A leander az egyik legnépszerűbb, és egyben az egyik legszebb növény a nyári kertekben. Nem is csoda, hogy ennyire kedvelt, hiszen gyönyörű virágai igazi mediterrán paradicsommá varázsolják a kertet. A fiatal leandereket teleltetni kell, azonban az idősebb növények már kint is át tudják vészelni a hideget. Így rengeteg virágzó leander népesítheti be a kerted akkor is, ha nincs helyed a teleltetésükhöz. 

De sajnos előfordul, hogy elkezdenek sárgulni és lehullani a leander levelei. Ekkor pedig a legjobb utánajárni, hogy mi lehet az oka, és mindent elkövetni, hogy a leander újra régi pompájában ragyoghasson.

Ez lehet az oka, ha sárgul és lehullik a leander levele

Annak, ha a leander egy idő után nem érzi jól magát, és sárgulni, majd hullani kezdenek a levelei, számtalan oka lehet. Érdemes minél előbb utánajárni, mi lehet a baj, és mihamarabb orvosolni azt, hogy újra gyönyörködhessünk a csodás virágaiban.

1. Túl kevés vizet kapott a leander

Sok esetben a baj könnyen orvosolható, hiszen a leander egyszerűen ki van száradva. A leander esetében is nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük és ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Mivel a legtöbb esetben cserépben neveljük, így a meleg hatására könnyen fel tud melegedni és nagyon hamar ki tud száradni.

2. Túl sok vizet kapott a leander

Azonban az sem megoldás, hogy pangó vízben hagyjuk állni, nehogy kiszáradjon, hiszen ha a felesleges öntözővíz nem tud eltávozni, akkor az a leander gyökereinek elrothadásához vezethet. Tehát inkább többször kapjon kevesebb vizet, mint túlöntözzük.

leander

A leander levelei néha sárgulnak és lehullanak, de ha tudjuk mi az oka, hamar orvosolni tudjuk. Fotó: Shutterstock

3. Nem csak vízre van szüksége

A leander számára nem elég a szükséges mennyiségű vizet biztosítani, hiszen tápanyagokra is szüksége van. A legmegfelelőbb a számára a lassú lebomlású és szabályozott tápanyagleadású műtrágya vagy speciális, leander számára kifejlesztett tápoldat, melyet az adagolási utasítást betartva adjunk a növénynek.


4. A fényviszonyok sem mellékesek

A leandernek olyan helyre van szüksége, ahol a tűző napfénytől védett, de jut számára elegendő fény. Sem az árnyék, sem a túl erős napsugárzás nem tesz neki jót, és mindkettő a levelek sárgulását és elhullását okozhatja.

5. Óvjuk a betegségektől és a kártevőktől

Sajnos a háttérben betegségek vagy kártevők is állhatnak, így nagyon fontos, hogy átvizsgáljuk a növényt és ha találunk rajta kártevőt, vagy egyéb tüneteket a sárguláson és a levélhulláson kívül, kezdjük meg a növény mielőbbi kezelését, és távolítsuk el az egészséges növényeket a környezetéből addig, amíg újra egészséges nem lesz.

5. Szűk a helye

Az is okozhatja a bajt, ha túlságosan kicsi a cserép vagy az edény, amelyben a leandert neveljük. Ha a földet már teljesen átszőtték a gyökerek, akkor sem vizet, sem tápanyagot nem tud már megfelelő mértékben magához venni a növény. Így figyeljünk rá, és ha szükséges, ültessük át egy nagyobb konténerbe.

6. Letelt az ideje

Ha már idős a növényünk, akkor ahogyan nálunk is természetesek az ősz hajszálak, úgy a leander esetében is előfordulnak a korral járó sárga levelek és a levélhullás is. Ilyenkor az alsó vagy régebbi levelek sárgulnak illetve hullanak csak le, de a növény máshol új hajtásokat hoz.

A leander szaporítása

A leander szaporítását végezhetjük magvetéssel, de nagyobb sikert érünk el, ha dugványozással oldjuk meg. Ehhez a leanderről éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú hajtásdarabokat. A hajtásdarabokat úgy távolítsuk el, hogy az alsó szárcsomó alatt meghagyunk egy körülbelül 1 cm-es szárat.

Távolítsuk el az alsó leveleket és a bimbókat, mert a növény ezeknek a nevelésére fog koncentrálni, és nem a gyökérképződésre. Fontos, hogy olyan hajtást válasszunk, amelyen már elkezdődött a fásodási folyamat.

Miután levágtuk a szárat, ültessük 3-4 cm mélyre jó minőségű talajba. A növényrész fele kerüljön a föld alá, majd alaposan nyomkodjuk le a földet, és öntözzük meg, hogy ezzel biztosítsuk a páratartalmat.

Amíg a leander nem ereszt gyökeret, tartsuk árnyékos helyen, és ügyeljünk rá, hogy rendszeresen öntözzük.  A 18-22 Celsius-fokos hőmérséklet az ideális számára. Mivel gyökerek híján a növény csak a levegőből képes felvenni a számára szükséges nedvességet, ügyeljünk rá, hogy megfelelően párásítsunk.

A legjobb, ha befőttes üveggel takarjuk le a növényt, így biztosítva számára a kellő páratartalmat. A gyökérképződéshez 2-4 hétre van szüksége, melyet az jelez, hogy új hajtások jelennek meg a növényen. Ekkor már nem lesz szüksége takarásra, azonban továbbra is ügyeljünk az öntözésre, megelőzve, hogy a leander kiszáradjon.

De akár még vízben is gyökereztethetjük a leandert. Ehhez kell egy 10-15 centis, félfás hajtásvég, melyről távolítsuk el a leveleket és virágokat. Ezután állítsuk bele a növényt egy vízzel teli üvegbe úgy, hogy körülbelül 5 cm legyen belőle a víz alatt. A legjobb, ha sötét üveget választunk, mert az összegyűjti a napsugarakat, és melegebben tudja tartani a vizet.

Előfordulhat, hogy a hajtás vége bebarnul, de ekkor se ijedjünk meg, csak egyszerűen vágjuk le a barna részeket, és cseréljük ki a vizet. A vízbe tett hajtásokon általában 10-20 nap alatt jelennek meg a gyökér kezdeményei, melyek megerősödése után jön el az idő, amikor a növényt tápanyagban bővelkedő talajba ültethetjük. Ezután gondoskodjunk a kis leander megfelelő öntözéséről.

Ha igazán sok virágot szeretnénk látni a leanderen

A leander az előző évi hajtásokon virágzik, ezért nagyon fontos, hogy harmadoló metszést alkalmazzunk, vagyis minden második oldalhajtást  a kétharmadával, a többit pedig a harmadával kell megrövidíteni. Mindezt tavasszal kell megejteni.

Mivel a leander a hajtások végein hozza leveleit, nem szabad túlságosan nyurgára hagyni az ágakat, hiszen akkor a növény nagyon terebélyes lesz. A metszés során a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát kell eltávolítani. 5-6 évente azonban nagyobb mértékű ifjító metszést igényel a növény. A szárakat ilyenkor a talajtól mérve kétarasznyi magasságban vágjuk el. Ez azért fontos, mert így képes a növény új hajtásokat hozni.

Ahhoz, hogy megvédjük a különféle kártevőktől és betegségektől, évente 3-4 alkalommal le kell permetezni. Leginkább a közönséges takácsatka támadja meg, amely a levél fonákján keresztül szívj el annak nedveit, de a pajzstetű és a levéltetű is kedveli. A gombabetegségek is gyakran megtámadják.

leander

A leander gyönyörű virágaival csodálatossá teszi a kertünket. Fotó: Shutterstock

Leggyakrabban a leander sztemfíliumos levélfoltossága fordulhat elő nála, de veszélyes még rá a leanderrák is. Ekkor feketés daganatok jelennek meg a növényen, amelyet könnyen átvihetünk a többi növényre, például metszőollóval.

A leandert teleltetni kell

A leander gyönyörű és néha egészen hatalmasra is képes megnőni. Amikor pedig úgy érezzük, hogy minél többet szeretnénk belőle a kertben, gondoljunk arra is, hogy bizony a leander télen nem maradhat odakint, teleltetésre van szüksége. Ehhez pedig hely kell.

Mivel a leander mediterrán dísznövény, így nem viseli jól a magyar teleket, de védett helyen nagyon jól átvészeli a hideg időjárást is. Ha van egy fűtetlen üvegházunk, akkor máris nyert ügyünk van, ám ez sajnos elég ritka, ezért gondoljuk át, hogy hol tudnánk a leander számára téli szállást biztosítani.

Ehhez szükség lesz egy 2-10 Celsius-fok közötti, világos helyiségre, amely akár egy pince is lehet, ha kellő mennyiségű fényhez tud ott jutni a növény. A teleltetés alatt sem szabad megfeledkezni az öntözéséről, bár azt jóval ritkábban kell megtenni, mint a tavaszi és a nyári időszakban, azonban semmi esetre sem szabad hagyni, hogy a leander kiszáradjon.

Amikor végre eljön a tavasz, nem kerülhet ki azonnal a kertbe a leander. A pihenőidőszak után csak akkor vihetjük ki a leandert a kertbe, amikor a hőmérséklet már tartósan nem csökken 15 Celsius-fok alá, így általában áprilisban jön el erre a legmegfelelőbb pillanat. Azonban ezt mindenképpen fokozatosan kell megtenni.

A téli teleltető helyéről először tegyük egy átmeneti helyre, mint amilyen egy lépcsőház, vagy egy fedett balkon, ahol félárnyékos, védett helyen van, majd körülbelül egy hét múlva tehetjük ki naposabb, melegebb helyre, hogy nehogy komoly égési sérüléseket szerezzen a növény a hirtelen jött napfürdőzéstől. Amint kikerült a kertbe, már rendszeresen kell öntözni.

Virágokban és levelekben gazdag leandert kívánunk!