A Hortobágyon fényképezték le azt a ragadozó madarat, amit szinte napra pontosan 18 évvel ezelőtt a Mecsekben gyűrűzött meg Horváth Zoltán meg. Ezzel ő Magyarország legidősebb rétisasa, amelyről tudni lehet - írta meg a Magyar Természetvédelmi Egyesület (MME).

Európában nem rekorder

A 2006. május 5-én a Mecsek nyugati lábánál meggyűrűzött madár a legidősebb hazai jelölésű rétisasnak számít, amely valaha előkerült. Európában nem rekorder a 18 éves állat, hiszen az Európai Madárgyűrűzési Szövetség (European Longevity Records) adatai alapján egy korábban Finnországban meggyűrűzött madár került kézre 35 év után.

Magyarországon már 2007. januárban megfigyeltek egy szintén nagykorú rétisast a Hortobágyon, de a jelölése szerint Észtországból érkezett hazánkba, ahol 1988-ban gyűrűzték meg - tette közzé az MME a honlapjukon.

A 18 éves rétisas - fotó: Gémné Kovács Anita

Évente 50-70 jelölés történik

Az országban évente nagyjából 50-70 rétisast gyűrűznek meg, amelyek többsége az országhatáron belül és a Kárpát-medencében bukkannak fel. A külföldi madarak közül 221-et figyeltek meg itthon, télen a Hortobágyon tűnik fel több Lengyelországban vagy a balti államokban megjelölt rétisas.

Utóbbi területről több száz állat érkezik a hidegebb évszakban a Kárpát-medencébe. Az MME adatai szerint a hazai állomány évek óta állandó létszámmal rendelkezik.