A kínai brokkoli (Brassica oleracea var. Alboglabra), más néven Gay lan vagy Kai-lan a brokkoli közeli rokona, Kína déli részén, a kantoni régióban őshonos, főleg a Távol-Keleten és Délkelet-Ázsiában fogyasztják.

Abban különbözik a közismert, Európában is elterjedt és fogyasztott brokkolitól, hogy azzal ellentétben nemcsak a virágzata, hanem az egész növény fogyasztható, a levelektől a szárig.

Érdekes, hogy egyes források szerint a kínai brokkoli eredendően a Földközi-tenger mellékéről származik és az egyik legrégebben termesztett káposztaféle – ennek ellenére földrészünkön ma már kevéssé ismert.

kínai brokkoli

A növény minden része fogyasztható – fotó: Stockphoto

Mérsékelten vízigényes, a napfényt viszont szereti, csakúgy, mint a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt. Magvetéssel szaporítható, magját külföldi oldalakon tudjuk beszerezni, körülbelül 30 centiméter magasra nő meg. Alacsony kalóriatartalma, a brokkoli és a spárga keverékéhez hasonló íze, magas ásványi anyagtartalma vonzó lehet a reformkonyha hívei számára.