A téli metszés nagyon fontos, ha egészséges növényeket és bőséges termést szeretnénk. Természetesen nem minden növény esetében szabad elvégezni, de a ribizli kifejezetten igényli.

Ráadásul azon túl, hogy egy évben egyszer meg kell metszeni, szinte észre sem fogjuk venni, hogy a kertünkben van, hiszen alig van teendőnk vele. Csak a csodás, piros gyümölcse fog feltűnni, és hamar eltűnni, hiszen igazán nagyon finom.

A téli metszés fontossága

A téli metszés a növények nyugalmi időszakában történik, így ekkor nem képződik váladék az ejtett sebeknél, ezáltal jóval kisebb a fertőződés veszélye. Eredményeként gazdagabb terméshozamot érhetünk el, segítségével gyorsabban történik meg az újonnan ültetett növények esetében a gyökérképződés, és ilyenkor, amikor csupaszok az ágak, a legjobb az alakító metszést elvégezni, hiszen tökéletesen látjuk, melyik ágakat kell eltávolítani, hogy elérjük a kellő formát. A metszés segít még a betegségek megfékezésében és a növény kondíciójának javításában is.

Azáltal, hogy eltávolítjuk a régi és beteg ágakat, a növény az összes energiáját a terméshozatalra tudja összpontosítani. Szintén többletenergiát kap a növény ahhoz is, hogy egészséges gyökérzetet növesszen magának. A betegségeket is könnyebb megelőzni, hiszen könnyen észrevehetjük a növény beteg részeit és gyorsan el is tudjuk távolítani azokat.

ribizli növény és gyümölcse

A ribizlit most kell metszeni. Fotó: 123rf.com

A gyenge ágak eltávolításával a növénynek jóval több energiája marad az egészséges részek fejlesztésére. A téli metszés tehát elengedhetetlen, ha igazán bő termésre és egészséges, szép növényekre vágyunk.

Ismerd meg a ribizlit

A kerti, termesztett ribiszke, vagy ribizli, kedvelt gyümölcs. Nevezik vadegresnek is. A hegyes tájakon olykor vadon is megterem, de manapság leggyakrabban kerti bokorként találkozhatunk vele. Magyarországon a XVII. századtól vált kedveltté, manapság a Duna-kanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik a legnagyobb mennyiségben.

A cserje 1-1,5 méter magasra képes megnőni, tüskétlen vesszőin 3-5 karéjú levelek, azok fonákján pedig olajmirigyek vannak. Az egy évnél idősebb ágakon fürtökben jelennek meg fehér virágai. A fürtöket egyben érdemes leszedni, és a fogyasztáskor egy villa segítségével tudunk legegyszerűbben és leggyorsabban hozzájutni a finom gyümölcshöz, amely segít lehúzni a kis bogyókat a szárról.

Legismertebb hazai fajtái a gyöngyösi és nagymarosi Fay-féle bőtermő, és a sárgásfehér bogyójú Blanka. 

A ribizli metszése

A ribizli gondozása során a legnagyobb figyelmet a metszésre kell fordítanunk. Ám, ha ezt időben és szakszerűen végezzük, a növény megőrzi a kívánt formáját, több virágot hoz és bőséges termést szüretelhetünk róla. A ribizli metszését mindig év elején kell elvégezni, amikor a növény még nyugalmi állapotban van.

A ribizlibokor metszésének célja a bokor alakítása, a fertőzött, beteg részek eltávolítása, és hogy a bokor nyitottabbá váljon. Az egy éves hajtásokat egy hajtáskezdeményig vágjuk vissza, mert ezzel elősegítjük az elágazások képződését. A vágást a rügykezdemény felett 5-6 mm-rel szabad megejteni. A növény életének első négy évében csak ilyen metszésre van szüksége.

Miután a ribizli négy éves lett, el kell távolítani a három évesnél idősebb vesszőket. Minden metszés során el kell távolítani a beteg és elszáradt vesszőket, és ritkítani is kell, hiszen különben nem kap elegendő fényt a bokor belseje, így ott nem lesz annyi termés, mint azokon az ágakon, amelyek kellő napfényt kaphattak.

A ribizlibokor alakító metszése során a cél az, hogy a bokor szellős és fényáteresztő legyen, és szép formát biztosítsunk számára. Ültetéskor a vesszőket 4-6 rügyre vágjuk vissza, így a növény újabb rügyeket fog tudni hozni.

A ribizli ültetése

A ribizli jól tűri a hideget, közepesen melegigényes, így ne ültessük olyan helyre, ahol folyamatosan tűzi a napsugár. Mivel nagyon vízigényes, folyamatosan gondoskodni kell öntözéséről. Gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért fontos a középkötött, jó vízgazdálkodású, gyengén savanyú talaj a számára.

A ribizlit a tavasz elején érdemes ültetni. Ha sövényt szeretnénk kialakítani, úgy egymás mellé ültessük, egy méteres tőtávolsággal. Az ültetés előtt érdemes trágyát forgatni a talajba. Ha nem sorban szeretnék telepíteni, ássunk ki számára 70x70x70 centiméteres ültetőgödröt, majd az ültetést követően alaposan locsoljuk meg. A ribizli április végén kezd el virágozni, és a nyár elején már szüretelhetjük is a gyümölcsét.

ribizli dzsem

A ribizli gyümölcsként, de szörpként és dzsemként is nagyon finom. Fotó: 123rf.com

Ezért együnk ribizlit

A ribizli nagyon finom gyümölcs, így mindenképpen érdemes tartani belőle a kertünkben. De azon túl, hogy kitűnő gyümölcsként, remek süteményekben, dzsemek és szörpök alapanyagaként, még egészséges is.

1. Nem hizlal

A ribizli energia- és cukortartalma igen alacsony, így nem kell attól tartani, hogy el fogunk hízni tőle. Savanykás íze miatt a nagy nyári melegben ráadásul kiváló szomjoltó is.

2. Rostokban gazdag

A ribizli magas pektintartalma miatt segítségünkre lehet a különböző emésztési problémák esetében is.

3. Valódi vitaminbomba

Magas C-vitamin-tartalma mellett található benne B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin is. Emiatt kiváló hatással van bőrünkre és immunrendszerünkre egyaránt.

4. Segít megelőzni a rákos megbetegedéseket

A ribizli dúskál antioxidánsokban, így segít megelőzni a különféle daganatos megbetegedéseket.

5. Kiváló méregtelenítő és vízhajtó

Ha sok ribizlit fogyasztunk, azzal megkönnyítjük szervezetünk számára a méregtelenítést, és a szervezetünkben fellépő vizesedést is képes megszüntetni.

6. A bőrnek is kiváló

A ribizli zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, így a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Ezért a ribizliolaj kitűnő a száraz bőr ápolására is.