Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, éppen ezért is olyan nagyon fontos, hogy a növények szeretetét már egészen pici korban megismertessük gyermekeinkkel. Ehhez az első lépés egy saját szobanövény, amelyről a segítségünkkel már szinte egyedül tud gondoskodni gyermekünk, így később nagyobb eséllyel lesz kedve a kertészkedéshez is.

De vajon melyek azok a növények, amelyek veszélytelenek gyermekeink számára, és képesek túlélni a nem túl gyakorlott, aprócska kertészpalántákat? És melyek, amelyekre különösen oda kell figyelni, és messzire kell kerülniük a gyerekszobát? Vegyük sorra, minek is kell megfelelnie az ideális szobanövénynek, aki a gyerekszobában szeretne élni!

Ezekre nagyon figyelj oda, amikor a gyermekednek választasz növényt!

1. A legfontosabb, hogy csakis olyan növény kerülhet a gyerekszobába, amelyik nem mérgező. Sem érintése, sem elfogyasztása, hiszen a gyerekeknél arra is számítani kell, hogy megkóstolják. Az is fontos, hogy ne legyenek rajta apró bogyók, vagy bármi, ami kóstolásra ösztönözné a gyerekeket, hiszen ha nem mérgező, akkor is komoly bajt okozhat, ha lenyelnek valamit az adott szobanövény részei közül.

2. Ügyeljünk rá, hogy ne szúrjon, és ne legyen túl nagy méretű. Legyen stabil, nem felborítható, lelökhető. Ez azért is különösen fontos, mert a gyerekek a nagyobb méretű növényeknek nekimehetnek, esetleg rájuk kapaszkodhatnak, amely nagyon súlyos sérüléseket is okozhat számukra.

3. A következő növények kerüljenek tiltólistára:

- A buzogányvirág (Diffenbachia) és a kroton (Codieaum) levelei mérgezők. A mérgező növények leginkább kiütést és viszketést okoznak, de nagy mennyiségben fogyasztva komolyabb problémát is elő tudnak idézni.

- A tejnedves és léggyökeres növények inkább ne kerüljenek a gyerekszobába.

- A bogyós növények is inkább kerüljenek tiltólistára, nehogy kóstolásra ingereljék gyermekeinket.

gyerek virágot öntöz

A kertészkedés szeretete már gyerekkorban megtanítható. Fotó: 123rf.com

- Sok nagyon népszerű növény okozhat mérgezést, így többek között ezeket kerüljük: ciklámen, dieffenbachia, mikulásvirág, filodendron, primula, fikusz, anyósnyelv, flamingóvirág, pompás kutyatej, legénypálma, törpe bors.

- Ha el akarjuk kerülni, hogy gyermekünk megkóstolja a növényeket, gondozzuk azokat velük együtt és magyarázzuk el nekik a dísznövények és a haszonnövények közötti különbségeket.

- Olyan virágot válasszunk, amelyik képes sikerélményt okozni a kis gazdájának, így hát ne válasszunk túlságosan sok törődést igénylő növényt.

Előttük viszont szabad a gyerekszobába vezető út

1. A bókoló bilbergia az ananászfélék családjába tartozik. Télen jelennek meg virágzatai, melyek élénk rózsaszínben pompáznak, csodálatos hátteret biztosítva egy kis hercegnő szobájához. A virágzatai közel két hétig tündökölnek, így sokáig gyönyörködhetünk benne.

Ez a növény tökéletesen igénytelen, közepes a fény- és a vízigénye is. Ha napos helyre kerül, akkor jóval többször fog megörvendeztetni bennünket virágaival, azonban túl erős napfénynek ne tegyük ki, mert elszáradhatnak a levelei.

2. A törpe vízipálma közeli rokona a vízipálmának, de a levelei szélesebbek annál. 30 cm-es magassága tökéletesen ideálissá teszi a gyerekszobák számára. Fény- és vízigényes, de ez nem azt jelenti, hogy állnia kell a vízben. Ha tartósan vízben áll, sajnos el fog pusztulni, így ne hagyjunk pangó vizet a cserépben.

3. A márványos szobai futóka neve is gyerekszobába illő. Hazája a Salamon-szigeteken van. Gyors növekedésű kúszónövény, mely képes a teljes falfelületet befutni. A növény levágott hajtásai a víz alatt is megélnek, így jó móka lehet, ha akváriumba, vagy egy nagyobb befőttesüvegbe teszünk egyet közülük, és gyermekünkkel együtt figyeljük a növekedését. Akár egy átlátszó üveggömbben is fel lehet függeszteni a gyerekszobában, hogy még látványosabb legyen.

4. A mini gerbera egy csodás, színes cserépben igazi kincs lehet a gyermekünk számára. A napfényes helyet kedveli, virágzás idején pedig fontos, hogy mindig nedves legyen a földje. Azonban néha azt is kibírja, ha nem kap elég vizet.

anya és gyermeke virágot ültet

Ültessünk gyermekeinkkel közösen virágokat. Fotó: 123rf.com

5. A vénusz légycsapója igazán izgalmas választás lehet a gyermekek számára. Ez a fajta elsősorban rovarokkal táplálkozik. A növény leveleinek végei édes illatot árasztanak, amelyekre a rovarok szívesen szállnak rá, ám rögtön csapdába is esnek, és a virág megeszi őket. A légycsapó a rovarokon kívül kedveli a fényt és a nedvességet is. Érzékeny lelkületű gyermekeknek azonban nem ajánljuk a növényt, hiszen mégiscsak rovarokat eszik.

6. A kaktuszokkal szemben a pozsgásoknak megvan az az előnyük, hogy nem szúrnak. Viszont akár kis üvegházban is nevelhetőek, szép kavicsokkal körülvéve. A kövirózsa nézése közben a gyerekeket valószínűleg nem fogja szétvetni az adrenalin, de nagyon is szerethető, strapabíró növény. Jól tűri a szárazságot, és túl sok fényre sincs szüksége.

7. Ahhoz, hogy a gyermekek örömüket leljék a kertészkedésben, érdemes számukra vonzó kiegészítőket beszerezni. Egy szép, színes locsolókanna, egy cserép, amelyre csodás pillangókat festhet, mind kedvet csinálhatnak a növényekhez. Jó ötlet lehet a növénynek nevet adni, és készíteni egy szép, színes órarendet, amelyen feltüntetjük, mikor milyen feladatokat kell elvégezni körülötte.

8. Amikor pedig jó az idő, irány a kert, és egy saját ágyás segítségével ismertessük meg a gyerekekkel, milyen csodálatos hobbi is a kertészkedés.