Ez a távoli mesés szigetország, Új-Zéland gyakran azzal „dicsekedett”, hogy a juhállomány tízszerese a népességnek, ami elég közel állt a valósághoz. Most új iparág van születőben, rohamléptekkel és a kivi gyümölcsön és a fantasztikus túrázási lehetőségeken kívül, a robotika is öregbítse a helyi ipart és gyártást, segítve a mezőgazdaságot, de globálisan is!

Mindössze kétéves a Robotics Plus nevű cég, amely egy gyümölcstermelő gazdaság fészeréből indult világhódító útjára, mert ez a valódi cél. A legújabb fejlesztéseket pedig helyben ki is próbálhatják az alkotók!

Steve Saunders és Dr. Alistair Scrafe cégalapítók

Steve Saunders és Dr. Alistair Scrafe cégalapítók – fotó: roboticsplus.co.nz

Helyi ötlet, japán segítséggel

Amikor Steve Saunders és Dr. Alistair Scarfe megalapította az új-zélandi székhelyű Robotics Plus technológiai vállalatot, az volt az elképzelésük, hogy olyan technológiát fejlesztenek ki, amely megszabadítja a mezőgazdasági munkásokat a nem kedvelt és ismétlődő feladatoktól.

A Yamaha Motor Company, egy új és eddig alig ismert profiljával támogatta őket. A Yamaha gépi látás és mesterséges intelligencia terén szerzett széleskörű tudását kihasználva a Robotics Plus kifejlesztett egy sor betakarítás utáni robotikát és autonóm járművet a gyümölcsök csomagolására, gyümölcsösök szüretelésére és beporzására.

A Yamaha és a Robotics Plus közötti partnerség értékes lehetőséget biztosított mindkét vállalat számára, hogy a mezőgazdasági robotikai megoldások növekvő területére fektessenek be, valamint új technológiákba való beruházással ösztönözzék a jövőbeli növekedést.

A csomagolórobot a gyümölcsöt a legszebb oldalával felfelé helyezi el

A csomagolórobot egy 16 soros Yamaha elektronikai rendszert használ a különböző gyümölcsök csomagolásához, amely nem csak felveszi a gyümölcsöt és elhelyezi egy dobozba, a moduláris rendszer felismerő technológiát használ, hogy a gyümölcsöt a legszebb oldalával felfelé helyezze el és még a szárak is mind egy vonalban legyenek.

Ezt a Yamaha által tervezett szedőfejjel érik el, amely vákuum- és szívócsőrendszert használ a gyümölcsök kíméletes felszedéséhez, tájolásához és elhelyezéséhez. Ezt az ismétlődő feladatot percenként 120-szor képes elvégezni.

Autonóm módon dolgozni képes, többcélú, pilóta nélküli földi járművek

A Yamaha folyamatos támogatásával a Robotics Plus olyan megoldásokon is dolgozik, mint például a változatos környezetben autonóm módon dolgozni képes, többcélú, pilóta nélküli földi járművek (UGV).

Mindössze ennyi szerepel a legújabb fejlesztésen, egy alapgép, gumikerekes UGV, amolyan mini traktor. Egy, a mezőgazdaság számára kifejlesztett autonóm, többcélú, moduláris járműplatform, amelyet a gyümölcsösökben és szőlőkben végzett különféle gépi feladatok elvégzésére terveztek - a jelenlegi munkaerőhiány enyhítésének és az ágazat átalakítása céljából.

Egyetlen személy, kezelő által is felügyelhető, akár járműflottában. Különböző technológiák kombinációját használja a környezet érzékelésére - a feladatok optimalizálása és a ráfordítások, például a permetezés intelligens és célzott alkalmazása érdekében.

A termelők a rendkívül alkalmazkodó és konfigurálható mezőgazdasági platformon a napi munkától függően több eszközt is alkalmazhatnak majd egyidejűleg olyan munkákhoz, mint a permetezés, gyomirtás, mulcsozás, kaszálás és terméselemzés.

A robotika, mesterséges intelligencia és autonóm gépek tervezésével és építésével foglalkozó Robotics Plus a FIRA USA 2022 elnevezésű kaliforniai rendezvényen mutatta be ezt a demogépet, amely témaköre az autonóm mezőgazdasági és mezőgazdasági robotikai megoldásokra irányul az észak-amerikai piacon.

Olyan rugalmas mezőgazdasági platformot hoztak létre, amely képes alkalmazkodni a különböző terménytípusokhoz a különböző alkalmazásokhoz szükséges eszközökkel, egész évben gazdaságosan kihasználható, az automatizálási előnyök által.

Robotics Plus 01

Robotics Plus 01 – fotó: roboticsplus.co.nz

Ahhoz, hogy az automatizálás piaci elfogadásra kerüljön, garantált megtérülést is kell biztosítania

A nagyvilág, sajnos inkább negatív irányban történő változásaihoz való alkalmazkodás, a fenntartható- és versenyképes jövő megteremtéséhez - különleges fás szárú növények ágazatában - a termelőknek és a gyümölcsösöknek olyan automatizálásra van szüksége, amely valós problémákat old meg, csökkenti az egyre költségesebb és nehezebben elérhető gépkezelőktől való függőséget és megkönnyíti az adatokon alapuló döntéshozatalt.

Ahhoz, hogy az automatizálás piaci elfogadásra kerüljön, garantált megtérülést is kell biztosítania. A többcélú autonóm eszközök traktorokat és más gépi eszközöket helyettesít, míg a hatékonyság túlmutat az egyszerű munkaerő-helyettesítésen.

A technológia első alkalmazása az intelligens permetezés, változtatja az áramlási sebességet a hatékonyság érdekében, a permetlé mennyiségét és a levegő sebességét zónák szerint szabályozza a munkasebességgel összhangban. Erre a feladatra a Quantum permetezőgépeket különböző növénytípusokhoz, termesztési formátumokhoz és magasságokhoz igazítható konfigurációkkal alkalmazhatják a gazdák.

robot

A Robotics Plus 01-es gépe szőlőművelés közben – fotó: roboticsplus.co.nz

Az UGV számos alkalmazásban, különböző növénykultúrákban alkalmazható

A rendkívül jól manőverező 01-es UGV kis helyigényű, kerekenként egyedi, elektromos kormányzással és független motorokkal rendelkezik, ezért lényegesen nagyobb területet lehet vele lefedni, a sorok konfigurációjától függően, mint a nagyobb megszokott gépekkel. Az UGV számos alkalmazásban, különböző növénykultúrákban alkalmazható, a minimális sortávolság 1,8 méter.

A meghajtása dízel-hibrid rendszerű, jóval több üzemórával, mintha tisztán elektromos lenne, de sokkal kisebb fogyasztással, mint egy klasszikus dízel gép. Az eszközök meghajtása szintén elektromos, nincs hidraulika és drága olaj, a hibalehetőségei minimálisak. A regeneratív fékezés és a nagy kapacitású akkumulátorok szintén növelik a hatékonyságot és a hatótávolságot. A gép szerkezete könnyű, kis önsúly jellemzi, ami jelentősen csökkentve a talajtömörödést.

Könnyen és olcsón fenntartható

A járművet az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy moduláris és könnyen szervizelhető legyen. Mivel nincs hidraulika, sem sebességváltót vagy a differenciálmű, ezért könnyen és olcsón fenntartható.

Amennyiben egy alkatrész meghibásodik, egyszerűen kicserélhetik a modulokat, ha szükséges, minimalizálva a váratlan leállásokat.

A Robotics Plus, a Yamaha Motor Company-val, az Autonomous Solutions Inc. és a Croplands cégekkel kötött partnerséget, hogy jelentősen növeljék a termék robusztusságát és támogatását egy olyan igényes környezetben, mint a mezőgazdaság.

A Robotics Plus új autonóm, 10-es moduláris járműve már előrendelhető.