A Taste Atlas gasztromagazin időről időre kikéri olvasóinak véleményét különböző finomságokról. Most azt kérdezték meg az emberektől, hogy véleményük szerint melyek a legfinomabb sajttorták a világon – írja a drivemagazine.hu.

A legjobb értékelést Lengyelország klasszikusa, a sernik kapta, melyet az olvasók átlagosan 4,5 ponttal jutalmaztak. A sernik tojásból, cukorból és egy twaróg nevű túrófajtából készül, és gyakran adnak hozzá mazsolát, csokoládészószt vagy különböző gyümölcsöket. Alapja a piskóta, tetejét pedig zselét és gyümölcs borítja.

A második helyezést 4,4-es értékeléssel India egyik krémes édessége, a ras malai gyűjtötte be, mely tejszínből, cukorból, tejből és egy chana néven ismert, kardamommal ízesített paneer sajtból készül. Gyakran tesznek bele mandulát, kesudiót és sáfrányt is. Hűtve tálalják.


A bronzérmet egy hagyományos krétai édesség, a sfakianopita kapta, mely egy vékony, kovásztalan tésztából és lágy, fehér savósajtból készül, a pite pedig lisztből, olívaolajból, vízből, sóból és tsikoudiából, azaz szőlőbrandyből. Érdekessége, hogy a helyi myzithra sajtot nem töltelékként teszik a süteménybe, hanem a tésztát a sajttal együtt gyúrják ki. Ezt követően a keveréket egy vékony, palacsintaszerű formára lapítják, és ropogósra sütik.

A ranglistára egy magyar sütemény, a Rákóczi-túrós is felkerült, amely 4,3-as átlagos értékeléssel a lista 7. helyét foglalja el.

A top 10 sajttorta:

Sernik – Lengyelország
Ras malai – India
Sfakianopita – Görögország
New York cheesecake – Egyesült Államok
Japán sajttorta – Japán
Baszk sajttorta – Spanyolország
Rákóczi-túrós – Magyarország
Melopita – Görögország
Käsekuchen – Németország
Míša řezy – Csehország

Indexkép: Pixabay és Instagram-bejegyzés (Rákóczi-túrós)