A madarakról nem csak télen, nyáron is gondoskodnunk kell. Fotó: 123rf.com

Madár strand a kertben

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, mindenkinek több folyadékra van szüksége. A növényeinknek, az állatainknak és nekünk is. De amíg mi ki tudjuk szolgálni magunkat egy jó pohár hideg vízzel, addig vannak, akikről nekünk kell gondoskodnunk. Ráadásul nem csak mi vágyunk rá, hogy a nagy hőségben bevizezzük magunkat, hanem a kert madarai is szívesen választják a felfrissülésnek eme remek formáját.

Télen majdnem minden kertben megjelennek a madáretetők, és sokan naponta többször is langyos vízzel gondoskodnak a madarakról. Azonban nyáron ugyanolyan szükségük van rá hogy oltsák a szomjukat, sőt, egy nagy fürdőzés sem lesz ellenükre.

Vásárolhatunk is itatókat, de könnyen találunk a háztartásban is erre alkalmas tárgyakat. Azonban van pár apróság, amire feltétlenül gondolnunk kell.

 

Az ideális kerti madáritató

  • Ne feledkezzünk meg róla, hogy a vizet rendszeresen, akár naponta többször is cseréljük.
  • Az itató akkora legyen, hogy akár fürdőzésre is alkalma nyílhasson a rátaláló madarakak.
  • Ne tegyük túl alacsony helyre, mert az ivással fürdéssel elfoglalt madarak könnyen a cicáink, kutyáink áldozatává válhatnak. Másfél méter magasságban már biztonságos lehet.
  • Ha van egy kellően magas farönk, egy ráhelyezett, nem törékeny anyagból készült, nem túl mély tál  tökéletes megoldást nyújthat.
  • Az itatónak legyen olyan vastag a széle, hogy azon a madár biztonságosan meg tudjon állni.
  • Az itató ne mélyüljön hirtelen. A legmélyebb részre érdemes egy nagyobb követ helyezni, amelyről a madár még kényelmesen eléri a vizet.

Ne csak inni, fürdőzni is legyen lehetőségük. Fotó: 123rf.com

  • Ne tegyük túlságosan zajos, mozgalmas helyre, mert akkor nem mernek majd rászállni. Viszont túl eldugott helyen se legyen, mert nagyon sok vidám percet okozhat a családnak a fürdőző madarak látványa.
  • Az itatót a kert olyan részébe helyezzük, ahol van egy kisebb bokor, vagy fa. Ez azért fontos, mert a fürdőzés közben megzavart madár vizes szárnyaival nem tud túl magasra szállni, így ezek az alacsonyabb növények menedéket nyújthatnak nekik a kerti ragadozókkal szemben.
  • Az itatásra az esővíz is tökéletesen megfelel, de ne az esőgyűjtő hordót hagyjuk nyitva itatónak, mert az nem a legkellemesebb megoldás a madarak számára. Ráadásul ez a szúnyoglárvák keltetőjévé fog így válni.
  • Ha télen és nyáron is biztosítjuk a madaraink számára az all inclusive ellátást, madarat lehet majd fogatni velük örömükben. Nem elég, hogy látványuk fel fogja dobni a napunkat, boldogság lesz majd látni a tavasszal visszatérő tavalyi ismerősüket is. Ráadásul a kertünkben lévő bogaraktól is meg fognak minket szabadítani.