A kövirózsa latin neve "sempervivum", azaz örökké élő. Nem is csoda, hiszen egy igazán szerény növényről van szó, amelyik a legnehezebb körülmények között is képes élni, és virágozni. A kövirózsára egész évben számíthatunk, hiszen mindig ékesíti a kertet. Bár tulajdonképpen semmi köze a rózsához, húsos leveleinek elhelyezkedése miatt kapta a kövirózsa nevet, mivel megjelenése emlékeztet névadójára.

A kövirózsa bárhol jól érzi magát, legyen szó sziklakertről, ágyásról, cserépről, balkonládáról. Ha még nincs, akkor most, a nyár elején jött el az ideje, hogy elültessünk belőle egy párat. Ráadásul nála szerényebb növényt keveset lehet találni. Ott is megél, ahol más növénynek esélye sem lenne, és még azt is elviseli, ha csak ritkán jut eszünkbe, hogy vízre van szüksége. Ha pedig szükség van rá, minden erejét latba vetve segít nekünk a gyógyulásban. Ezért mindenképpen adjunk neki helyet a kertünkben.

Ismerd meg a kövirózsát

A kövirózsák a Földközi tengert körülvevő hegyvidékek déli lejtőiről származnak, ahol olyan helyeken is megélnek, ahol más növény esélytelen, legyen szó akár sziklákról, akár nagyon gyér, füves rétekről. Mivel nagyon kedvelt lett, manapság már mindenhol elterjedt, akár vadon, akár a kertekben, lakásokban.

kövirózsa

A kövirózsa szinte bárhol megél. Fotó: Pixabay

A kövirózsa nagyon régóta kedvelt növény. Már a rómaiak és a görögök is szívesen ültették, sőt, úgy tartották, hogy megóvja a házat a villámcsapástól. Ezért "Jovis barbának", azaz Jupiter szakállának nevezték el. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy Nagy Károly rendeletben írta elő, hogy a házak tetejére kövirózsát ültessenek, megóvva így a házakat a villámcsapástól és a tűztől.

A kövirózsa tehát jól tűri a szárazságot, azonban a pangó vizet egyáltalán nem viseli jó. Fagytűrő, így télen is nyugodtan a kertben maradhat, és ékesítheti azt. Vastag, víztárolásra berendezkedett leveleik lehetnek zöldek, lilák, barnák, vörösek, simák vagy szőrözöttek, sőt, akad közöttük illatos is! Virágaik csoportosan állnak a virágszár csúcsán, és lehetnek sárgák, fehérek vagy rózsaszínűek.

Ha más növénnyel szeretnénk összeültetni, akkor ügyeljünk rá, hogy azoknak is a kövirózsához hasonló vízigénye legyen. Kiválóan mutat a varjúháj, vagy a kakukkfű mellett. Ha sziklakertbe ültetjük, akkor válasszunk ki számára egy nagyobb követ, fúrjunk bele körülbelül 10-12 cm széles lyukat, majd ezt töltsük meg földdel, és ebbe ültessük a kövirózsát. Locsoljuk meg, majd pár nap múlva ismét gondoskodjunk a vízellátásáról, hogy minél hamarabb gyökeret tudjon ereszteni. Ha több fajta kövirózsát ültetünk egymás mellé, csodás keresztezéseket hozhatunk létre.

Népi elnevezései utalnak gyógyító tulajdonságaira, így fülfű, égdörgőfű, mennykővirág, kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülbeeresztőfű és fülbefacsarófű néven is ismert.


Így szaporodik a kövirózsa

A kövirózsa mindig mutatós, de számos faja nyáron még virágzik is. Ezeknek 20-30 cm magas száron jelennek meg a virágai, majd miután elhervadnak, indákat növeszt, melyeken fiók-rózsák jelennek meg. Ezeket a kis kövirózsákat utána nyugodtan le lehet választani a növényről, és elültetni. A középen elhelyezkedő anyanövény a magok beérlelése után elhal, így a kövirózsa szaporítása legegyszerűbben ezeknek a fiók-rózsáknak a leválasztásával és elültetésével történik.

Ha pedig nem választjuk le őket, maguktól is leválnak az anyatőről, szétgurulnak és gyökereket fejlesztve nőnek tovább. Vigyázni kell azonban rá, hogy ezek a kis kövirózsák ne kerüljenek túl mélyen a talajba, mert akkor sajnos elrothadnak.

kövirózsa fában

A kövirózsa egész évben gyönyörű, nagyon kicsik az igényei, és kiválóan gyógyít. Fotó: Pixabay

Nem csak szép, gyógyít is

A kövirózsa nemcsak a lelkünket gyógyítja a szépségével, hanem az egészségünkre is jó hatással van. A friss vagy szárított levelei is gyógyhatásúak, amelyekből préslevet készítenek.

1. Kiváló sebkezelésre, égési- és vágott sebekre egyaránt, de még a rovarcsípések okozta fájdalmakat is kiválóan enyhíti.

2. A középfülüregi gyulladások enyhítésére is nagyon hasznos. Ehhez a fülbe kell csepegtetni.

3. Halványítja a szeplőket, továbbá segít a szemölcsök eltávolításában is.

4. Legfontosabb hatóanyagai a csersav, a gyümölcssav, a C-vitamin, a szabad aminosavak és a flavonoidok.

5. Baktérium- és vírusölő hatása van.

6. Kiváló különféle szájüregi fertőzések és az ajakherpesz kezelésére.

7. Használhatjuk májfolt, vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére,

8. Napégés ellen olyan hatásos, mint az aloe vera.

9. A kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. Éjszakára kell a tyúkszemre tenni, majd másnap alaposan ki kell áztatni a lábat, így sokkal könnyebb eltávolítani a tyúkszemet.

10. A bárányhimlő kitütéseinek gyorsabb leszárításában is számíthatunk rá.

11. A levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra is használhatjuk.

12. Enyhíti az erős fejfájást, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokunkra.