A tavasz legelső hírnöke általában a hóvirág. Ez a kis virág a saját kertünkben is elhozhatja nekünk a tavaszt, de akkor sem szabad lemaradunk arról a látványról, amikor tömegesen nyílnak. A hóvirág mindannyiunk számára nagyon szeretett virág, amelyik sajnos manapság már védett, de gyermekkorunkban még szinte minden aluljáróban lehetett vásárolni, hiszen a látvány, a vizesedényben árusított csokrokkal, hozzátartozott a tavaszhoz. Azonban ahogyan a vizesedényben hóvirágokat tartó nénik, úgy a hóvirágok is egyre tűnnek el, így igazán nagy kincs, ha a saját kertünkben gyönyörködhetünk bennük.

A hóvirágra nagyon vigyázni kell

A hóvirág már a hó alatt elkezd növekedni, és az újabb hóesés sem tántorítja el attól, hogy tovább bontogassa csodálatos szirmait. Ha nincs hó, a hóvirág akkor is előbújik. A hóvirágot sokan tejvirágnak is nevezik, mivel a szirmai olyanok, mintha három tejcsepp hintázna egymás mellett. De nevezik még árvavirágnak, gergelynapi virágnak, tavaszikának és hófehérkének is.

HÓVIRÁG

A hóvirág a tavasz egyik első virága. Fotó: Shutterstock

A védett kikeleti hóvirág Magyarországon őshonos növény, mellyel leggyakrabban a fák tövében találkozhatunk. 2005-ben helyezték természetvédelmi oltalom alá, természetvédelmi értéke 10.000 Ft/egyed.

A hóvirág már januárban virágzik, és márciusig gyönyörködhetünk ebben a szerény, de annál szebb virágban. Apró termete ellenére igazán erős növény, hiszen a vastag hóréteg és a fagyok sem tudják megállítani tavasszal. A virághagymából 2-3 zöld színű levele nő, a szár kocsányán pedig egy virág található. Főleg csoportokban találkozhatunk vele.


Így legyen hóvirág a kertedben

A hóvirág hagymáját szeptembertől október végéig lehet elültetni. Érdemes a hóvirágot csoportosan ültetni, hiszen úgy a legszebb. Szereti az árnyékos helyeket, így fa alá a legjobb ültetni. A talaj legyen jó vízelvezetésű, hiszen a hóvirág nem kedveli a pangó vizet. Inkább meszes talajban érzi jól magát. A virághagymákat a csúcsukkal felfelé, 3-5 centiméter mélyre ültessük el, 5-8 centiméteres távolságra egymástól.

Érdemes az ültetés előtt néhány héttel érett komposztot vagy istállótrágyát keverni a földhöz. Viszont a hagymák ültetése során már ne használjunk trágyát, mert az a hagymák rothadását okozhatja. Ha a talaj agyagos, érdemes kavicsot szórni a hagymák alá, hogy segítsük a talaj vízáteresztő képességét. Ha cserépben nevelt hóvirágot szeretnénk kiültetni a kertbe, akkor arra elvirágzás után, vagy ősszel van lehetőség.

A hóvirág nagyon egyszerűen nevelhető, szinte semmiféle gondozást nem igényel. Ha jól érzi magát, ráadásul egyre több fog nyílni belőle. Öntözésre nincs szüksége, viszont fontos, hogy a virágzás után a leveleket hagyjuk elszáradni, hogy a hagymák regenerálódhassanak. Mivel nagyon gyorsan szaporodik, érdemes 3-4 évente szétültetni a töveket.

A levelek megsárgulása után óvatosan szedjük fel a hagymákat, majd válasszuk le róluk a fiókhagymákat, és valamennyi hagymát ültessük el újra.

Ha nincs sajátod, itt megcsodálhatod őket

A hóvirágszezon általában februárban indul. Ekkor az ország több helyén is gyönyörködhetünk a csodás virágokban, azonban érdemes indulás előtt rákeresni, hogyan is áll a virágzás, hiszen nem mindenhol egyszerre gyönyörködhetünk bennük.

1. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban, a bencések kertjében, az arborétumban rengeteg hóvirág szokott nyílni, melyek hófehér szőnyegként borítják be a környéket.

hóvirág

A hóvirágok tömeges nyílását érdemes megcsodálni. Fotó: Shutterstock

2. Az Alcsúti Arborétumban hóvirágünnepet tartanak. Ezt Fejér vármegyében, a Vág völgyében találjuk, amely 1952 óta védett területnek számít. Tavasszal gyönyörködhetünk itt a hét híres hóvirágfaj huszonnégy fajtájában, de mellettük hunyorokat és krókuszokat is megcsodálhatunk. De később sem maradunk itt virágok nélkül, hiszen csodálatos látványt nyújtanak a tavasz folyamán a nárciszok és a tulipánok, majd júniusban a szentjánosbogarak rajzásáról híres a táj. A szemet gyönyörködtető, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező látványa magával ragadó, így nem érdemes lemaradni róla. 2024. február 17-től10:00–17:00 óráig látogatható a hét minden napján, és a virágzás 4-5 hétig tart.

3. A Nagy-szigeten, Abonyban, szintén Fejér vármegyében, tavasz elején nemcsak a hóvirág kápráztathat el minket, de ez a csodás sziget igazán különleges pihenőhelyekkel, jellegzetes, sűrű növényzettel, a Dunával és az Adonyi-horgásztóval vár minket.

4. A Lébényi tölgyerdő határában lévő Töllősi-erdő az egyik leghíresebb hóviráglelőhely. Az erdő a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén fekszik, tölgyfákkal szegélyezett, különleges túraösvényekkel.

5. A Pogány-folyó völgyében is megcsodálhatjuk a hóvirágokat. Kisberény egy Somogy dombjai között található falu, Balatonboglárhoz közel.

6. Vas vármegyében több lehetőségünk is van. A Vasvár falu mellett található Hollósi-erdő a Csörnöc patak közelében nagyon sok hóvirággal kápráztathat el bennünket, de a Kámoni Arborétumba is érdemes ellátogatni Szombathelyre, amely több, mint 150 éves múlttal rendelkezik. Ne hagyjuk ki a Sárvári Arborétumot sem, ami szintén otthont ad a gyönyörű hóvirágoknak.

Hóvirágban gazdag kertet és tavaszt kívánunk mindenkinek!