Még csak május közepe van, de az üzletekben már megvásárolhatjuk a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét. Mivel még nincs itt a szezonja, így az import dinnye egyelőre drágább.

Már 400 forint alatt

Apáti Ferenc a Pénzcentrumnak elmondta, hogy Magyarországon sajnos évről-évre kisebb a dinnye termőterülete. A szakemberek azt is hozzátették, hogy nagy a valószínűsége, idén még drágább lesz a gyümölcs, mint tavaly volt. Az azonban nem újdonság, hogy már most lehet dinnyét vásárolni, sokszor még télen is beszerezhető, de nem mindegy honnan és milyen.

Az üzletek általában egyszerre több országból importálnak görögdinnyét, ez az fő oka annak, hogy még ennyire sokba került a gyümölcs. Az áruházak legfrissebb akciós újságait megnézve már egy ideje feltűnhet, hogy a legnagyobb láncok kínálatában megtalálhatóak a dinnyék. Az biztos, hogy mind import termék, hiszen a szezon csak később indul idehaza.

Az egyes boltok árainál nem sok eltérés van, hiszen a legtöbb helyen 400 forint alatt van kilója. Az áruházak nem csak a dinnye esetében hirdetnek nagy akciókat, hanem számos egyéb zöldség, gyümölcs, és egyéb élelmiszer is olcsóbban szerezhető be.


Egyre kisebb a termőterület

A Pénzcentrum megkérdezte Apáti Ferencet arról, hogy mi lehet az oka a korai vásárlási lehetőségnek és azt, hogy honnan érkezik a friss gyümölcs. A többségük Spanyolországból, Görögországból, valamint Dél-Olaszországból érkezik, de nem ritka, hogy Törökországból hoznak be dinnyét. Hozzátette, hogy az igen enyhe tavasz miatt a magyar finomságra se kell már annyira sokat várni. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy mikor várható az ízletes gyümölcs.

"A meleg tavasz miatt valamivel előrébb tart a görögdinnye a szokásosnál (különösen a tavalyi, egész Európában kissé megkésett szezonhoz képest), de olyan sok függ az időjárás további alakulásától, hogy egyelőre korai lenne nyilatkozni a szezonkezdet időpontjáról. Ami támpont lehet, hogy 2023-ban július 10. körül indult a piacokra a szabadföldi (alagutas) görögdinnye szállítása jelentősebb tételekben"

- emelte ki a szakember. Elárulta, hogy hazánkban sajnos egyre kisebb területen zajlik a termesztés. Sőt, a 2022-es év kimondottan rossznak számított.

"A hazai termőterület 2019 óta folyamatosan tartó csökkenése (különösen a 2022-es, drasztikus visszaesést követően) tavaly visszafordult egy 10% körüli növekedéssel: a 2022-es 2635 hektáros görögdinnye-termőterület 2023-ra 2870 hektárra bővült. Ennek a növekedésnek a motorja Kelet-Magyarország volt: itt 25-30%-kal nagyobb területen termesztettek görögdinnyét, míg az ország többi termesztőkörzetében a 2022-es területhez képest legfeljebb pár százalékos ingadozás volt. Az országos termőterület örvendetes, 10% körüli növekedése ellenére sem érte még el a 2021-es szintet (3500 hektár), ráadásul a jóval magasabb munkaerőigényű sárgadinnyénél területcsökkenéssel is kellett számolni (a 2022-es 350 után 2023-ban körülbelül 315 hektáron foglalkoztak ezzel a kultúrával). Magyarországon a 10 kg/fő/év körül alakuló belföldi fogyasztáson (100 ezer tonna) túl tavaly egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualap jött ki a 130 ezer tonna körüli görögdinnye-termésből"

- válaszolta a kérdésekre Apáti Ferenc.

Nem lesz olcsó idén sem

Hiába az enyhe tavasz, a korai szüret, ennek ellenére nem számíthatunk arra, hogy idén jelentősen esnének az árak. Nagyjából 2-4 héttel előrébb járnak a gyümölcsök, mint az megszokott lenne, előfordulhat tehát, hogy a július eleje helyett már június második felében vásárolhatunk hazai görögdinnyét.

Már nem népszerűek a 8-10 kilós dinnyék - fotó: pexels.com

A megbízható minőségű hazai termesztés azonban nehéz helyzetben van, hiszen jelentősen megemelkedtek a költségek, emiatt biztosan drágulni fog a dinnye tavalyhoz képest. Az áremelkedés valószínűleg nem lesz drasztikus, de nem számíthatunk 100-200 forintos árakra.

A fogyasztói szokások jelentősen átalakultak, aminek az oka részben a dráguló gyümölcs. A vásárlók nagy része már nem a 8-10 kilós változatokat keresik, inkább a kisebb, 3-5 kilós dinnyékre vágynak. Nagy népszerűségnek örvend itthon továbbá a magnélküli, a sárga húsú, valamint a sárgadinnye egyaránt.