Az öntözés elengedhetetlen, ha kerted van. Akár virágokat nevelsz benne, akár veteményesed van, akár fák díszítik az udvarod, vízre egészen biztosan szükségük van, különösen a nyári időszakokban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon locsolod a növényeket.

Mint ahogy mindennek, a locsolásnak is megvannak a maga apró, ám annál jelentősebb titkai. Ha pedig ismered és betartod ezeket, akkor látványos lesz a végeredmény is, és nem veszik kárba a munkád sem. Mert ahogy mindent, az öntözést is el lehet rontani. Sőt, akár még a termésünk is kárba veszhet  a rossz öntözés miatt. Úgyhogy, okos locsolásra fel!

A sok kis vízcsepp sokra megy

Ha locsolunk, mindig szánjunk rá elég időt. Ha ugyanis gyorsan elárasztjuk a kertet vízzel, abból a növényeink nem túlságosan sokat tudnak hasznosítani. A rövid ideig tartó locsolás során csak a talaj felső, 1-2 cm vastag rétegét tudjuk átnedvesíteni. Ez persze függ attól is, hogy milyen a talaj a kertünkben, hiszen amíg a homoktalaj könnyebben átnedvesíthető, de hamarabb ki is szárad, addig az agyagos, vagy a vályog talaj átnedvesítéséhez jelentősebb mennyiségű vízre van szükség, viszont cserébe sokkal tovább is képes azt megőrizni.

locsolás csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés kiválóan ellátja a növényeket vízzel. Fotó: Shutterstock

Tehát, ha nincs elég időnk, akkor ne locsoljunk, hanem halasszuk aznap későbbre, amikor alaposan meg tudjuk öntözni a növényeinket. De mindig legyünk tekintettel arra, hogy melyik növény mennyi vizet igényel, és vegyük számításba az időjárást is. A nagy nyári szárazságban és hőségben többször kell öntözni. Néhány növény egészen biztosan nem viseli jól, ha kimarad egy nap, de sok növény esetében az is veszélyes, ha a locsolás hiányát úgy akarjuk megoldani, hogy állni hagyjuk alattuk a vizet.

A cserepes növények földje a nagy nyári melegben hamar átmelegszik, így nagyon fontos, hogy naponta akár többször is meglocsoljuk azokat.


A fák esetében is nagyon fontos a rendszeres öntözés, hiszen óriási lombkoronájuknak és a termésüknek is nagy szüksége van a vízellátásra. Ráadásul, ha rendszeresen öntözzük a gyümölcsfákat, csökkenteni tudjuk a gyümölcsök idő előtti lehullását. A fák esetében alkalmazhatunk öntözőzsákot, amely hosszú időn át gondoskodik a fa vízellátásáról.

A csepegtető öntözés is kiváló megoldás, hiszen folyamatosan juttatjuk a vizet a növény tövéhez, amely rögtön hasznosul is, így igazán takarékos módszer. Ráadásul nem függ attól sem, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre.

Ne játssz esőt!

Persze nagyon szórakoztató, amikor esőfelhőként szórjuk a vizet a növényekre, de mindannyian sokkal jobban járunk, ha a locsolás során a víz leginkább a talajt éri. Ha ugyanis a növények levelei nedvesek lesznek, azzal utat engedhetünk számtalan gombás megbetegedésnek, és hasznosítani sem tudják annyira a vizet, mint amikor a talajból tudják azt felvenni. A permetező öntözés pedig kevés vizet tud eljuttatni a gyökerekhez, ezért is fontos, hogy inkább ne alkalmazzuk.

Nem mindegy, mikor locsolsz!

Sokan reggel locsolnak, de van, aki a munkából hazatérve inkább este végzi el ezt a feladatot. Azt gondolhatnánk, hogy mindegy mikor, csak ne a tűző napsütésben. Azonban ez nem így van, mert az esti locsolás nem tesz jót a növényeknek.

A locsolást inkább időzítsük reggelre, hiszen ha napközben túlságosan nagy volt a meleg, este a felmelegedett talajra kerül az öntözővíz, amely így gombás fertőzések melegágya lehet. A reggeli öntözés ellenben a hűvös talajt és növényt éri, így akkor sincs baj, ha esetleg a víz rákerül a növény levelére, hiszen bőségesen lesz ideje estig megszáradni.

Az esővíz a legjobb

Habár bizonyos kertméret felett már nagyon nehéz csupán esővízzel megoldani az öntözést, kétségtelen, hogy az esővíz teszi a legjobbat a növényeknek. A legjobb az öntözésre a tiszta, közömbös kémhatású víz, de a víz hőmérséklete is számít. A túlságosan hideg víz ugyanis akár még károsíthatja is a növényeket, ezért a legjobb megoldás, ha összegyűjtjük az esővizet, és azzal locsolunk. De egy kút is remek megoldás lehet az olcsó öntözésre.

Van olyan, amikor egy nap sem maradhat ki

Amikor odakint nagyon meleg az idő, és szárazság van, akkor egyetlen nap sem maradhat ki, minden nap legalább egyszer locsolni kell. Különösen a sekélyen gyökeresedő sövények, a bogyós gyümölcsök és a dísznövényeink legnagyobb része igényli a rendszeres és bőséges öntözést, de soha ne hagyjuk, hogy pangó vízben álljanak.

locsolás slagA növények levele helyett inkább a tövüket locsoljuk, így jobban hasznosítják a vizet és elkerülhetők a gombás megbetegedések is. Fotó: Shutterstock

A veteményest is rendszeresen, napi szinten kell öntözni, és a virágágyást is. A gyógy- és fűszernövényeket csak aszályos időszakban ajánlatos öntözni, mivel ha túlságosan sok vizet kapnak, azzal csökkeni fog az illóolajuk mennyisége. A sziklakerteket és a pozsgás növényeket, kaktuszokat csak kis mennyiségű vízzel öntözzük, és nagyon ritkán.

A kapálás és a mulcs is segít

Amikor az öntözést követően a talaj felszíne megszikkadt, kapáljuk fel sekélyen a talajt a növények körül, hiszen a porhanyós talajfelszín megakadályozza, hogy a talajba juttatott víz elpárologjon. Az is fontos, hogy a talaj felszínét a növények körül takarjuk be fűkaszálékkal, kéreggel vagy komposzttal, mivel ez segít a talaj hőmérsékletét hűvösen tartani, nem engedi olyan gyorsan kiszáradni, csökkenti a gyomosodást és beépülve növeli a talaj humusztartalmát.

Mindenkinek bőségesen termő és virágzó kertet kívánunk!