A leander az egyik legnépszerűbb növény a házak udvarán. Nem véletlen, hiszen impozáns megjelenésének nehéz ellenállni. Ráadásul, aki nyaralt már valamelyik mediterrán országban, könnyedén felidézheti a látványával az ott szerzett, kellemes emlékeket. Ha pedig gondoskodtunk róla, hogy télen védett helyen várhassa a tavaszt, hosszú éveken át fog megörvendeztetni bennünket a leander a virágaival.

Természetesen, ha nem törődünk vele, akkor egészen biztosan nem fogunk tudni hosszasan gyönyörködi a látványában. Azonban szerencsére nem igényel kertészeti előképzettséget a gondozása, de nem árt tisztában lenni vele, mire is van szüksége a leandernek ahhoz, hogy megörvendeztethessen bennünket a virágaival.

Ismerd meg a leandert

A leander Dél-Európa meleg tájairól került hozzánk. Imádja a napfényt, és hazánkban is csodás bokorrá lehet nevelni. A leander az előző évi hajtásokon virágzik. Az egyenletesen bő virágzás elérése érdekében érdemes harmadoló metszést alkalmazni, azaz minden második oldalhajtást  a kétharmadával, a többit pedig a harmadával kell megrövidíteni.

leander

A leander gyönyörű virágai igazán kedvelt növénnyé teszik. Fotó: Pixabay

A leander rengeteg vizet igényel. Egy kifejlett növény egy meleg nyári napon akár 20 litert is képes elpárologtatni. Szaporítását legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha a visszametszett hajtásból dugványt vágunk le, és azt vízbe tesszük. 6-8 hét után fog előbújni a növény, amelyet ültessünk el, és a második évben már csodás virágai lesznek. A dugványozást augusztus közepén végezzük.


Magról is szaporítható, azonban ez a folyamat sokkal lassúbb, és akár három évet is várni kell, míg a leander virágot fog hozni. Azonban megéri próbálkozni, hiszen a magból kikelt leander egyáltalán nem biztos, hogy hasonlítani fog az anyanövényre, így egészen különleges leandereink lehetnek.

Egészen kis korában megfigyelhetjük, hogy később milyen virágokat várhatunk tőle, hiszen a zöld szár általában fehér, vagy sárga, míg a bordó szár színes virágot hoz. Minél sötétebb a szár, annál sötétebb lesz a leander virága. A magokat tegyük vízbe. Az elején még úszni fognak a víz színén, azonban a gyökeresedéskor le fognak süllyedni. A kis gyökerek általában 1-4 hét alatt jelennek meg, és amikor már két levéllel is rendelkeznek a növények, el lehet őket ültetni.

A leandert teleltetni kell

Amikor beszerzünk jónéhány példányt belőle, gondoljunk rá, hogy teleltetni kell őket, így annyit szerezzünk csak be, amennyi leandert kényelmesen el tudunk helyezni az őszi, téli időszakra. Mivel a leander mediterrán dísznövény, így nem viseli jól a magyar teleket. Ha van egy fűtetlen üvegházunk, akkor máris nyert ügyünk van, ám ez sajnos elég ritka. Így kénytelenek vagyunk megelégedni egy 2-10 Celsius-fok közötti, világos helyiséggel, amely akár egy pince is lehet, ha kellő mennyiségű fényhez tud ott jutni a növény. A teleltetés alatt sem szabad megfeledkezni az öntözéséről, bár azt jóval ritkábban kell megtenni, mint a tavaszi és a nyári időszakban

A pihenőidőszak után csak akkor vihetjük ki a leandert a kertbe, amikor a hőmérséklet már tartósan nem csökken 15 Celsius-fok alá, így általában áprilisban jön el erre a legmegfelelőbb pillanat. Azonban ezt ne hirtelen tegyük. A téli teleltető helyéről először tegyük egy átmeneti helyre, mint amilyen egy lépcsőház, vagy egy fedett balkon, ahol félárnyékos, védett helyen van. Egy hét múlva tehetjük ki naposabb, melegebb helyre, hogy nehogy komoly égési sérüléseket szerezzen a növény a hirtelen jött napfürdőzéstől. Amint kikerült a kertbe, már rendszeresen kell öntözni.

A leander gondozása

A leander, ha jól érzi magát, nagyon gyorsan képes növekedni, ezért érdemes 2-3 évente átültetni. Ha azt látjuk, hogy a gyökerei átszőtték a nevelőközeget, akkor feltétlenül ültessük át. Az átültetés során a gyökérzetet akár 10- 20 %-kal is megnyeshetjük, és ekkor metsszük meg alaposan az ágait is. A cserép aljára tegyünk mosott kavicsot, hogy ne álljon meg a víz a cserépben, a pangó víz ugyanis nagyon nem tesz jót a leandernek.

Ha nagyon visszametsszük a koronát, akkor ne lepődjünk meg, ha a növény egy évet kihagy, és csak jövőre fog újra virágba borulni. Áprilistól adjunk neki tápoldatot, legalább kéthetente. Ügyeljünk rá, hogy a növényt úgy helyezzük el, hogy a szél ne tudja felborítani a cserepét, hiszen ez a növény sérüléséhez vezethet.

leander

A leander virágaival hálálja meg a gondos ápolást. Fotó: Pixabay

A leander kedveli a vizet, így tavasztól őszig lehetőleg naponta kétszer kell öntözni. Inkább többször adjunk neki kisebb mennyiségű vizet, mintsem egyszerre öntsük nyakon, mert a pangó vizet nem kedveli. A leander nagyon szép, de mérgező, így tartsuk tőle távol a gyerekeket és a háziállatokat is.

Ahhoz, hogy megvédjük a különféle kártevőktől és betegségektől, évente 3-4 alkalommal le kell permetezni. Leginkább a közönséges takácsatka támadja meg, amely a levél fonákján keresztül szívja el annak nedveit. Sajnos emiatt a levelek előbb elsárgulnak, majd elszáradnak és lehullanak. A pajzstetű és a levéltetű is kedveli, de a gombabetegségek is gyakran megtámadják. Leggyakrabban a leander sztemfíliumos levélfoltossága fordulhat elő nála, de veszélyes még rá a leanderrák is. Ekkor feketés daganatok jelennek meg a növényen, amelyet könnyen átvihetünk a többi növényre, például metszőollóval. Teleltetés előtt is érdemes tetű- és atkairtó permettel kezelni.

A metszés

A leandert tavasszal meg kell metszeni. Mivel a hajtások végein hozza leveleit, nem szabad túlságosan nyurgára hagyni az ágakat, hiszen akkor a növény nagyon terebélyes lesz. A metszés során a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát kell eltávolítani. 5-6 évente azonban nagyobb mértékű ifjító metszést igényel a növény. A szárakat ilyenkor a talajtól mérve kétarasznyi magasságban vágjuk el. Ez azért fontos, mert így képes a növény új hajtásokat hozni.

A leandert többször, kisebb adagban öntözzünk. Nyáron, ha tehetjük, naponta kétszer is öntözzük meg a leandereket, reggel és délután, amikor már nem tűz rá a napfény. Szeptember végétől azonban, ahogy közeledünk a nyugalmi időszakához, csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Mindenkinek csodás, virágokba boruló leandereket kívánunk!