Hamarosan itt a cseresznye szezonja. A legjobb pedig, ha a saját kertünkben szedhetjük ezt az igazán finom gyümölcsöt. De annak ellenére, hogy a cseresznyét nagyon sokan szeretjük, mégis vannak olyan titkai, amiket csak kevesen tudnak róla. Pedig nagyon érdemes megismerkedni velük!
Így legyen finom cseresznye a kertedben
A friss, ropogós, édes cseresznye a legfinomabb. Azonban tennünk kell érte, hogy ilyen legyen. A kertészetekben számtalan cseresznyefajta közül válogathatunk, amelyek, ha jól gondozzuk őket, csodás gyümölccsel ajándékozzák meg a családunkat. A friss gyümölcs fogyasztása mellett ne feledkezzünk meg a cseresznye által később nyújtott élvezetekről sem, mint amilyen a belőle készült szörp, lekvár, bor vagy pálinka. De a téli gyümölcsleves is sokkal finomabb, ha a fagyasztóból kerül bele egy kis cseresznye.
A cseresznye fény- és melegigényes, átlagos vízigényű, a talajok közül pedig a tápanyagban gazdag, középkötöttet kedveli. Azért is érdemes helyet adni egy cseresznyefának a kertünkben, mert egy gyümölcsfa akár 100 kg gyümölcsöt is képes teremni. Sajnos azonban a tavaszi fagyok nagy kárt tehetnek a virágaiban.
A cseresznyefa átlagos vízigényű gyümölcsfa, de ha rendszeresen öntözzük, bőséges terméssel hálálja meg azt. Kedveli a jó vízgazdálkodású, középkötött, mélyrétegű, levegős, tápanyagban gazdag talajt, de a pangó vízre nagyon érzékeny. Mivel terebélyes koronát fog nevelni, olyan helyet szánjunk neki, ahol nem jelent ez problémát. De ne feledkezzünk meg a metszésről sem! A cseresznyefát ültessük távol a kerítéstől és a vezetékektől.
Cseresznyefát vásárolhatunk konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben. A konténeres cseresznyefát a fagyok kivételével bármikor elültethetjük, a szabadgyökerű cseresznyét azonban csak ősszel és kora tavasszal. Amikor megvásároltuk a gyümölcsfát, azonnal ültessük el. Az ültetés előtt a szabadgyökerű cseresznye gyökereinek végéből csípjünk le 1-2 cm-t, hogy segítsük a növekedését. Az ültetőgödör legyen nagyjából kétszerese a gyökér méretének, de minimum 50x50 cm méretű.
A gödör aljába tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd ezt takarjuk be földdel, hogy a fa gyökerei ne érintkezzenek vele. Úgy állítsuk be a gödörbe a csemetét, hogy teljesen egyenesen álljon, és hogy a a szemzési, oltási pont, mindig kerüljön a földfelszín fölé. Ezután töltsük vissza a földet, tömörítsük, majd alaposan öntözzük meg.
A cseresznyének helye van a kertben. Fotó: Shutterstock
Bár azt gondolnánk, mindent tudunk róla, ez azért messze nem így van. Ezért most felfedjük a cseresznye 10 legféltettebb titkát!
A cseresznye 10 legféltettebb titka
1. A cseresznye a legendák szerint Anatóliából származik, ahol a monda szerint Lucullus római tábornok fedezte fel és terjesztette el a világon.
2. A cseresznyét már az ősember is ismerte, ezt pedig igazán könnyen tudják igazolni a régészek. Csupán csak körbe kellett nézniük a barlangokban, és felfedezni a szanaszét köpködött cseresznyemagokat.
3. Te is szívesen köpködöd a cseresznyemagot? Nem vagy vele egyedül. Az ősemberen kívül még elég sokan vannak így ezzel. Ez az érdekes szokás nemcsak hogy fennmaradt, de még világbajnokságot is rendeznek belőle! A jelenlegi világrekord 21,71 méter. A lelkesedés hatására már gyerekek és nők is részt vehetnek a furcsa viadalban. A női csúcstartó a svájci Conchita Kohler.
4. Nem csupán a gyümölcsnek, a cseresznye virágjának is nagy kultusza van a világban. Japánban nem csupán a szépsége miatt kedvelik, hiszen a cseresznyevirág, azaz japánul a szakura, Japán nemzeti jelképévé vált. Az, hogy a rügyből kipattanó virág szinte egy szempillantás alatt lehullik, az élet mulandóságát szimbolizálja számukra. Megjelenésük azonban bizakodással tölti el a japán szíveket, mert az álmok és remények beteljesedését látják bennük.
5. A cseresznye közel 80%-a víz. Mivel zsír és fehérje alig van benne, ellenben növényi rostot és szénhidrátot tartalmaz, nyugodtan fogyaszthatod akkor is, ha épp fogyókúrázol. Ráadásul az elfogyasztása után viszonylag hamar megnöveli az energiaszintet, rengeteg A-, B1-,B2- és B6- vitamin van benne, és igen magas a C vitamin tartalma is.
6. A cseresznye még álmodban is segít. Serkenti az agyban a melatonin hormon termelődését, így hozzájárul a nyugodt, pihentető alváshoz.
7. A cseresznye szára sem haszontalan, hiszen vízhajtó teát készítenek belőle.
8. Mivel a cseresznye csökkenti a vér húgysav szintjét, hozzájárul az ízületi betegségek csökkentéséhez.
9. Ha te szeded, várd meg, amíg a cseresznye megérik. Ha vásárolod, csak éretten vedd meg, mert leszedés után már nincs utóérése.
+1 tipp: Ha nem szeretnél óriási gyerekkönnycseppeket látni, soha ne harapd le játékból a kislányok fülében lógó cseresznye fülbevalót! Főleg, ha az utolsó dupla pár volt. Vagy mindig legyen kéznél cérna, és nagyi, hogy villámgyorsan újat tudjon gyártani nekik. :)
Ezért egyél sok cseresznyét
A cseresznye tisztítja a vért, enyhítheti az ízületi fájdalmakat és segíti a szervezet méregtelenítését. Emiatt a bőrünket is szebbé varázsolja, hiszen segít eltüntetni a pattanásokat. A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, így nagyban hozzájárul az immunrendszer védelméhez. A fogyókúrázók is bátran cseresznyézhetnek.
A benne lévő flavonoidok hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket, és késleltetik az öregedés folyamatait, ezen kívül pedig még gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A szemünkre is jó hatással van, hiszen A- vitamin és béta-karotin tartalma segít a látásunk védelmében, és felveszi a harcot a makuladegenerációval és a szemszárazsággal szemben. A cseresznyében lévő flavonoidok és a karotinoidok segítenek az agy hatékonyságának javításában is, hiszen erősítik a memóriát. Az idegeinkre is jó hatással van, és számíthatunk rá az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a depresszió esetében is.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, de sok természetes cukrot és növényi rostot tartalmaz, így gyorsan új energiákat nyerhetünk belőle. Védi a szívet, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, így csökkentve a szívrohamok kockázatát. Emellett megakadályozza a szájüregi fertőzéseket és semlegesíti a rossz leheletet. Minél sötétebb, annál egészségesebb, hiszen annál több benne az antioxidáns. A cseresznyét fogyaszthatjuk frissen, de készíthetünk belőle süteményt, bort, lekvárt, vagy pálinkát is.