A kiviről általában eszünkbe sem jutna, hogy ne hámozzuk meg. Különösen a héján lévő szőrök miatt. Pedig nagyon sok fontos és hasznos hatóanyagtól esünk el, ha nem fogyasztjuk el a kivi héját is.

Persze ahány ház, annyi szokás. És persze, azért megvannak a történet árnyoldalai is, hiszen nagyon sok esetben növényvédő szerekkel kezelik a gyümölcsöket, igaz, ezek a gyümölcs húsába is bekerülnek. Vannak olyanok is, akik nem tudják elfogyasztani a héján lévő apró szőrök miatt hámozatlanul. De ha mi nem tartozunk közéjük, akkor sokat nyerhetünk, ha nem hámozunk!

Ezért edd meg a kivi héját is

A kivinek csak kevesen fogyasztják el a héját, hiszen szőrös. Azonban nagyon sok mennyiségű tápanyagot tartalmaz, és kevés kalóriát. A kivi maga is nagyon egészséges, hiszen rengeteg létfontosságú tápanyagot tartalmaz. A kivi héja háromszor több növényi rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa, de a héja is nagyon sok C-vitamint, folsavat (B9-vitamin), E-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz.

A kivit a héjával együtt elfogyasztva a gyümölcs rosttartalma 50 százalékkal, folsavtartalma 32 százalékkal, E-vitamin-tartalma pedig 34 százalékkal nő. Ráadásul az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a legalacsonyabb peszticidszennyezettségű csoportba sorolja a kivit, azonban mindenképp javasolt a gyümölcs alapos megmosása fogyasztás előtt.

kivi

A kivinek a héja is egészséges, nem csak a húsa. Fotó: Shutterstock

Azonban sokan nem szívesen fogyasztják a héját a rajta tarálható szőr miatt, amely kellemetlenségeket is okozhat. A szőrben található kalcium-oxalát kristályok mikroszkopikus karcolásokat okoznak a szájban. Ezen kívül annak sem ajánlott, aki hajlamos a vesekőre, mivel a kivi héja sok oxalátot tartalmaz.


Ezért egyél kivit

A kivi nagyon jótékony hatással van az egészségünkre. Többek között csökkenti a vérnyomást, és segít a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzésében.

Nálunk a legismertebb kivi az Actinidia deliciosa vagy az Actinidia chinensis bogyója. Egy közepes méretű kivi 2,1 gramm rostot és 64 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Sok benne az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor, és több benne a C-vitamin, mint a legtöbb gyümölcsben. A bőr támasztórendszere, a kollagén egyik legfontosabb tápanyaga a C-vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetünkben, Segít megakadályozni a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodásokat, ezen kívül javítja a bőr általános textúráját.

A kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében, így érdemes egy nehéz étkezés után kivit majszolni. Magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést, de sokat segít a szervezet méregtelenítésében is. Sok benne a kálium, és segít egyensúlyban tartani az elektrolitokat. Rendszeres fogyasztása segít a rák megelőzésében. Mivel alacsony a glikémiás indexe, a kivi nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Azonban sajnos allergiát is tud okozni, így fogyasszuk körültekintően.

Mindössze egy darab kivi elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk napi teljes C-vitamin szükségletét. A kivi fogyasztása jótékonyan hat az asztma és egyéb légúti problémák tüneteinek enyhítésére, A benne lévő aszkorbinsav pedig szabályozza a vér LDL koleszterinszintjét. A benne található kálium segítségünkre lehet fáradság, alvászavarok vagy depresszió esetén. Vas- és magnéziumtartalma enyhítheti a stressz tüneteit, és segít vérszegénység esetén.

K-vitamin-tartalmának köszönhetően a kivi fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, és óv a szürke hályog megjelenésétől. A kivi fokozza a kollagén termelését, ezáltal a bőrünk feszesebbé és ruganyosabbá válik. Fogyasztása a terhesség alatt is ajánlott, mivel csökkenti seprűvénák, a visszerek és az aranyér kialakulását.

A kivi ezen kívül segít az elhízás leküzdésében, de kutatások szerint javítja az elalvást, az alvás időtartamát és hatékonyságát. Rost- és káliumtartalma segíti a szív egészségét, sőt, még a székrekedés megelőzésében is segít mivel enyhe hashajtó hatással rendelkezik.

Legyen saját kivi a kertedben

Bár sokan tévesen azt feltételezik, hogy a kivi déligyümölcs, így a mi klímánkon problémás a termesztése, ez egyáltalán nem így van. A kivi kínai eredetű, az itthoni éghajlat pedig tökéletes számára. Kétlaki növény, vagyis külön töveken fejlődnek a porzós és a termő virágok. Létezik önporzós kivi is, azonban ez kisebb mennyiségű gyümölcsöt hoz. Akinek tehát van már kivi a kertjében, de az nem terem, az határozza meg elsőként a kivi nemét.

Ez egyáltalán nem olyan nehéz, hiszen virágzáskor a termős virág közepében nagyon jellegzetes formát alkotó, kerékküllőre emlékeztető, sugaras alakzatban elhelyezkedő bibeszálak láthatóak, míg a porzós virágban nincs bibe, de a virágpora megtermékenyítő képes.

Csak akkor lesz termésünk, ha egy pár kivink van. Az egyes töveket ne ültessük két és fél méternél közelebb egymáshoz, mert így nem lesz elég helyük. Az ültetés legjobb időpontja a tavasz, vagy a késő ősz.

kivi

Lehet saját kivi is az udvarodban. Fotó: Shutterstock

A kivi nem kedveli túlzottan a napfényt, így félárnyékos helyre is ültethetjük. A talajban sem válogatós, de a kedvence a mély rétegű, jó vízgazdálkodású, nem pangóvizes terület. Ültetéskor keverjük a talajt szerves trágyával.

A metszéssel azonban nagyon óvatosan kell bánni, hiszen ha a vesszők rövid csapra történő metszését alkalmazzuk, akár az összes termőrügyet el tudjuk távolítani. A kivi metszése csak ritkításból és hajtásválogatásból álljon, ha szüretelni szeretnénk. Csak a letermett vesszőket kell lecserélni az éves vesszőkkel.

Az idén ültetett kivi estében csak a következő évben kell metszeni, egy ígéretes, erőteljes rügy fölött, 20-30 cm-es magasságban, és az ebből előbukkanó hajtást kell használni a leendő törzs kialakításához. A kivinek támrendszerre van szüksége, amin minden irányban el tud futni. A támrendszerre érdemes egy madzagot kifeszíteni, és ekkor a kivi kedvére futhat.

A kivi rendkívül vízigényes növény. A kivi utóérő gyümölcs, így nem a teljes érési állapotában kell leszedni. Azonban ügyeljünk rá, hogy még a fagyok előtt védett helyre kerüljön. Hideg helyen tárolva hónapokig is eláll. A tökéletesen érett kivi állaga az érett őszibarackhoz hasonlít.

A kivinek érdemes helyet adni a kertben és a tányérunkon is.