időt igénylő módszerekre, vagy növényekre. Hogy több idő jusson arra, hogy élvezzük is a csodaszép kertünket.

1. Használjunk mulcsot

A mulcs sokat tesz azért, hogy a kertünk rendezett legyen anélkül, hogy folyamatosan a gyomokkal kellene harcolnunk. A mulcs segítségével jóval kevesebb lesz a gyom, és öntözni sem szükséges olyan gyakran, hiszen segít bent tartani a talajban a nedvességet. A növények gyökereit is megvédi a túlzott hőségtől, télen pedig a fagyoktól, így egész évben nagyon jól járhatunk vele.

öntözőrendszer

Az öntözőrendszer sokat segíthet abban, hogy kevés időnk ellenére is szép és életteli legyen a kertünk. Fotó: Shutterstock

Ezen kívül pedig nagyon dekoratív megoldást is jelent, hiszen különböző típusai jól megkülönböztethetővé és elkülöníthetővé teszik az egyes ágyásokat és a közöttük vezető utat. Választhatunk szalmát, falevelet, fakéregtörmeléket, kavicsot, vagy zúzott követ.

De a talajtakarás nem csak az esztétikai értéke miatt fontos. A talajba kerülve még tápanyagot is biztosít növényeink számára. A mulcsozott talaj jobban megőrzi a nedvességet, hiszen a takarás miatt jóval kevesebb nedvesség tud elpárologni a talajból. Ennek oka a takarás mellett az is, hogy nem éri annyi napsütés. Ezáltal nem csak a növények járnak jobban, de mi is, mert kevesebb vizet kell elhasználnunk.

A takaróréteg miatt a gyomok jóval lassabban tudnak fejlődni, így kevesebb időnk megy el a gazolásra is. Mivel a mulcs nedvesen tartja a földet, ha találunk is gyomot, azt jóval könnyebb lesz gyökerestől kihúzni.


A szerves talajtakaró egy idő után komposztálódni fog, ezért is van szükség a folyamatos pótlására. A lebomlás során segíti a talaj tápanyag-utánpótlását, így a talaj szerkezete levegősebbé válik. Sokkal könnyebb lesz felásni is, hiszen porhanyós lesz, így elég meglazítani, hogy át tudjuk szellőztetni.

Ha folyamatos a talaj takarórétege, akkor alatta nagyon sok hasznos élőlény talál majd lakóhelyet, akik segítségével a talaj még jobb minőségű lesz. A giliszták, a különféle hasznos gombák és mikrobák nagyon sokat tesznek azért, hogy minél egészségesebbé váljon a talaj a kertünkben.

A mulcs hatékonyan szabályozza a talaj hőmérsékletét, így nem engedi meg annak hirtelen lehűlését, vagy felmelegedését sem. Ezzel nagyon sokat tesz a növényeink egészségéért.

2. Legyen sziklakertünk

A sziklakert egyszeri munkával jár, de a későbbiekben már csak nagyrészt a látványát kell élvezni. Ennek az az oka, hogy a sziklakertbe szárazságtűrő növények kerülnek, így habár az öntözést nem tudjuk elkerülni, mégsem kell napi szinten gondoskodnunk a vízellátásukról. Nyugodtan ültessük hát be a sziklakertet évelőkkel, pozsgásokkal és kaktuszokkal, és gyönyörködjünk benne egész évben.

3. Használjunk talajtakaró növényeket

Azokat a területeket, ahol nem termesztünk semmit, nem hagyhatjuk szabadon, hiszen akkor ellepi azokat a gyom, amely folyamatos munkát ad nekünk. Így hát népesítsük be talajtakaró cserjékkel, amelyek nemcsak hogy elnyomják a gyomokat, de ha szárazságtűrő fajokat választunk, még csak öntözni sem kell. Vannak olyan típusú növények, amelyek a pázsithoz hasonlatosak, azonban magasságuk miatt nem kell őket nyírni, így ha nem szeretjük a fűnyírás és öntözés feladatát, akkor ezek kiváló alternatívát nyújthatnak még a fűre is.

A kúszó pázsitszulák vagy zöld szőnyeg kiváló talajtakaró, amelyet akkor is bevethetünk, ha a füvet akarjuk vele helyettesíteni a kertünkben. A legjobban napos vagy félárnyékos helyen érzi magát, és csodálatosan élénk színét még a tél folyamán is megőrzi. Ugyan -5 Celsius-fok alatt a levelei megbarnulhatnak, de tavasszal gyorsan regenerálódik, és ismét teljes pompájában díszítheti a kertünket.

A kúszó pázsitszulákot tavasszal és ősszel is vethetjük. Nem kell rá sokat várni, hiszen 1-2 hét alatt ki fog kelni, azonban fontos, hogy rendszeresen öntözzük. A fűnél jóval kevesebb ápolást igényel, és egész évben megőrzi színét. Mivel nem nő túl magasra, a fűnyíró átmegy felette. Körülbelül 3-5 cm magas szőnyeget fog alkotni, így olyan helyre is kiváló, ahol nem férünk be a fűnyíróval.

4. Legyen esőkertünk

Az esőkert nagyon különleges és igazán hasznos. Az esőkert nem a kert egészére vonatkozik, hanem annak csak egy részére. A célja, hogy összegyűjtse az esővizet, és rövid ideig tárolja azt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan két napig tárolhatjuk benne a vizet, a mélysége pedig maximum 30 cm lehet, máskülönben már nem esőkertről, hanem kerti tóról beszélünk, amely nem látja el azokat a  feladatokat, amelyek miatt az esőkertet kitalálták.

sziklakert

A sziklakert egész évben gyönyörű. Fotó: Shutterstock

Az esőkertnek kinevezett terület nem üres, hiszen ide ugyanúgy növényeket tudunk ültetni, mint a kert többi részébe. Azonban erre a területre nagy vízigényű növények kerüljenek, többnyire évelő fűfélék formájában. Az esőkert csökkenti az elszivárgó víz mennyiségét, és párolgás útján juttatja vissza azt a légkörbe, másrészt szűri és tisztítja a talajba jutó esővizet, amely kitűnő lehetőség a talaj minőségének javítására.

5. Népesítsük be a kertet a rét virágaival

A legújabb trend a folyamatos aszály miatt, és azért, hogy minél kevesebb vizet kelljen használni az öntözésre, hogy nem fűmagot vetünk, hanem vadvirágokat. Ezek azon túl, hogy nem igényelnek sem öntözést, sem nyírást, csodás látványt nyújtanak a kertünkben, és a méheket is odacsalogatják.

6. Legyen öntözőrendszerünk

Ha a hagyományos kert mellett döntünk, akkor telepítsünk öntözőrendszert. Ennek segítségével anélkül is csodásan buja lehet a kertünk, hogy időt kellene szánnunk a locsolásra.

Az öntözőrendszer időzíthető, így ha esősebb az időjárás, nyugodtan ki is lehet kapcsolni, míg ha szárazabb, akkor akár naponta kétszer is meg tudjuk általa öntözni a növényeinket. Csepegtető öntözőrendszer kialakítására is van lehetőség, amely segítségével akár vízigényesebb növényeket és veteményest is tervezhetünk a kertünkbe.

7. Használjuk a technika vívmányait

Ha mégis a hagyományos fű tetszik nekünk a legjobban és nem szeretnénk lemondani arról a leírhatatlan érzésről, amikor mezítláb végigszaladunk a csodálatos pázsiton, vásároljunk robotfűnyírót. Manapság már minden kerttípushoz és mérethez találunk megfelelőt, így a kertünk anékül is gondozott és ápolt lesz, hogy órákat kellene töltenünk a fű nyírásával.

8. Válasszunk kevés gondozást igénylő növényeket

Ha utánajárunk, számtalan olyan növényt találunk, amelyik kevés törődéssel is beéri. Akár egynyári virágok, évelők, tujafélék, örökzöldek és díszfüvek is lehetnek a kertünkben, ha ezt a vezérelvet tartjuk a szemünk előtt. Részesítsük előnyben a helyi klímához szokott, honos növényfajokat, vagy a szárazságtűrő növényeket, hiszen ezek kevés gondozás mellett is kiválóan fogják érezni magukat. Kiváló választás lehet a levendula, a zsálya, az illatos barátcserje, a cserszömörce, a kövirózsa vagy a porcsinrózsa.

A kertészkedés nagyon jó hatással van a testünkre és a lelkünkre egyaránt, így ha tehetjük, töltsünk benne minél több időt, és vonjuk be a családtagjainkat is. Így egy idő után azt vehetjük észre, hogy a kert gondozásával töltött idő egyben kikapcsolódás is.