Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, éppen ezért is olyan nagyon fontos, hogy a növények szeretetét már egészen pici korban megismertessük gyermekeinkkel. Ehhez az első lépés egy saját szobanövény, amelyről a segítségünkkel már szinte egyedül tud gondoskodni gyermekünk, így később nagyobb eséllyel lesz kedve a kertészkedéshez is. Ami azért is nagyon jó, mert az első szobanövény után már csak egy lépés, hogy a kertben is legyen egy saját ágyása. Utána pedig a kertészkedés szeretete szinte már garantált. 

De vajon melyek azok a növények, amelyek veszélytelenek gyermekeink számára, és képesek túlélni a nem túl gyakorlott, aprócska kertészpalántákat? És melyek, amelyekre különösen oda kell figyelni, és messzire kell kerülniük a gyerekszobát? Vegyük sorra, minek is kell megfelelnie az ideális szobanövénynek, aki a gyerekszobában szeretne élni!

Ezekre nagyon figyelj oda, amikor a gyermekednek választasz növényt!

1. A legfontosabb, hogy csakis olyan növény kerülhet a gyerekszobába, amelyik nem mérgező. Sem érintése, sem elfogyasztása, hiszen a gyerekeknél arra is számítani kell, hogy megkóstolják. Az is fontos, hogy ne legyenek rajta apró bogyók, vagy bármi, ami kóstolásra ösztönözné a gyerekeket, hiszen ha nem mérgező, akkor is komoly bajt okozhat, ha lenyelnek valamit az adott szobanövény részei közül. Természetesen amíg a gyermek el nem ér egy bizonyos kort, nem árt, ha ezek a növények tabunak számítanak az otthonunk többi részén is, és már csak akkor kapnak helyet, amikor a kicsik megértik, hogy nem szabad hozzájuk nyúlniuk.

2. Ügyeljünk rá, hogy ne szúrjon, és ne legyen túl nagy méretű. Legyen stabil, nem felborítható, lelökhető. Ez azért is különösen fontos, mert a gyerekek a nagyobb méretű növényeknek nekimehetnek, esetleg rájuk kapaszkodhatnak, amely nagyon súlyos sérüléseket is okozhat számukra.


3. A következő növények kerüljenek tiltólistára:

- A buzogányvirág (Diffenbachia) és a kroton (Codieaum) levelei mérgezők. A mérgező növények leginkább kiütést és viszketést okoznak, de nagy mennyiségben fogyasztva komolyabb problémát is elő tudnak idézni.

- A tejnedves és léggyökeres növények inkább ne kerüljenek a gyerekszobába.

- A bogyós növények is inkább kerüljenek tiltólistára, nehogy kóstolásra ingereljék gyermekeinket.

növény öntözés anya lánya

A kertészkedés szeretete már gyerekkorban megtanítható. De mindig ügyeljünk rá, hogy a gyermekünk tudja, melyik növényhez nem szabad nyúlnia. Fotó: Shutterstock

- Sok nagyon népszerű növény okozhat mérgezést, így többek között ezeket kerüljük: ciklámen, dieffenbachia, mikulásvirág, filodendron, primula, fikusz, anyósnyelv, flamingóvirág, pompás kutyatej, legénypálma, törpe bors.

- Ha el akarjuk kerülni, hogy gyermekünk megkóstolja a növényeket, gondozzuk azokat velük együtt és magyarázzuk el nekik a dísznövények és a haszonnövények közötti különbségeket.

- Olyan virágot válasszunk, amelyik képes sikerélményt okozni a kis gazdájának, így hát ne válasszunk túlságosan sok törődést igénylő növényt.

Előttük viszont szabad a gyerekszobába vezető út

1. A bókoló bilbergia az ananászfélék családjába tartozik. Télen jelennek meg virágzatai, melyek élénk rózsaszínben pompáznak, csodálatos hátteret biztosítva egy kis hercegnő szobájához. A virágzatai közel két hétig tündökölnek, így sokáig gyönyörködhetünk benne.

Ez a növény tökéletesen igénytelen, közepes a fény- és a vízigénye is. Ha napos helyre kerül, akkor jóval többször fog megörvendeztetni bennünket virágaival, azonban túl erős napfénynek ne tegyük ki, mert elszáradhatnak a levelei.

2. A törpe vízipálma közeli rokona a vízipálmának, de a levelei szélesebbek annál. 30 cm-es magassága tökéletesen ideálissá teszi a gyerekszobák számára. Fény- és vízigényes, de ez nem azt jelenti, hogy állnia kell a vízben. Ha tartósan vízben áll, sajnos el fog pusztulni, így ne hagyjunk pangó vizet a cserépben.

3. A márványos szobai futóka neve is gyerekszobába illő. Hazája a Salamon-szigeteken van. Gyors növekedésű kúszónövény, mely képes a teljes falfelületet befutni. A növény levágott hajtásai a víz alatt is megélnek, így jó móka lehet, ha akváriumba, vagy egy nagyobb befőttesüvegbe teszünk egyet közülük, és gyermekünkkel együtt figyeljük a növekedését. Akár egy átlátszó üveggömbben is fel lehet függeszteni a gyerekszobában, hogy még látványosabb legyen.

4. A mini gerbera egy csodás, színes cserépben igazi kincs lehet a gyermekünk számára. A napfényes helyet kedveli, virágzás idején pedig fontos, hogy mindig nedves legyen a földje. Azonban néha azt is kibírja, ha nem kap elég vizet.

virágültetés gyerek

Ültessünk gyermekeinkkel közösen virágokat. Fotó: Shutterstock

5. A vénusz légycsapója igazán izgalmas választás lehet a gyermekek számára. Ez a fajta elsősorban rovarokkal táplálkozik. A növény leveleinek végei édes illatot árasztanak, amelyekre a rovarok szívesen szállnak rá, ám rögtön csapdába is esnek, és a virág megeszi őket. A légycsapó a rovarokon kívül kedveli a fényt és a nedvességet is. Érzékeny lelkületű gyermekeknek azonban nem ajánljuk a növényt, hiszen mégiscsak rovarokat eszik.

6. A kaktuszokkal szemben a pozsgásoknak megvan az az előnyük, hogy nem szúrnak. Viszont akár kis üvegházban is nevelhetőek, szép kavicsokkal körülvéve. A kövirózsa nézése közben a gyerekeket valószínűleg nem fogja szétvetni az adrenalin, de nagyon is szerethető, strapabíró növény. Jól tűri a szárazságot, és túl sok fényre sincs szüksége.

7. Ahhoz, hogy a gyermekek örömüket leljék a kertészkedésben, érdemes számukra vonzó kiegészítőket beszerezni. Egy szép, színes locsolókanna, egy cserép, amelyre csodás pillangókat festhet, mind kedvet csinálhatnak a növényekhez. Jó ötlet lehet a növénynek nevet adni, és készíteni egy szép, színes órarendet, amelyen feltüntetjük, mikor milyen feladatokat kell elvégezni körülötte.

8. Amikor pedig jó az idő, irány a kert, és egy saját ágyás segítségével ismertessük meg a gyerekekkel, milyen csodálatos hobbi is a kertészkedés.