Az augusztusi hónapom projektje egy szezonértékelést előkészítő folyamat volt, mialatt szerettem volna kideríteni, hogy alakult az idei nyár a vegyszermentes kiskertekben. A vegyszermentességre szándékosan szűkítettem le a kört, kíváncsi voltam, hogy egy natúr környezetben mit hozott a 2022-es év, és milyen praktikák nyújtottak gyógyírt a felmerülő problémákra.

Számos környezettudatos kiskertész osztotta meg velem tapasztalatait, többen fotókkal is illusztrálták technológiájukat, sikerélményüket vagy épp csalódottságukat. Ezekből egy rövid válogatást is láthattok majd.

Bár személyes találkozók is segítették munkámat, azonban a legtöbb emberhez a "Vegyszermentes kertek" Facebook-csoporton keresztül jutottak el a kérdéseim: "A) Milyen nehézségekbe ütköztetek az idei szezonban? B) Hogyan oldottátok meg (ha sikerült)? C) Mit csináltok jövőre másképp?" Ezúton is köszönöm nekik, ők biztosították az alapot a mai irományhoz. Remek kis közösség gyűlt ott össze.

A szezon problémáit témakörökre osztottam, a felmerülő nehézségek, azt hiszem, senkinek nem fognak meglepetést okozni, ám bízom abban, hogy az ezekhez kapcsolódó ötletekből és tapasztalatokból mindannyian tanulhattok. Ezzel együtt, ahogy eddig is, biztatlak titeket arra, hogy bátran szóljatok hozzá a cikkhez, és ha eddig nem tettétek, osszátok meg velünk a saját tapasztalataitokat is, hogy együtt fejlődhessünk a jövő évben.

Aszály, UV, hőség

Csupa nehézséget okozott idén a rég nem látott súlyos aszály, köztük például terméskötődés hiányát, növekedés visszamaradását, napégést, kisülést, meleg okozta gátolt tápanyagfelvétel miatti Ca-hiányt vagy talajtömörödést. Nézzük, milyen megoldások születtek!

árnyékolás

Árnyékolással védekezik a napégés ellen Ádám Krisztina – fotó: Ádám Krisztina

burgonya

Árva Tibor sikerélménye burgonyában – fotó: Árva Tibor

A legtöbben kitartóan öntöztek, amíg volt mivel, bár a tömörödött helyeken mindez hiábavaló és pazarló volt. A szerencsésebbek ásott kútból nyert vízzel ezt meg tudták oldani, ám hamar látta mindenki, hogy az eső minden cseppje aranyat ér, és a ritka alkalmakkor felfogták azt. Akadt, aki a közeli patakból hordta ballonnal, talicskán, más pedig egy liter vizet sem szeretett volna veszi hagyni, így a használt vizeket is gyűjtötte; a főzésnél, befőzésnél visszamaradt mennyiségeket is felhasználta.

Több helyről érkezett visszajelzés, hogy a kút kiapadt, olyan helyen, ahol a szomszédságban árasztásos mezőgazdálkodás folyik, vagy a környéken az utóbbi években megsokszorozódtak a fúrott kutak, ezért jövőre már új helyre, mélyebbre kell fúrni.

Miután a vízkérdést a szerencsésebbek megoldották, olyanra lettek figyelmesek, melyre korábban nem fókuszáltak: állni hagyták a vizet 1-2 napig, szerintük ezt a növények jobban meghálálták. Egyeseknek minden erőfeszítés ellenére is kiszáradt a kiskert, néhányan igyekeztek spórolni, ezért csak a növények tövét öntözték, és sikerült életben tartani a zöldségest. Akadtak büszke kiskertesek is, akik kilószámra szedték napjában a termést.

Persze a nedvességmegtartás nem csak az öntözéssel kezdődik. Szerencsére szinte mindenki felismerte és tudta, hogy szükség van mulcsra, legyen szó akár a háztartási hulladékok gyűjtéséről és azok kiszórásáról, vagy mélymulcsról, melyet időben kell elkezdeni – tűzoltásra már aligha lesz eredményes.

Emellett a növény környezetében az óvatos talajlazítással is nagyobb eséllyel jutott el az öntözővíz a megfelelő rétegbe.

A profibbak oszlopok leásása után árnyékoló hálót használtak, úgy, hogy a növényzet 3-6 órán keresztül kapjon napfényt, így ahogy a nap haladt, egy-egy rész mindig árnyékban volt.

paradicsom

Batka Ildikónak az egyik fajta paradicsomon az egész tövön csak egy termés volt – jövőre csak a termő, szárazságtűrő fajtákat választja – fotó: Batka Ildikó

És hogy az idei évből okulva mit terveznek másképp a kiskertesek az aszály okozta nehézségek megelőzésére?

Magaságyást, vagy kicsivel magasítani az ágyásokat, nedvességmegtartás céljából. Árnyékolás fátyolfóliával és/vagy raschel hálóval, árnyékolás magas növényekkel. Mulcsozás, sok-sok mulcsozás, trágyázás, reggeli öntözés, valamint a növények felfuttatása, hogy az öntözés is könnyebb legyen.

A mulcsozással és árnyékolással a Ca-hiányt is szeretnék megelőzni, remélve, hogy így nem lesz gátolt a tápanyagfelvétel, de azok, akiknek több helyen hiánytünetek jelentkeztek, nem fogják kihagyni az oldatos lombtrágyázást sem.

paradicsom

A tövek takarása is segíti a nedvességmegtartást – fotó: Ádám Krisztina

A sorból nem maradhat ki a fajtaválasztás sem – tudatosabban szárazságtűrőbb növények választása. Egy hozzászóló mindenképp árkolással fogja kezdeni a vízigényes növények ültetését, hogy ha a mulccsal el is késne, akkor se ismétlődjön meg az idei év, és tudjon árasztva öntözni. Neki a talajtömörödésbe tört bele a bicskája.

Végezetül pedig, egy kedves lelkes kiskertész azt is megosztotta velem, hogy szeretné az új és régi módszerek közti különbségeket megfigyelni, levonni a következtetéseket. Jövőre több figyelmet fordít a papírozásra, ahol feljegyzi költségeit, a vetések időpontját, a termésmennyiségeket és egyéb fontosabb információkat.

karózás

Árva Tibor mindig karózza a palántákat, a közvetlen talaját enyhén lazítja – fotó: Árva Tibor

Kártevők

Sokan nyilatkozták, hogy a vegyszermentesség megteremtette azt a környezetet, melyben a természetes ellenségek is szívesen felszaporodnak, így a természet tette a dolgát, és lényegében a kártevőprobléma a poloskákra redukálódott, ami ugyancsak fejfájós téma, de ne szaladjunk ennyire előre.

A különböző kártevők okozta tüneteket, azt hiszem, itt már nem kell bemutatnom. A megoldások viszont remélhetőleg nektek is segíteni fognak a következő szezonban.

Egy, a patkányokkal küzdő hölgy beszámolt arról, hogy a haszonállatok védelme érdekében használt villanypásztor olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy hamar átpártoltak a zöldségeskertbe a rágcsálók, lakmározva a paradicsomból, kirágva a dinnyét és kiásva a krumplit. Itt a család jövőre görényt vesz ellenük.

A csigák ellen sokan próbálkoztak kávézaccal és sörcsapdával is, a legtöbb visszajelzés alapján sikerrel, ám akinek ennek ellenére is meggyűlt vele a baja, külföldön már bevált biokészítményt rendelt, és jövőre sem tesz majd másképp.

Ha pedig kíváncsiak vagytok, milyen módszerekkel szálltak szembe a kiskertészek a darazsakkal, levéltetvekkel, földibolhákkal, hagymaléggyel vagy a rettegett poloskákkal, jellemző volt-e a gombafertőzés mások kiskertjében, és szeretnétek még beszámolókat olvasni a sikerélményekről, maradjatok velünk, és derítsük ki együtt a következő részből, ahol egy receptet is hozok majd a poloskák ellen!