Ha itt a tél, akkor vele jár sajnos a megfázás, az influenza és egyéb kellemetlen betegségek. Ezek ellen akkor tudunk igazán jól védekezni, ha immunrendszerünk erős, és megvéd minket a támadásoktól. Nagyon sokféle vitamin áll rendelkezésünkre, amelyekkel fel tudjuk vértezni magunkat, de nem szabad lemondanunk a természet adta vitaminokról sem, amelyek mindenféle káros adalékanyagtól mentesen állnak a rendelkezésünkre.

Azonban sokszor már unjuk a gyümölcspucolást, és néha még az evésüket is. Különösen a gyerekek esetében nehéz elérni, hogy akkora mennyiséget fogyasszanak el a gyümölcsökből és zöldségekből, amelyeknek már valóban elégséges a vitamintartalma. De akkor jön megoldásként az iható vitamin, vagyis a gyümölcsök és a zöldségek léként történő feldolgozása. És habár mostanában kevés friss gyümölcs áll rendelkezésünkre, akár most frissen is készíthetünk jó sok egészséges finomságot, de gondolkodhatunk előre is, és tavasztól kezdve nyugodtan készíthetünk gyümölcsleveket és zöldségleveket, amelyek a kamra polcain állnak majd rendelkezésünkre a következő téli időszakban.

Ezek a finomságok ráadásul igazán finomak és azon túl, hogy egészségesek, még valamit nagyon tudnak. Hamar ellátnak minket energiával, úgyhogy ne mondjunk le róluk!

Készíts gyorsan zöldségleveket és gyümölcsleveket

Ha valódi gyümölcslére vágyunk, amelyikben valóban csakis gyümölcs van, akkor a legjobb, ha elkészítjük mi saját magunk. Természetesen meg tudjuk vásárolni azt különféle boltokban, bioboltokban is, azonban ezek ára igen magas, és csak ritkán vásárolhatunk hígítatlan gyümölcslevet.

gyümölcslé áfonya málna

Ha csak fagyasztott gyümölcs van otthon, abból is készíthetsz finom gyümölcslevet. Fotó: Pixabay

A gyümölcsleveket, ha nem azonnal fogyasztjuk el, akkor tartósítani kell. Ezt kétféleképpen tehetjük meg, hideg és meleg változatban.

1. Melegen készített gyümölcslevek

Először is szerezzünk be üvegeket, majd mindegyiket sterilizáljuk. A gyümölcsöket alaposan válogassuk át, és csakis érett és egészséges gyümölcs kerüljön bele. Mossuk meg a gyümölcsöket, majd ha szükséges, szeleteljük fel azokat, és tegyük bele egy fazékba. Kilónként 1 dl vizet adjunk hozzá, és forraljuk fel. A forrás után 5-10 perc elteltével már ne főzzük tovább a gyümölcsöt. Várjuk meg, amíg kihűl, majd turmixoljuk össze.

Ha nem szeretnénk, hogy gyümölcsdarabok legyenek a gyümölcslében, akkor szűrjük vagy passzírozzuk át. Mindig kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, nem elég édes, akkor adjunk hozzá cukrot. Azonban a legjobb, ha nem teszünk bele semmit, hanem élvezzük a gyümölcs természet adta ízét.

Miután készen vagyunk a turmixolással, ismét melegítsük fel a gyümölcslevet és adjunk hozzá kilónként egy kávéskanál citromsavat, majd forraljuk össze az egészet és töltsük az üvegekbe. Először csak keveset tegyünk az üvegbe, hogy az át tudja venni a gyümölcslé hőfokát, nehogy széttörjön.


Ahhoz, hogy sokáig el tudjon állni a gyümölcslé, nem árt egy kevés tartósítószert tenni a tetejére, de ha alaposan kifertőtlenítettük az üvegeket, tartósítószer nélkül is hosszasan el kell állniuk, miután dunsztban hagytuk őket kihűlni. Az üvegek ezek után kerüljenek a kamra fénytől védett polcaira, hűvös helyre.

2. Hidegen is ajánljuk

Ha a gyümölcsöket és zöldségeket hidegen szeretnénk eltenni, akkor is nagyon fontos lépés az üvegek sterlizálása. A gyümölcsöt mossuk meg, majd szeleteljük fel. Turmixgéppel pépesítsük, egy kevés vizet hozzáadva, hogy folyósabbá váljon, majd adjunk hozzá nátrium benzoátot vagy szalicilt, mert enélkül meg fog romlani. Ezután töltsük üvegekbe, alaposan zárjuk le, és mehet is a kamrába, hűvös, fénytől védett helyre.

3. Egészség tartósítószerek nélkül

Ha elkészítjük a gyümölcsökből vagy zöldségekből készült italokat, azokat le is tudjuk fagyasztani, így egészen biztosan nem lesz szükségünk tartósítószerre. Azonban elég sok helyet foglalnak, így érdemes a következő trükköt alkalmazni. Vágjuk le egy üres gyümölcsleves doboz tetejét, és tegyünk bele egy fagyasztó zacskót. Ebbe öntsük bele a gyümölcslevet, és állítva helyezzük be azt a dobozzal együtt a fagyasztóba. Miután megfagyott, vegyük ki a zacskót a dobozból, és így már jóval kisebb helyen fog elférni a fagyasztott gyümölcslé.

A másik megoldás, ha az elkészült gyümölcs és zöldség levét pasztörizáljuk. A pasztörizálás hatására elpusztulnak azok az organizmusok, amelyek a gyümölcslé megromlásáért felelősek, és akár két éven át is fogyaszthatjuk ezeket az egészséges finomságokat. Ehhez kiváló megoldást jelentenek az elektromos befőzőedények, amelyeken be tudjuk állítani a hőmérsékletet és a hőkezelés hosszát. Azonban érdemes elolvasni, hogy melyik gyümölcs esetében milyen hőkezelést ajánlanak, hiszen ha nem jól hőkezeltük, akkor gyorsan erjedésnek fog indulni a gyümölcslé.

4. Ne félj mixelni

Ahhoz, hogy folyamatosan élmény is legyen a vitaminpótlás, nem árt, ha nem félünk használni a fantáziánkat. Így hát keverjük bátran a zöldségeket és gyümölcsöket.

Ha nincs friss gyümölcs, nyugodtan használhatunk mélyhűtött változatot is. Így például egy 1 kivit turmixoljunk össze 20 dkg mirelit eperrel és fél banánnal, és öntsük hozzá egy narancs, vagy egy alma levét.

gyümölcslé kivi mandarin

Zöldségeket is keverhetsz gyümölcsökkel, és remek italokat fogsz kapni. Fotó: Pixabay

De ha éppen narancs van otthon, akkor annak a levét is gazdagíthatjuk egy banánnal, egy kis ananásszal, répával, és máris kész a csodálatos vitaminbomba. Ha pedig éppen bogyós mélyhűtött gyümölcsök vannak otthon, akkor 10 dkg málnát és áfonyát engedjünk fel 1 dl szőlőlével és adjunk hozzá egy teáskanál mézet. Csodálatos finomság a végeredmény, amit még a gyerekek is szívesen fogyasztanak, az egészségtelen, cukros üdítők helyett.

Ezért érdemes gyümölcsleveket és zöldségleveket fogyasztani

Természetesen csakis azok a gyümölcslevek és zöldséglevek tesznek jót az egészségünknek, amelyek a maguk teljes valójában készültek, és nem tartalmaznak semmilyen egyéb, káros összetevőt. Így ne elégedjünk meg azzal, hogy a boltban leemeljük a polcról az első dobozt, amelyen gyümölcs szerepel, mert az összetevőket elolvasva sajnos könnyen rájöhetünk, hogy többet ártottunk az egészségünknek, mint amennyit használtunk. Azonban a valódi, 100%-os gyümölcslevek és zöldséglevek fogyasztása nagyon sok pozitív hatással bír az egészségünk szempontjából.

A gyümölcslevekben és zöldséglevekben bőven található táp­anyag, és számos betegség megelőzésében és le­küzdésében segíthetnek. Átlagosan 125 ml lében annyi a tápanyag, mint egy adag zöldségben illetve gyümölcsben.

A legtöbb zöldség- és gyümölcslé kiváló káli­umforrás, így remekül szabályozzák a vérnyomást. Sok bennük az antioxidáns. Egy pohárnyi narancslében például benne van a felnőt­teknek ajánlott napi C-vitamin-mennyiség 100 %-a. Ezen kívül a citrusfélék levében sok a folsav, amely segíthet a szív- és érrendszeri betegségek és fejlődési rendellenességek megelőzésében.

Minden egyes zöldség és gyümölcs rengeteg kedvező hatással bír az egészségünkre. A kékszőlőlé például segíthet a rákos daganatok és a szívroham megelőzésében. A vörösáfonyalé kiváló a különféle húgyúti fertőzések meg­előzésére, míg a grapefruit energiában szegény, de C-vitaminban és káliumban annál gazdagabb. Azonban óvatosan kell vele bánni, mert a vékonybélben csökkenti az adott vegyü­leteket lebontó enzimek mennyiségét, így bizonyos gyógyszerek szedése esetén nem ajánlott. Tehát a gyümölcsök és a zöldségek, valamint a belőlük készített levek mindennapos fogyasztása esetében is fontos, hogy mindig kérjük ki szakember véleményét.

Ha pedig szeretnénk tartani a súlyunkat, akkor érdemes számolni, hiszen amíg egy pohár paradi­csomlé fogyasztásával csupán 46 kcal energiát fogyasztunk, addig akad olyan gyümölcs is, melynek fogyasztása jelentős kalóriabevitelt eredmé­nyezhet.

Nagyon fontos továbbá, hogy mindig nagyon alaposan mossuk meg a léhez felhasználni kívánt gyümölcsöket és zöldségeket, hiszen nagyon komoly következménye lehet annak, ha valamilyen szennyeződés kerül bele róluk az általunk, vagy gyermekünk által elfogyasztott levekbe.

Jó egészséget, és nagyon finom gyümölcsből és zöldségből készített italokat kívánunk!