Mielőtt a többi növénnyel együtt hamarosan a gyep is álomra hajtja a fejét, érdemes kicsit felfrissíteni, életet lehelni bele, hogy tavasszal erősen és gyönyörűen zöldelljen – írja a greendex.hu

gyep

A gyeptrágyázás mellett más műveletek elvégzése is fontos annak érdekében, hogy a talajt megfelelően előkészítsük – fotó: pixabay.com

Miért van szükség a gyeptrágyázásra?

Az év aktív időszaka után a gyepet fel kell készítenünk a télre. A gyeptrágyázás mellett más műveletek elvégzése is fontos annak érdekében, hogy a talajt megfelelően előkészítsük. Ezek elsősorban a tápanyagok hatékony felszívódásához és a fűszálak egészséges fejlődéséhez szükségesek.

Az őszi feladatok közé tartozik a gyep szellőztetése, indokolt esetben a füvesítés, a kártevők megfelelő irtása, amennyiben szükséges a betegségek kezelése, a gyeptrágyázás, az öntözés szabályozása, valamint a fűnyírás. Mielőtt ezek közül bármibe is belefognánk, ellenőriznünk kell a gyep állapotát! Győződjünk meg arról, hogy tényleg szükséges-e irtani a gyomnövényeket, a kártevőket, a gombát, és valóban kell-e újrafüvesíteni! Vegyszert csak azokban az esetben használjunk, ha már nem találunk más megoldást!

gyep

Az őszi feladatok közé tartozik a gyep szellőztetése, indokolt esetben a füvesítés – fotó: pixabay.com

Az őszi gyepgondozás lényeges része a gyomok eltávolítása

Először célszerű minden nemkívánatos szereplőt eltávolítani a fűszálak közül! Ha ezek száma kevés, akkor elegendő a kézzel történő gyomlálás, ilyenkor a gyomnövényeket szedjük ki gyökerestül. Viszont, ha túl sok a gyom, akkor jöhet a gyomirtás.

Második lépésként fel kell mérnünk a kártevőhelyzetet, hiszen a rovarok a gyökereket megrágva a talaj feletti részeket is könnyen elpusztíthatják. Gyakori kártevők a cserebogárpajor, a lótetű, a hangya és a lószúnyog lárvája. Abban az esetben, ha azt tapasztaljuk, hogy a fűszálakat már szinte teljesen elpusztították, mindenképpen végeztessük el szakértővel a rovarirtást.


A fűnyírás is a gyepgondozás része

A gyeptrágyázást minden esetben meg kell előznie a gyep szellőztetésének és a talaj fellazításának. Ezekre azért is szükség van, mert a nyári igénybevétel következtében a talaj összetömörödik, így a fű nehezebben jut oxigénhez, vízhez és tápanyagokhoz.

A talajlazítást érdemes évi rendszerességgel elvégezni. Vasvillával szúrjunk kis lyukakat a földbe, ezeken át könnyebben bejut majd a tápanyag és az öntözővíz. Néhány évente a gyepet vágógereblyével, fűlevegőztetővel is érdemes kezelni, mert ezen eszközök mélyebbre hatolnak. Fontos, hogy a talaj ne legyen se túl nedves, se túl száraz! Azokat a területeket, ahol a fű teljesen kiégett füvesítsük be újra!

Ősszel akár a teljes gyepet is újrafüvesíthetjük! Ez amiatt is  jó döntés lehet, mert így tavasszal a már növekedésnek induló fű lényeges előnnyel rendelkezik a gyomokkal szemben. Az sem elhanyagolható szempont, hogy így nem kell kivárnunk azt az időszakot, amikor a jó időben már szívesen töltenénk a kertben a szabadidőnket.

fűnyírás

Ősszel érdemes a füvet 4-5 centiméteresre lenyírni – fotó: pixabay.com

Mire jó a gyeptrágyázás?

A nyári napsugárzás és a nagy meleg megviseli a pázsitot.

Az őszi gyeptrágya:

  • segít abban, hogy a megfáradt fűszálak új erőre kapjanak
  • felkészíti a gyepet a téli fagyokra,
  • megerősíti a szártöveket és a gyökérzetet
  • ellenállóbbá teszi a gyepet a gombásodással és a kártevőkkel szemben
  • lehetővé teszi, hogy tavasztól ragyogóan zöld és egészséges legyen a füvünk

Az őszi gyeptrágya különbözik az általánostól

Az őszi gyeptrágyának ugyanis más az összetétele, olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a fűszálaknak pontosan ebben az időszakban van szükségük. Kevesebb benne a nitrogén, így a pázsit nem fog a növekedésre törekedni, és a gombabetegségek kockázata is kisebb.

A kálium magasabb arányú jelenléte viszont növeli a fű ellenálló képességét a betegségekkel és a faggyal szemben, segít a gyepnek a nyár végi regenerálódásban a napsütés és a forróság okozta stressz után. A foszfor a gyökérzetet erősíti, így a szárazabb időszakban a növény a talaj mélyebb rétegeiben található vizet is eléri majd. Egyes gyeprtágyák még hozzáadott vasat és magnéziumot is tartalmaznak, ami erősíti a fű mélyzöld színét.

A gyeptrágyázás menete

Gyeptrágyázásra a legalkalmasabb időszak a szeptember közepe, illetve az október. A  munkafolyamat egyszerű: a trágyát kézi vagy gépi szóróval egyenletesen szórjuk ki, majd öntözzük meg a gyepet.

A gyep felszínének az egyenletlenségeit ásóval érdemes helyrehozni, hogy az esős idő beköszöntével ne legyenek elárasztott és szárazabb területek. Az is fontos, hogy a telet semmiképpen ne kezdjük magas fűvel, mert az könnyebben berothadhat. Ősszel érdemes a füvet 4–5 centiméteresre lenyírni.