A mindent kibíró balkonnövények

Levendula

A levendula gyönyörű lila színében egész nyáron gyönyörködhetünk – Fotó: 123rf.com

Ha nem kertes házban élsz, akkor sem kell lemondanod a gyönyörű virágokról. A balkonláda tökéletes megoldás, hogy bárhol közel tudj kerülni a természethez, és gyönyörködhess a növények szépségében. Sokszor azonban az öröm csak rövid ideig tart, mert a virágokat hamar megviseli az erős napsugárzás. Azonban megvannak azok a fajták, amelyek még ezt is kibírják.

Levendula

A levendula igazi mediterrán növényként viselkedik, és jól tűri a szárazságot és a tűző napfényt. Persze azért nem kedveli a sivatagi körülményeket, így nem szabad megfeledkezni az öntözéséről, de viszonylag hosszú ideig bírja, ha nélkülöznie kell a törődést. Azonban ha igazán jól érzi magát a helyén, azt hamar észrevesszük rajta, mert szép nagy bokorrá fejlődik jókedvében. Kártevői nincsenek, így nem szükséges permetezni sem. Kedveli a meszes, agyagos talajt. Célszerű rózsák mellé ültetni, mert hasonló a napfény igényük, a levendula pedig távol tartja a rózsa legfőbb ellenségeit, a tetveket és a hangyákat.

Hogy elősegítsd a bokrosodását, vágd vissza virágzás után körülbelül a felére.

Ez a csodás virág dísz-, fűszer- és gyógynövény is egyben. Nyugtató hatása miatt már egészen kiskorunktól elkísér minket, így csodás illatát belélegezve visszarepít minket gyerekkorunk nyugtató fürdőinek emlékeihez. Mivel virágja ehető, gyakran láthatjuk ételek díszítőelemeként, de fagylaltként és szörpként is találkozhatunk vele.

Muskátli

muskátli

A legszebb szúnyogriasztó, a muskátli – Fotó: 123rf.com

A muskátli hasonlóan jól tűri a közvetlen napsütést, és ha kellő mennyiségű vízhez juttatod, sokáig gyönyörködhetsz szépségében.Bármilyen talajon megél. Sokkal jobban viseli a szárazságot, mintha túllocsolod. Ha túl sok vizet kap, akkor a gyökerei elkezdenek kirohadni, a levelei pedig megsárgulnak. Ilyenkor öntsük le róla a felesleges vizet, és várjuk meg, amíg megszárad a földje. Párás időben kevesebb vizet igényel. A túl hideg víz számára nagyon káros, így inkább állott esővízzel locsold. A másik, amit a muskátli nehezen visel, az a tápanyaghiány, így érdemes legalább kéthetente tápoldatozni.

Az elszáradt virágokat és leveleket távolítsd el, mert ezáltal lesz képes még több virágot hozni, és egészen a fagyokig megörvendeztetni szépségével. Ráadásul segítségével távol tarthatod a szúnyogokat is. Télre azonban mindenképp vidd melegebb helyre, hogy ne fagyjon meg.

Árvácska

Az árvácska szintén egy igazi terminátor. Gyönyörű félárnyékos helyen, de tűző napon is. Azonban oda kell figyelned rá, hogy soha ne száradjon ki, és így a nyár végéig gyönyörködhetsz változatos színeiben. Nagyon gyorsan képes növekedni. Először egy dús aljnövényzetet alakít ki, majd a virágzás alatt a szárai megnyúlnak, körülbelül 20 cm hosszúságúra. Az árvácska az erős vízáteresztő képességű, tápanyagban dús talajt kedveli. Érdemes legalább kéthetente tápoldathoz juttatni, vagy locsolással, vagy permetezéssel. Hajlamos a gombásodásra, így amint észreveszed, hogy levelei elkezdenek elszáradni, segíts rajta gombaölő szerekkel.

árvácska virág

Az árvácskák vidám színeikkel feldobják a kertet – Fotó: 123rf.com

Leander

A levendulához hasonlóan a leander is igazi mediterrán szépség. Igazi napimádó, így minél több napsugár éri, annál több virág fogja borítani. Érdemes fal közelébe tenni, mert ott meg tud rekedni és visszaáramlani a meleg, amit nagyon kedvel. A leander nagyon vízigényes növény, így nem szabad megfeledkezni a locsolásáról. Érdemes ezt reggel megejtened, hogy egész nap jól érezze magát. Akár naponta többször is igényelheti az öntözést, így érdemes egy nagy tálat alátenni, amelyből kedvére csemegézhet. Mivel hajlamos felforrósodni a nagy melegben, soha ne hideg vízzel locsold, inkább állott, vagy langyos vizet adj neki.

Tavasszal érdemes harmadoló metszést végezned rajta, vagyis minden második oldalhajtás kétharmadát vágd le, a többinek pedig az egyharmadát. Így igazán gyönyörű, bokros lesz. Hetente egyszer érdemes tápoldatozni, kifejezetten leanderek számára ajánlott tápoldattal.

Azonban legyél vele nagyon óvatos, mert a leander szinte minden része erősen mérgező, így kisgyermekek és állatok közelében inkább ne tartsd.

leander

Kukacvirág, cickafark, hibiszkusz

A kukacvirág, vagy más néven porcsinrózsa talajon elfekvő virága a nyár kezdetétől az ősz beköszöntéig virágzik, az erős napsugárzás ellenére is. Igénytelen növény, szinte csak a napsugárra van szüksége, és némi vízre. A betegségekre sem hajlamos.

Hasonlóan a sárga cickafarkhoz, mely szintén egész nyáron át csal mosolyt az arcunkra, napsárga színével. Szintén nagyon igénytelen növény, amely jól ellenáll az aszálynak, vonzza a méhecskéket, viszont hajlamos elnyomni szomszédait, így óvatos legyél az ültetésekor. Ősszel érdemes a föld felett pár centiméterrel visszavágnod. A cickafark nem csak szép, de hasznos is, mert sebösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatása van.

A hibiszkusz szintén nagy rajongója a napsütésnek, így szívesen napozik. Azonban érdemes a balkonláda helyett inkább cserépbe ültetni, hiszen, ha igazán jól érzi magát, akár két méter magasra is megnőhet. Ügyelj rá, hogy a földje mindig legyen nedves, hetente egyszer pedig tápoldatozd, ha igazán szépnek szeretnéd látni.

Formáját metszéssel alakíthatod, melyet tavasszal és ősszel tehetsz meg. A hibiszkusz számára a könnyű, porózus, jó vízáteresztő képességű talaj az ideális. Sajnos nem csak mi, hanem a tetvek is kedvelik, ezért tavasszal és ősszel érdemes permetezni. A hibiszkusz földjébe dugott fokhagyma gerezd szintén sokat segíthet a kártevők elleni küzdelemben.