Télen általában jóval kevesebbet tartózkodunk a kertünkben. Nem is csoda, hiszen a munkák nagy részét már elvégeztük, a kinti ücsörgéshez pedig már hideg van. Azonban vannak olyan napsütéses napok, amikor igazán kitűnő kikapcsolódást nyújthat, ha kiülünk egy kicsit, jól betakaródzva, egy bögre forró itallal a kezünkben, és gyönyörködünk a kertünk látványában.

Akár szép lámpásokkal, égősorral is díszíthetjük a kertet, de esélyt adhatunk a virágoknak is, hiszen nagyon sok olyan növényt találhatunk, amelyik télen is szép látványt nyújt.

Akadnak ugyanis olyan cserjék, fák és virágok, amelyek ilyenkor is csodálatos díszei a kertünknek. Így ilyenkor, a szinte soha véget nem érőnek tűnő tél idején is vannak kerti teendőink ezek körül a csodálatos növények körül. Ezáltal nem csak a szemünknek, a szívünknek is igazán kedvesek ezek a növények, hiszen ellátnak minket feladatokkal, és így talán könnyebb kivárni a tavaszt, amikor ismét belevethetjük magunkat a kerti munkálatokba.

Ezekben a virágokban télen is gyönyörködhetsz

1. A higan-díszcseresznye Autumnalis fajtája télen is virágzik. Ha enyhe az idő, a csodálatos virágok már november-december környékén megjelennek, a fő virágzási időszaka azonban a március-április. A virágok félig teltek, szirmaik pedig fehér és rózsaszínben bűvölnek el bennünket.

2. A tél szépe lonc nem csak szép, de illata betölti az egész kertet. Virágaira még várni kell egy kicsit, hiszen február és március környékén nyílnak. Azonban, amikor már ellenállhatatlan vágyat érzünk a tavasz iránt, de az valahogy csak nem akar közeledni, reményt ad, ha ránézünk. Virágai krémfehér színben pompáznak, de halványsárga virágokat is találhatunk rajta.

tél szépe lonc

A tél szépe lonc a legnagyobb hidegben is megörvendeztet minket virágaival. Fotó: Pixabay

3. A díszmogyoró igazán gyönyörű és törékeny virágaival örvendeztet meg minket. Mivel jól bírja a hideget, így nagyon korán képes virágba borulni. Ez az 1-1,5 méter magas cserje enyhén illatos, világossárga virágait március környékén, még a lombfakadás előtt hozza. Azonban ahhoz, hogy jól érezze magát a kertünkben, a hideg északi és keleti szelektől védett helyet kell találnunk neki. A díszbokor a virágzást követően is nagyon szép marad, hiszen levelei először vörösesek, később bezöldülnek, ősszel pedig sárgában pompáznak.


4. Az örökzöld japán dérbabér Magic Marlot nevű fajtája fantasztikus látványt nyújt a téli hidegekben. Mindössze 50 cm magasra nőhet, szürkészöld leveleinek széle fehér színű. Nagyon jól bírja a hideget, és túl sok napfényre sincs szüksége. Leginkább Ázsiában őshonos, ahol a fák biztonságában érzi igazán jól magát. Ősszel tele lesz fehér virágrügyekkel, amelyek később rózsaszínre színeződnek. Éppen ezért egyszerűen leírhatatlan, hogy milyen csodálatosan mutat a kertben, vagy akár a balkonon is. Ráadásul nem csak a virágaival örvendeztethet meg minket, hiszen vörös színű bogyói már októberben megjelenhetnek a bokrokon. Ideális számára a jó vízelvezető, humuszban gazdag, savanyú talaj. Kemény fagy esetén azonban igényli a gondoskodásunkat, hiszen ajánlott ágakkal betakarni a tövét.

5. Az illatos tündérfának nem csak a neve mesébe illó.  Csodálatos, sárga virágainak közepe lila színben pompázik és decembertől egészen márciusig gyönyörködhetünk bennük.

6. Igazán szép a lilabogyó, vagyis a Callicarpa is, amelynek élénk színű bogyói már januártól díszítik a kertünket.

7. A babérboroszlán egy örökzöld, kis növésű cserje, mely mélyárnyékban érzi igazán jól magát. Sárgászöld, illatos virágaival már februárban találkozhatunk, mely igazán széppé varázsolja a kertünket.

8. A kikeleti bangita rózsaszín virágaiban már februárban gyönyörködhetünk. A virágzás még akkor is megvalósul, ha a cserje ágait hó borítja.

9. A kerti árvácska szeptembertől egészen a nyár elejéig megörvendeztet minket virágaival.

10. A hóvirág gyerekkorunkban szinte mindenhol megtalálható volt. Emlékszem, amikor az iskolából hazafelé idős néniktől vásároltam meg a kis csokrot édesanyámnak. Azonban manapság már olyannyira ritka, hogy védetté kellett nyilvánítani, így tilos leszedni. Azonban a kertünkben gyönyörködhetünk benne.

Fehér szirmai a csodás leveleinek ölelésében a tél végén tűnnek fel. Gyakran a hó alól bújik ki a hóvirág bájos feje. Ha szeretnénk benépesíteni vele a kertünket, ültessünk egyszerre több hagymát még az ősszel, így pont télen nyílnak majd.

hóvirág

A hóvirág nagyon szépen mutat a kertedben. Fotó: Pixabay

Így neveld az árvácskádat

Az árvácska nem csak a kertekben, de a különböző közterületeken is jelentős szerepet kap. Számtalan színváltozata létezik, nagyméretű virágai selymes felületűek, levelei fogazott szélűek. Az árvácska nagyon kedveli a világos vagy félárnyékos helyeket, a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt és mérsékelt öntözéssel is beéri.

Szaporítása nagyon könnyű, mely magról történik. Beltérben akár már télen is vethető, nyáron pedig akár cserépbe, akár palántanevelő tálcába vagy szabad földbe is vetheted. A júniusban vetett árvácska ősszel és télen hoz majd virágot.

A magról nevelt árvácska 6-8 hét után lesz kiültethető, és a vetéstől számítva 12 hét múlva kezd el virágozni. A cserépben nevelt árvácska edényébe laza, homokos talajt tölts, szórd rá a magokat és vékony rétegben takard be őket homokkal. Tartsd mérsékelten nedvesen, és gondoskodj a  megfelelő páratartalomról és a 15 Celsius-fokos hőmérsékletről.

A csírázás 1,5-2 hét alatt történik meg, ezután a növényeket hűvös, világos helyen kell tartani, majd a két, valódi levél megjelenése után lehet kiültetni őket a szabadba. Ügyelj rá, hogy a növényeket egymástól 15-20 cm-es távolságra ültesd.

Így legyen hóvirág a kertedben

A hóvirág hagyma ültetésének ideje szeptembertől október végéig tart. A legszebb akkor lesz, ha csoportosan ülteted el a hagymákat. A legjobb, ha napos vagy félárnyékos helyet választasz a hóvirág számára. Akár lombhullató fák vagy cserjék alá is ültetheted, hiszen így megkapja, amire vágyik,  tavasszal a sok napfényt, nyáron pedig az árnyékot.

Érdemes az ültetés előtt néhány héttel érett komposztot vagy istállótrágyát keverni a földhöz. Viszont a hagymák ültetése során már ne használj trágyát, mert az a hagymák rothadását okozhatja. A hagymákat csúcsukkal felfelé, 5-8 cm mélyre ültesd, jó vízáteresztésű talajba. Ha a talaj agyagos, érdemes kavicsot szórni a hagymák alá, hogy segítsük a talaj vízáteresztő képességét. A hagymák között hagyj 10-15 centiméteres távolságot. Az ültetés után alaposan locsold meg őket. Ha a cserépben nevelt hóvirágodat szeretnéd kiültetni a kertbe, akkor arra elvirágzás után, vagy ősszel van lehetőséged.

A hóvirág nagyon egyszerűen nevelhető, hiszen szinte semmiféle gondozást nem igényel. Ha jól érzi magát, ráadásul egyre több fog nyílni belőle. Öntözésre nincs szüksége, viszont fontos, hogy a virágzás után a leveleket hagyd elszáradni, hogy a hagymák regenerálódhassanak. Mivel nagyon gyorsan szaporodik, érdemes 3-4 évente szétültetned a töveket.

A levelek megsárgulása után óvatosan szedd fel a hagymákat, válaszd le róluk a fiókhagymákat, majd valamennyi hagymát ültesd el újra, legalább 10-15 centiméterre egymástól. Más dolgod nem is lesz, mint várni, amíg kibújnak és megörvendeztetnek a szépségükkel a hóvirágok.